Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarművelődéstechnikatudomány

Megtartotta alakuló ülését a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács

Szerző: 2023. október 8.No Comments

„Nagy Márton gazdaságfejlesztési, továbbá Csák János kultúráért és innovációért felelős miniszter vezetésével 2023. október 5-én megtartotta alakuló ülését a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács (továbbiakban: Tanács).

A Tanács feladata az ipari parkok, a technológiai parkok, a logisztikai parkok, valamint a tudományos és innovációs parkok helyzetét, fejlődését és értékelését bemutató anyagok, továbbá az értékelés alapján kidolgozott, a fejlődést elősegítő intézkedésekre vonatkozó javaslatok véleményezése. A Tanácsot két társelnök vezeti: a tudománypolitika koordinációjáért felelős miniszter és az iparügyekért felelős miniszter. A Tanács tagjai a társelnökök mellett az alábbi miniszterek egy-egy képviselője:

– a felsőoktatással összefüggő feladat- és hatáskörök tekintetében a felsőoktatásért felelős miniszter,

– a külgazdasági ügyekért felelős miniszter,

– a területfejlesztésért felelős miniszter,

– a közlekedésért felelős miniszter,

– az energiapolitikáért felelős miniszter.

Az alakuló ülésen a résztvevők áttekintették és véleményezték a parkokra vonatkozó támogatáspolitikai javaslatokat, megvitatták a beérkezett Technológiai Park cím elnyerésére benyújtott pályázatokat. A Tanács döntése értelmében többek közt Kisteleken, Mohácson és Pusztaföldváron jöhet létre Technológiai Park.

Csák János miniszter az ülésen elmondta, hogy az elmúlt években a felsőoktatást, tudománypolitikát és az innovációs ökoszisztémát érintő intézkedések nyomán javult a magyar gazdaság kutatás-fejlesztési innovációs teljesítménye, amit a publikációk és szabadalmak számának dinamikus növekedése jelez. „A Neumann János Program feladata, hogy elősegítse az egyetemek és kutató intézetek valamint a gazdasági szereplők közötti piacorientált együttműködést. Célunk, hogy Magyarország 2030-ra a tíz legjobb európai innovátor és a huszonöt legjobb világinnovátor országa között legyen.

Nagy Márton miniszter megköszönte a tagok és a meghívottak közreműködését. Kifejtette, hogy „2023 az infláció csökkentés éve, míg 2024 a növekedésé lesz”. Megállapította: „a gazdasági teljesítmény helyreállításához, a munkahelyek és a családok megvédéséhez Magyarországnak tovább kell erősítenie a beruházás és export alapú gazdaságot, ki kell aknáznia a növekedési tartalékokat, javítania kell a versenyképességet. A logisztikai ágazat, a logisztikai- és technológiai parkok fejlesztése tovább erősíti a magyar gazdaság összekötő szerepét, amelyben a nyugati és keleti tőke hazánkban találkozik. Ehhez megfelelő munkaerőre, infrastruktúrára és versenyképes vállalkozásokra van szükség”.

A Kormány a Tanács munkájától azt várja, hogy érdemben járuljon hozzá többek közt az ipari- logisztikai- és technológiai parkok fejlődéséhez, így a hazai térségek vonzerejének és gazdasági teljesítményének növeléséhez.”

Forrás:
Megtartotta alakuló ülését a Tudományos és Innovációs, Technológiai, Ipari és Logisztikai Park Tanács; Kulturális és Innovációs Minisztérium; 2023. november 5.