gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarművelődéstársadalomtechnikatudomány

Az AI Summit 2023 előadásai voltak 2023. szeptember 11-én

Szerző: 2023. szeptember 17.No Comments

„Az AI Summit 2023 rendezvénye egyedülálló lehetőséget teremt arra, hogy a hazai szakemberek és érdeklődők bepillantást nyerjenek a mesterséges intelligencia világába, és felfedezzék annak hatásait az üzleti életre, a társadalomra és az iparágakra. Az eseményre több mint 50 hazai és nemzetközi előadó kapott meghívást, jelenlétükkel biztosítva a konferencia sokszínűségét.”
AI Summit 2023

AI Summit 2023: Egy asztal köré ülünk és belenézünk a jövőbe
„Asztaltáncoltatás és kristálygömb nem lesz, cserébe nagyszabású, egyszerre több helyszínen zajló konferencia igen. Szeptember 11-én, a Magyar Zene Házában az Economx AI Summit 2023 rendezvényén, a régió legnagyobb AI-konferenciáján, a hazai államigazgatás és üzleti élet top döntéshozói fogják megosztani gondolataikat és tapasztalataikat, hogy szerintük mivé formálja a világunkat és a mi kis magyar valóságunkat a mesterséges intelligencia.”
Economx.hu; 2023. szeptember 8.

Nagy Márton az ECNMX konferenciáján: Az AI hatalmas lökést adhat a gazdaságnak
„A mesterséges intelligencia nem vezet minket, hanem segít és támogat, és azt szeretnénk, hogy ez így is maradjon – mondta a gazdaságfejlesztési miniszter. Nagy Márton szerint ténykérdés, hogy az AI munkahelyeket fog megszüntetni. Erről az ECNMX AI Summit 2023 című rendezvényén beszélt, ahogy Magyarország teendőiről és feladatairól is. A tárcavezető szerint kétmillió magyart kell bevonni az AI-forradalomba.”
Economx.hu; Károly Gábor; 2023. szeptember 11.
Lásd még: Nagy Márton: Az AI hatalmas lökést adhat a magyar gazdaságnak, de látni a veszélyeket is; Rádi Balázs; Index.hu; 2023. szeptember 11.

Gazdaságfejlesztési Minisztérium: Magyarországnak sikerülni fog
„Technológia, partnerség és versenyképesség – ez a három alappillére az új gazdasági modellnek a GFM szerint, hangzott el az ECNMX AI Summit 2023 konferencián. A szabályozásról úgy vélik, nem a technológiát, hanem a felhasználási lehetőségeket kell szabályozni.”
Economx.hu; 2023. szeptember 12.

Tilesch György: Sokan még mindig a Transformers-filmek szintjén kezelik a mesterséges intelligenciát
„Sok intelligencia-komponensben már megelőzi a mesterséges intelligencia az embert. Egy nyolc órás munkafolyamatot akár fél órásra is redukálhat az AI használata – jelentette ki szeptember 11-én, a Magyar Zene Házában az Economx AI Summit 2023 rendezvényén, a régió legnagyobb AI-konferenciáján Tilesch György. A mesterséges-intelligencia szakértője hangsúlyozta: a KKV-k megelőzik a nagyvállalatokat a generatív irányvonal adaptálásában, a legfőbb kérdés pedig az, hogy a cégek hogyan használják ki az óriási robbanást a produktivitásban.”
Economx.hu; Németh Tamás; 2023. szeptember 11.

A mesterséges intelligencia élvonalában van Magyarország
„Át kellene gondolni a gazdaságpolitika működését, a digitalizáció minél előbbi integrációjára van szükség, és 2030-ig egymillió munkavállalónak kellene aktívan használnia a mesterséges intelligenciát – vélekedik Jakab Roland, a Mesterséges Intelligencia Koalíció elnöke.”
Economx.hu; Horváth Balázs; 2023. szeptember 12.

A társadalom mentális állapotán is múlik, mennyire vagyunk nyitottak a mesterséges intelligenciára
„Össze kell hangolni a mesterséges intelligenciát az emberi erőforrásokkal, és rendezni kell az adatokat, ami a vállalatok további versenyképességéhet vezet – hangzott el a ECNMX AI Summit 2023 című rendezvényén.”
Economx.hu; Kreivich Orsolya; 2023. szeptember 12

Forradalmasítja a munkaerőpiacot az AI, több idő juthat a kreatív munkára
„Nemcsak a termelékenység nő a mesterséges intelligenciának (AI) köszönhetően, hanem a dolgozók is sokkal elégedettebbek lehetnek. Akár tetszik, akár nem, meg kell tanulnunk használni az AI-t – véli Szabó Péter, a Microsoft Hungary ügyvezető igazgatója.”
Economx.hu; Horváth Balázs; 2023. szeptember 11.

