Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Kiemelt informatikai fejlesztések a Magyar Államkincstárban

Szerző: 2023. július 3.No Comments

„– Milyen digitális fejlesztésekkel segíti a Magyar Államkincstár a közigazgatás hatékony működését?

– A Magyar Államkincstárban az elmúlt időszakban több kiemelt jelentőségű informatikai fejlesztés zajlott, amelyeknek a célja az állampolgárok és a közigazgatás számára biztosított szolgáltatások hatékonyságának és minőségének növelése volt. Szervezetünk rendkívül változatos szakmai portfólióval rendelkezik, amelyen belül minden terület valamilyen szinten kapcsolódik az állampolgárokhoz, az állam- és közigazgatáshoz, valamint a digitalizációhoz.

– Milyen új digitális elemek kerültek bevezetésre és ezeknek milyen előnyeik vannak?

– A két legfontosabb elem, amelyet bevezettünk, az új 0–24-ben működő folyamatvezérelt számlavezető rendszer, és a központi költségvetés végrehajtásának nyomon követését biztosító rendszer. Ezek a rendszerek számos előnnyel bírnak, mint például az államháztartási folyamatok hatékonyabb ellenőrzése és nyomon követése, valamint az adminisztratív terhek csökkentése.

– Hogy néz ki mindez a gyakorlatban?

– Az új rendszerek segítségével pontosabb és gyorsabb pénzügyi információkhoz jutnak a Kincstár és a Pénzügyminisztérium munkatársai, valamint azok az államháztartási intézmények, amelyek hozzáférnek a rendszerekhez. A Kincstár a rendszereken keresztül hozzájárul a költségvetési tervezési folyamatok hatékonyságának növeléséhez és az adat alapú államháztartási döntések előkészítéséhez.

– Mi az az újdonság, amelyet az állampolgárok is használhatnak majd?

– Bevezettük az államháztartási adattárházat és ehhez kapcsolódóan az adatok megjelenítését biztosító Közpénzügyi Portált, amely az állampolgárok számára szolgáltat adatokat a költségvetési folyamatok tekintetében. A rendszer célja, hogy az állampolgárok könnyen hozzáférhessenek a releváns információkhoz, és jobban átlássák a kormányzati tevékenységeket.

– Milyen információk nyerhetőek ki az államháztartási adattárház oldalán és mindez mire használható?

– Az adattárház kiterjedt adatgyűjtési és adatelemzési folyamatok révén többdimenziós információkat kínál, amelyek alapján hatékonyabb döntések hozhatók a közszolgáltatások tervezése és fejlesztése során.

– Mennyire biztonságosak ezek a rendszerek?

– Mindhárom fejlesztésünk a hatékonyság, az átláthatóság és az állampolgárok elégedettségének, továbbá az államba vetett bizalmának a növelése érdekében történt. Az új rendszerek az adattárházzal együtt biztosítják a megfelelő keretet az információk kezeléséhez és megosztásához, a biztonságos adatvédelem és adatintegritás mellett.

– Milyen digitalizációt segítő informatikai fejlesztésekre számíthatnak még az állampolgárok?

– A jövőbeli céljaink között további informatikai fejlesztések szerepelnek, amelyek segítségével növelni tudjuk az állampolgári igények digitális kiszolgálását és a kincstári szolgáltatások színvonalát.

A KÖFOP-2.2.5-VEKOP-15-2016-00001 azonosító számú, „Átláthatóság a közpénzek felhasználásánál, államháztartási adattárház” című projekt Európai Unió által fedezett forrás felhasználásával valósult meg.

További információ a projektről: https://www.allamkincstar.gov.hu/footer-tartalmak/jogi-informaciok/Kincstari_projektek/2014-2020-Szechenyi2020/kOfop-2.2.5-vekop-15-2016-00001

Forrás:
Kiemelt informatikai fejlesztések a Magyar Államkincstárban; Magyar Hírlap; 2023. június 27.