Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Digitális ügyintézés: sokan és többnyire elégedetten használjuk

Szerző: 2023. augusztus 20.No Comments

„Egy friss felmérés szerint a felnőtt lakosság 80 százaléka használja az internetes lehetőségeket, ha mindennapos elintéznivalója támad. Legsűrűbben a bankok szolgáltatásait vesszük igénybe, de távközlési és közüzemi témában is népszerű ez a csatorna.

A magyarok a bankok, valamint a távközlési és közigazgatási szektor digitális ügyintézési megoldásaival elégedettek leginkább, míg legkevésbé a biztosítási szektorral – derül ki a FaceKom országos kutatásából. A témában informatikai megoldásszállítóként érdekelt cég a felmérést múlt hónapban bonyolította le, amelynek eredményei a 18-65 éves hazai népességre nézve reprezentatívnak tekinthetők.

Az egyik legfontosabb megállapítás, hogy ma már nagyon szűk rétegét adják a társadalomnak azok, akik semmilyen módon nem használják mindennapos ügyeik elintézésére a digitális felületeket és csatornákat (ők nagyjából 20 százalékra tehetők).

Vezetnek a bankok

A digitális ügyintézést használók leggyakrabban a bankjukkal kerülnek így kapcsolatba: a válaszadók közel fele (49%) jelezte, hogy hetente használja a banki digitális ügyintézést. A termékek, ügyek jellegéből is következik, hogy a távközlési szolgáltatók és közműszolgáltatók felületeit jellemzően inkább havonta, míg a biztosítók és a közigazgatás digitális ügyintézési lehetőségeit ritkábban, évente használjuk.

A kutatás során rákérdeztek arra is, hogy miként értékelik az ügyfélkezelést és az igénybe vett szolgáltatások minőségét az ügyfelek. A válaszadók háromnegyede alapvetően elégedett a digitális ügyintézési lehetőségek színvonalával. Szektorokra bontva óriási különbségek nincsenek ugyan, de a bankok egyértelműen vezetik az elégedettségi toplistát (84 százalékos elégedettségi ráta), második helyen a távközlési szolgáltatók (76%), a dobogó harmadik helyén pedig a közigazgatás (73%) áll, míg az ötös lista végén a biztosítók vannak (68%).

Az elégedettségi kérdéskör további részletezéséből kiderült az is, hogy a bejelentkezéssel, ügyfélazonosítással, valamint magával az ügyintézési feladatokkal a legtöbben teljesen vagy inkább elégedettek (78%). Közel ugyanilyen arányban (72%) nyilakoztak pozitívan a digitális ügyfélfolyamatok visszajelző, értékelő részéről.”

Forrás:
Digitális ügyintézés: sokan és többnyire elégedetten használjuk; Bitport; 2023. augusztus 9.