Már fizetni is lehet a mesterséges intelligencián keresztül, adataink biztonságban lesznek?
„A Google számára a személyes adatok védelme a legfontosabb tényező a mesterséges intelligencia fejlesztésekor. Nemcsak kérdésekre válaszol, termékeket is összehasonlít, ügyintézőt kapcsol és fizet helyettünk a Google fejlesztés alatt lévő chatbotja – derült ki az ECNMX AI Summit 2023 konferencián.”
Economx.hu; Horváth Balázs; 2023. szeptember 11.

Egy olyan világban, ahol megspóroljuk a gondolkodást, veszélyes az AI
„Helyzeti előnybe kerül a közeljövőben, és elhúz a leszakadó társadalmi rétegektől egy elit, akinek az életét meghatározza majd a mesterséges intelligencia és az azt övező technológiák. Az AI hatásait mutatta be a bankszektorra előadásában az MBH digitális átállásért felelős vezetője, Pereczes János az ECNMX AI Summit 2023 című konferenciáján.”
Economx.hu; 2023. szeptember 11.

Az AI rátesz egy lapáttal a deepfake-re
„Erkölcsi, morális kérdéseket vet fel, hogy egy ember meddig plagizálható, benne van a levegőben egy információs félkatasztrófa – mondta el szeptember 11-én, a Magyar Zene Házában az Economx AI Summit 2023 rendezvényén, a régió legnagyobb AI-konferenciáján Aczél Petra. A kommunikációkutató szerint az előttünk álló kihívás természete egyaránt üzlet-technológiai, jogi, erkölcsi, és pszichológiai.”
Economx.hu; 2023. szeptember 11.

Aki képes tanulni és változni, csak profitálhat a mesterséges intelligenciából
„Rengeteg félelem él a magyarokban, hogy a mesterséges intelligencia miatt szakmák tűnhetnek el, a szakértők szerint azonban kár ezen stresszelni. Inkább arra kellene koncentrálni, hogy megtanuljuk használni az AI nyújtotta lehetőségeket, ugyanis a jövőben ez komoly előnyt jelenthet a munkaerőpiacon.”
Economx.hu; Csernik-Varga Adrienn; 2023. szeptember 11.

Változás jöhet a betegágyak mellett, de tízmilliárd kell hozzá
„Amióta van EESZT, azóta sokkal több adattal dolgoznak az orvosok, amit már a betegek gyógyítására is tudnak használni. A rákdiagnosztikában és a gyógyszerkutatásban is a mesterséges intelligenciát használják – hangzott el az ECNMX AI Summit 2023 című konferencián.”
Economx.hu; Koncsek Rita; 2023. szeptember 12.

2020-ban ölt először a mesterséges intelligencia
„Az AI és a jövő hadserege közti kapcsolat talán legnagyobb kérdése, hogy hogyan és mire tanítjuk, fejlesztjük a mesterséges intelligenciát, illetve, hogy egyáltalán mire használjuk majd a „gépeket”. Az ECNMX AI Summit 2023 című konferenciájának egyik kerekasztal-beszélgetésén a szakértők arra a kérdésre keresték a választ, hogy a mesterséges intelligenciával fegyverbe hívjuk-e a gyilkos robotokat. Gyakorlatilag minden a szabályozáson múlna, viszont itt lehet, hogy van egy logikai probléma is.”
Economx.hu; Károly Gábor, 2023. szeptember 11.

Eljött az idő, hogy felállítsunk egy szoftver-rendőrséget
„Az utcai késelőre egy járókelő simán ráhívja a rendőrséget, de a láthatatlan kiberbűnözőkre ki fogja? – hangzott el a kérdés az ECNMX AI Summit 2023 konferencián.”
Economx.hu; Kreivich Orsolya; 2023. szeptember 12.

Elfogadná, ha a mesterséges intelligencia adná az osztályzatokat?
„Az egyetemek első reakciója jellemzően a tiltás volt, amikor a mesterséges intelligencia berobbant a tanintézményekbe – tudtuk meg az AI Summit kerekasztal-beszélgetésén, ahol a hazai felsőoktatás neves képviselői vitáztak a mesterséges intelligencia szerepéről. A beszélgetés során kiderült, hogy az egyetemek folyamatosan keresik az új technológia helyét, és már van, aki az osztályzást is rábízná.”
Index.hu; Rádi Balázs; 2023. szeptember 11.

Még nem látjuk a mesterséges intelligencia veszélyeit, de mire meglátjuk, már késő lesz
„Ideális esetben az Európai Unió év végére készülhet el a mesterséges intelligencia használatát szabályozó uniós jogi keretek végső szövegével. Az ECNMX AI Summit 2023 című rendezvényén zajlott kerekasztal-beszélgetésen azonban felmerült, hogy a törekvés már eleve kudarcra ítéltetett: nem látszik még igazán, melyek is lesznek a mesterséges intelligencia igazi veszélyei, mire pedig világosabban láthatnánk, addigra lehetetlen lesz olyan szabályozást életbe léptetni, amely visszavághatná a már kialakult rendszer vadhajtásait.”
Economx.hu; Csernik-Varga Adrienn; 2023. szeptember 14.