Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitikatechnikatudomány

Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP): a Tanács megállapodott részleges tárgyalási megbízásáról

Szerző: 2024. január 14.No Comments

„Az uniós tagállamok állandó képviselői a mai napon megállapodtak a Stratégiai Technológiák Európai Platformjáról (STEP) szóló javaslatra vonatkozó részleges tanácsi tárgyalási megbízásról.

A platform támogatni fogja a kritikus technológiákba történő beruházásokat az EU-ban a digitális technológiák és a deep tech, a tiszta technológiák és a biotechnológia terén. Csökkenteni fogja az EU stratégiai függőségeit, és növelni fogja annak hosszú távú versenyképességét.

A Tanács tárgyalási megbízása részleges, mivel a STEP-hez nyújtott további pénzügyi támogatásra vonatkozó álláspontja a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatáról szóló horizontális tárgyalások végeredményétől függ majd.

A tanácsi megbízás fő elemei

A Tanács a megbízásában tisztázza a STEP célkitűzéseit és hatályát, és megerősíti, hogy támogatja a STEP-hez kapcsolódó beruházások tekintetében javasolt szuverenitási pecsétet és szuverenitási portált.

A rendelkezésre álló források felhasználásának megkönnyítése és a kritikus technológiákba történő beruházások finanszírozási eszközei közötti szinergiák megteremtése érdekében a Tanács támogatja azon erőforrások azonosítását, amelyek meglévő uniós programok és alapok – többek között az InvestEU, a Horizont Európa, az Európai Védelmi Alap, az Innovációs Alap, a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz és a kohéziós politikai alapok – keretében támogatnák a STEP célkitűzéseit.

A Tanács egyetért továbbá a Bizottság azon javaslatával, hogy a 2021–2027-es programozási időszakra vonatkozó kohéziós politikai alapok forrásai esetében 100%-os társfinanszírozási arányt és 30%-os előfinanszírozást alkalmazzanak a STEP prioritásaira, valamint egyetért a nagyvállalatok beruházásainak lehetővé tételére irányuló javaslattal.

Tekintettel a továbbra is a tagállamokra nehezedő költségvetési nyomásra, a Tanács arról is megállapodott, hogy az utolsó számviteli évben visszamenőleges hatállyal 100%-os társfinanszírozási arányt alkalmaz a 2014–2020-as időszak kohéziós programjaira, ugyanakkor 12 hónappal meghosszabbítja a kifizetési kérelmek benyújtásának határidejét.

Emellett a Tanács a megbízásába belefoglalt néhány más olyan rendelkezést is, amelyek célja a tagállamokra háruló adminisztratív terhek csökkentése és annak megkönnyítése, hogy a forrásokat a STEP célkitűzéseire programozzák át.

A következő lépések

A mai megállapodás tárgyát képező részleges megbízás alapul szolgál majd a STEP-ről az Európai Parlamenttel folytatandó tárgyalásokhoz. A Parlamenttel való megállapodást követően a rendeletet a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek hivatalosan el kell majd fogadnia.

Háttér

A Bizottság a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatával kapcsolatos javaslatcsomagjának részeként, 2023. június 20-án tett javaslatot a Stratégiai Technológiák Európai Platformjának létrehozására.

A Tanács a mai napon részleges tárgyalási megbízásról állapodott meg az Ukrajna-eszközre vonatkozóan is.

Forrás:
Stratégiai Technológiák Európai Platformja: a Tanács megállapodott részleges tárgyalási megbízásáról; EU Tanácsa; 2024. január 10.