Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitika

A CIA már fejleszti a saját ChatGPT-jét

Szerző: 2023. október 1.No Comments

„Az amerikai hírszerző ügynökség hamarosan saját ChatGPT-stílusú eszközt helyez üzembe, amely a hatalmas mennyiségű nyilvános információk gyors áttekintésében segíti majd az ügynököket.

A Bloomberg arról ír, hogy a CIA Open-Source Enterprise nevű részlege hamarosan a hírszerző ügynökök rendelkezésére bocsátja a saját fejlesztésű mesterséges intelligencia (MI) eszközét, ezzel jobb és gyorsabb hozzáférést biztosítva az elemzők számára a nyílt forrású adatokhoz.

A lépés egy szélesebb körű kormányzati kampány része, amelynek célja, hogy kihasználja a mesterséges intelligenciában rejlő potenciált, és felvegye a versenyt Kínával, amely 2030-ra világelső akar lenni ezen a területen. Emellett az MI használata a hírszerzők másik nagy kihívására is választ adhat, miszerint egyre nehezebb feldolgozni a mérhetetlen mennyiségű, nyilvánosan elérhető adatot, ennek kapcsán pedig komoly kritikák is érik az ügynökséget, amiért csak lassan képes kihasználni ezt a kézenfekvő adatforrást.

Randy Dixon, a felelős részleg igazgatója azt mondta, a CIA mesterséges intelligencia eszköze lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy lássák az adott információk eredeti forrását, a csevegés funkció pedig segíti az adatok gyors továbbítását. Az elemzők kérdéseket tehetnek fel a chatbotnak, az pedig az elérhető forrásokból származó válaszokkal szolgálhat számukra.

A CIA nem közölte, hogy milyen modellt fog használni az új eszköz fejlesztése során, ahogy azt sem, hogyan fogja megvédeni az információkat a nyílt internetre való beszivárgástól, amit a nagyvállalatok különböző biztonsági funkciókkal próbálnak megoldani, több-kevesebb sikerrel.

A mesterséges intelligencia-rendszer a 18 ügynökséget tömörítő amerikai hírszerző közösség számára lesz elérhető, amely magában foglalja a CIA-t, a Nemzetbiztonsági Ügynökséget, a Szövetségi Nyomozó Irodát és a hadsereg ágai által működtetett szervezeteket. Hangsúlyozták azonban, hogy az eszköz a politikai döntéshozók és a nyilvánosság számára nem lesz elérhető, az ügynökség ugyanis szigorúan betartja az amerikai adatvédelmi törvényeket.

A hírszerző-chatbot bevezetésének előzménye, hogy az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, amely olyan nemzetbiztonsági ügynökségeket felügyel, mint az NSA és a Védelmi Hírszerző Ügynökség, augusztusban speciális munkacsoportot hozott létre a nagy nyelvi modellekkel kapcsolatos lehetséges felhasználási módok és visszaélések kivizsgálására. Gilbert Herrera, az NSA kutatási igazgatója egy májusi interjúban azt mondta, hogy az amerikai hírszerző közösségnek „meg kell találnia a módját annak, hogy a magánélet megsértése nélkül hasznosíthassa ezeket a mesterséges intelligenciával működő nagy modelleket”.”

Forrás:
A CIA már fejleszti a saját ChatGPT-jét; Bodnár Barna; Rakéta.hu; 2023. szeptember 29.
Lásd még:
Open Source Enterprise; Wikipédia