Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikajogtechnikatudomány

UNESCO és holland szabályozói együttműködés az etikus MI biztosítására

Szerző: 2023. október 16.No Comments

„A közelmúltbeli mesterségesintelligencia-boom világszerte arra kényszerítette a kormányokat, hogy mérlegeljék, milyen keretek között kezeljék a technológia eddig nem látott kihívásait és lehetőségeit. Ennek fényében az UNESCO a holland Digitális Infrastruktúra Hatósággal (NCCA-val) együttműködve mesterségesintelligencia-felügyeleti projektet indított.

A projekt — amelyet az Európai Bizottság is támogat — célja, hogy az EU nemzeti ügynökségeit felvértezze a szükséges eszközökkel és ismeretekkel ahhoz, hogy biztosítsa, hogy a mesterségesintelligencia-rendszerek megfeleljenek a készülő mesterséges intelligenciáról szóló törvény követelményeinek és az UNESCO mesterséges intelligencia etikájáról szóló ajánlásának.

Az ENSZ-ügynökség először 2021-ben tette közzé iránymutatását, amely a mesterséges intelligencia etikus irányításának globális szabványa. Az irányelvek szakpolitikai és szabályozási iránymutatást nyújtanak az olyan kockázatokkal szemben, mint az előítéletek és a megkülönböztetés terjedése, az egyenlőtlenség, valamint az alapvető emberi jogok és szabadságjogok veszélyeztetése. Az ajánlásokat mind a 193 ENSZ-tagállam elfogadta, bár jogilag nem kötelező érvényűek.

Az új projekt keretében az UNESCO információkat gyűjt és jelentést készít arról, hogy az országok jelenleg hogyan felügyelik a mesterséges intelligenciát Európában és azon kívül. Emellett egy sor esettanulmányt is készít a mesterséges intelligencia felügyeletéről, ajánlásokat fogalmaz meg a legjobb gyakorlatokra vonatkozóan, valamint képzést és segítséget nyújt az európai hatóságoknak. Emellett az ügynökség a munkájával segíteni fogja valamennyi tagállamát abban, hogy viszonyítási pontokat és kereteket hozzon létre a biztonságosabb és etikusabb mesterséges intelligencia telepítéséhez.

„Ez nem technológiai vita, hanem társadalmi jellegű”, mondta Gabriela Ramos, az UNESCO társadalom- és humán tudományokért felelős főigazgató-helyettese. „Arról beszélünk, hogy milyen világban szeretnénk élni. A mesterséges intelligencia technológiai fejlődésének alakításához hatékony irányítási keretekre van szükségünk, amelyeket a mindannyiunk számára fontos etikai és erkölcsi értékek támasztanak alá.”

Az NCCA a maga részéről a blokkon belüli együttműködés mellett az UNESCO kommunikációját is megkönnyíti majd az uniós országokkal. Emellett visszajelzéseket fog adni az ügynökségnek, és támogatni fogja a találkozók és munkaértekezletek szervezését.”

Forrás:
Az UNESCO és a hollandok közös MI-projektje; Gróf József; IT Business; 2023. október 9.
UNESCO, Dutch join forces on ethical AI supervision project; TNW (The Next Web); 2023. október 6.
UNESCO and NCCA Collaborate to Ensure Ethical AI Governance in Europe; Ajinkya Nair; Unboxed; 2023. október 9.