Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár az egészségügy átalakításáról

Szerző: 2023. augusztus 20.No Comments

„Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár szerint egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre. A politikus luxusnak tartja, hogy 150-200 emberre jut egy háziorvos, az egészségügy problémáiért pedig meglátása szerint alapvetően a „szocialista ellátórendszer” a felelős.

Az orvostudomány fejlődésének köszönhetően egyre kevesebb időt töltenek az emberek kórházakban. Csak azokat a betegeket tartják bent az egészségügyi intézményekben, akiknek valóban szükségük van erre, ehhez azonban túlméretezett a kórházi struktúra – mondta a Portfoliónak adott interjúban az egészségügyért felelős államtitkár.

Takács Péter szerint a rendszernek olyannak kellene lennie, mint amilyen egy öntisztító sütő. Ezzel arra utalt, hogy egy-három évente képesnek kell lennie önmaga mérésére és arra, hogy az eredményekből következtetéseket tudjon levonni, és így saját maga is változásokat generálhat.

A politikus nagy problémának tartja, hogy „egy szocialista, fejnehéz kórházi ellátórendszert üzemeltet Magyarország”. Mint fogalmazott, ezzel ellentétben egy modern egészségügyi ellátórendszer nagyobb hangsúlyt fektet a megelőzésre, például különböző szűrésekkel. Szerinte a modern struktúra sokkal több, akár helyben megoldható, definitív ellátást nyújt, aminek egy része az alapellátásban történik meg, a másik fele pedig a járóbeteg-ellátásban.

Takács Péter úgy véli, a jövőben sem lesz kevesebb az ellátott eset, de az orvostudomány fejlődésével folyamatosan csökken majd a kórházban eltöltött idő. Mint mondta, mindenki az ágylábakat számolgatja, de nem az a lényeg, hanem az ellátott esetek száma.

„Az nem járható, hogy a nagyapám 3-4 hónapig bent van a vármegyei kórházban, és a nagyanyám hónapokig ingázik a kórházba 60 kilométerről.

Ezek a kapacitások azok, amiket a városi kórházakban meg kell erősíteni, ezen dolgozunk” – jelentette ki az államtitkár.

Takács Péter arról is beszélt a lapnak, hogy nem zárnak be kórházakat, hanem áthangolják az egyes funkcióikat annak megfelelően, hogy a lakóhelyek közelében elérhető, magas színvonalú ellátást nyújtsanak. Elismerte, hogy öregszik a háziorvosi társadalom és figyelmeztetett: egészen addig, amíg a jelenlegi finanszírozási rendszer áll fenn, nem fognak nagy számban háziorvosnak tanulni a fiatalok.

„Luxus, hogy 150-200 főre tartunk fent praxist. Alaposan körbejártuk a témát, és nagyon sok igazságtalanság felszínre jött. Egy 200-300 fős praxisban dolgozó idős kolléga, aki mellett nyugdíjas korú asszisztens van, sokkal több finanszírozást kap, mint egy 2300 főt ellátó, frissen végzett, 30 éves szakorvos” – fogalmazott az egészségügyért felelős államtitkár.

A politikus arról is beszélt az interjúban, hogy a sebészet rendkívül rosszul finanszírozott szakma, hiszen 100 ezer forint bevételt 122 ezer forint ráfordításból tud realizálni. Szerinte a Szent János Kórház a magyar egészségügy állatorvosi lova, az egyik legrosszabb finanszírozási struktúrával rendelkező magyar intézmény. Számos kritikus megjegyzéssel szemben ő úgy látja, orvosból nincs hiány Magyarországon, a szakdolgozóból viszont igen, ott nagy problémák vannak. Azt azonban pozitív fejleménynek tartja, hogy az orvosok esetében a töredékére esett vissza a külföldre vándorlás.”

Forrás:
Egészségügyi államtitkár: nem zárunk be kórházat, de ne az ágylábakat számoljuk; Infostart; 2023. augusztus 15.
Lásd még: „Az interjúban az államtitkár többek között a kórház-finanszírozásra is kitért. Szerinte ezen a téren intézményenként jókora eltéréseket lehet tapasztalni. Például van olyan kórház, amely összbevételének 3,5 százalékát költi energiaszámlára, de más intézmény az elavult infrastruktúra miatt 16 százalékot. Ennek menedzselésére az lenne a megoldás, ha a kiadásokat is egy szervezet kezelné, ez pedig a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság lenne.”
Egészségügyi államtitkár: nincs értelme fenntartani a kisebb praxisokat, jönnek az összevonások; Világgazdaság; 2023. augusztus 15.