Skip to main content
energiafenntartható fejlődéskörnyezetvédelemtechnikatudomány

Az EU Tanácsa elfogadta az elemekről, illetve akkumulátorokról és a hulladékelemekről, illetve -akkumulátorokról szóló rendeletet

Szerző: 2023. július 16.No Comments

„A Tanács a mai napon elfogadta az elemekre, illetve akkumulátorokra és a hulladékelemekre, illetve -akkumulátorokra vonatkozó fenntarthatósági szabályokat szigorító új rendeletet. A rendelet az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusát szabályozni fogja – a gyártástól az újrahasználatig és az újrafeldolgozásig –, valamint biztosítani fogja, hogy azok biztonságosak, fenntarthatók és versenyképesek legyenek.

„Az elemek, illetve akkumulátorok kulcsfontosságú elemei a dekarbonizációs folyamatnak és az EU kibocsátásmentes közlekedési módokra való átállásának. Ezzel egyidejűleg az életciklusuk végét elért elemek, illetve akkumulátorok számos értékes anyagot tartalmaznak, nekünk pedig képesnek kell lennünk arra, hogy újra felhasználjuk ezeket a kritikus fontosságú nyersanyagokat, és azok tekintetében ne a harmadik országok általi ellátásra támaszkodjunk. Az új szabályok elő fogják mozdítani az európai ipar versenyképességét, és biztosítani fogják, hogy az új elemek, illetve akkumulátorok fenntarthatók legyenek, és hozzájáruljanak a zöld átálláshoz.” – Teresa Ribera, Spanyolország ökológiai átállásért felelős minisztere

Az Európai Parlament és a Tanács rendelete valamennyi elemre, illetve akkumulátorra alkalmazandó lesz, köztük a hulladékká vált hordozható elemekre, illetve akkumulátorokra, az elektromosjármű-akkumulátorokra, az ipari elemekre, illetve akkumulátorokra, az indításhoz, világításhoz, illetve gyújtáshoz használt SLI-akkumulátorokra (amelyek főként járművekhez és gépekhez használatosak), valamint a könnyű szállítóeszközökben (pl. elektromos kerékpárokban, elektromos segédmotoros kerékpárokban, elektromos robogókban) használt akkumulátorokra.

Körforgásos gazdaság

Az új szabályok célja, hogy elő lehessen mozdítani a körforgásos gazdaságot az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusára vonatkozó szabályozás révén. A rendelet ezért az életciklus végére vonatkozó követelményeket állapít meg, beleértve a begyűjtési célértékeket és kötelezettségeket, az anyaghasznosításra vonatkozó célértékeket és a kiterjesztett gyártói felelősséget.

A rendelet célértékeket határoz meg a gyártók számára a hulladékká vált hordozható elemek, illetve akkumulátorok begyűjtésére vonatkozóan (ez 2027 végéig 63%, 2030 végéig pedig 73%), és külön begyűjtési célkitűzést vezet be a könnyű szállítóeszközökben használt, hulladékká vált akkumulátorokra vonatkozóan (2028 végéig 51%, 2031 végéig pedig 61%).

A rendelet a lítiumnak a hulladékká vált elemekből, illetve akkumulátorokból való hasznosítására vonatkozó célértéket 2027 végére 50%-ban, 2031 végére vonatkozóan pedig 80%-ban határozza meg, amely célértékek a piaci és technológiai fejleményektől, valamint a lítium rendelkezésre állásától függően felhatalmazáson alapuló jogi aktusok révén módosíthatók.

A rendelet előírja az újrafeldolgozott tartalom kötelező minimumszintjét az ipari elemekre, illetve akkumulátorokra, az SLI-akkumulátorokra, valamint az elektromosjármű-akkumulátorokra vonatkozóan. Ez kezdetben 16% a kobalt, 85% az ólom, 6% a lítium és 6% a nikkel esetében. A rendelet értelmében az elemeknek, illetve akkumulátoroknak az újrafeldolgozott tartalomra vonatkozó dokumentációval kell majd rendelkezniük.

A rendelet a nikkel-kadmium akkumulátorok esetében 2025 végére 80%-os, az egyéb hulladékelemek, illetve -akkumulátorok esetében pedig 2025 végére 50%-os újrafeldolgozási hatékonysági célkitűzést határoz meg.

A rendelet kimondja, hogy 2027-re a készülékekbe beépített hordozható elemeknek, illetve akkumulátoroknak a végfelhasználó által eltávolíthatónak és cserélhetőnek kell lenniük. A rendelet elegendő időt hagy a gazdasági szereplők számára ahhoz, hogy termékeik tervezését e követelményhez igazítsák. Ez fontos rendelkezés a fogyasztók számára. A könnyű szállítóeszközökben használt akkumulátorok esetében követelmény lesz, hogy független szakember által cserélhetők legyenek.

Méltányos szabályok valamennyi gazdasági szereplőre vonatkozóan

Az új szabályok célja, hogy javuljon az elemek, illetve akkumulátorok belső piacának működése, és a biztonsági, fenntarthatósági és címkézési követelményeknek köszönhetően tisztességesebb versenyt lehessen biztosítani.

Ezt a teljesítményre, a tartósságra és a biztonságra vonatkozó kritériumok, a veszélyes anyagokra – például a higanyra, a kadmiumra és az ólomra – vonatkozó szigorú korlátozások, valamint az elemek, illetve akkumulátorok karbonlábnyomára vonatkozó kötelező információk révén lehet elérni.

A rendelet – többek között az elemek, illetve akkumulátorok alkotóelemeire és újrafeldolgozott tartalmára vonatkozó – címkézési és tájékoztatási követelményeket vezet be, illetve előírja egy elektronikus „elem-, illetve akkumulátorútlevél”, valamint QR-kód használatát. Annak érdekében, hogy a tagállamoknak és a piacon jelen lévő gazdasági szereplőknek elegendő idejük legyen a felkészülésre, a címkézési követelmények 2026-tól, a QR-kód pedig 2027-től lesznek alkalmazandók.

A környezeti és társadalmi hatások csökkentése

Az új rendelet célja, hogy az elemek, illetve akkumulátorok teljes életciklusa alatt csökkentse a környezeti és társadalmi hatásokat. Ezért a rendelet a kellő gondosságra vonatkozóan szigorú szabályokat állapít meg a gazdasági szereplők számára, akiknek ellenőrizniük kell a forgalomba hozott elemekhez, illetve akkumulátorokhoz használt nyersanyagok eredetét. A rendelet mentességet biztosít a kkv-k számára a kellő gondosságra vonatkozó szabályok alól.

A következő lépések

A Tanács mai szavazásával az elfogadás folyamata lezárult. A rendeletet most a Tanács és az Európai Parlament aláírja. A rendelet ezután kihirdetésre kerül az EU Hivatalos Lapjában, majd 20 nappal később hatályba lép.

Háttér

Az elemekről, illetve akkumulátorokról szóló rendelet célja a körforgásos gazdaság megteremtése az elemek, illetve az akkumulátorok ágazatában azáltal, hogy célzott szabályokat ír elő az elemek, illetve akkumulátorok életciklusának valamennyi szakaszára vonatkozóan, a tervezéstől kezdve egészen a hulladékkezelésig. Ez egy rendkívül fontos kezdeményezés, különösen az elektromos közlekedés területén tapasztalható óriási fejlődés tekintetében. Az elemek, illetve akkumulátorok iránti kereslet 2030-ra várhatóan több mint tízszeresére nő majd.

Az új rendelet az elemekről és akkumulátorokról szóló 2006. évi, jelenleg hatályos irányelv helyébe lép, és kiegészíti a meglévő jogszabályokat, különösen a hulladékgazdálkodás tekintetében.

Az Európai Bizottság 2020. december 10-én terjesztette elő az elemekről, illetve akkumulátorokról szóló rendeletjavaslatot. A Tanács 2022. március 17-én általános megközelítést fogadott el. Az Európai Parlament a 2022. március 10-i plenáris ülésén fogadta el a tárgyalási álláspontját. Az intézményközi tárgyalásokat követően a Tanács elnökségének és az Európai Parlamentnek a tárgyalói között ideiglenes megállapodás jött létre. Az Európai Parlament 2023. június 14-én, plenáris ülésen fogadta el a megállapodás eredményét.

Forrás:
A Tanács elfogadta az elemekről, illetve akkumulátorokról és a hulladékelemekről, illetve -akkumulátorokról szóló új rendeletet; EU Tanácsa; 2023. július 10.