Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarszervezet

Az adat a jövő erőforrása – de hogyan használhatjuk jól? – vállalati szempontból

Szerző: 2024. január 22.No Comments

„Az nyeri meg a jövőt, aki a digitalizáció teremtette legújabb erőforrást, az adatot a legjobban képes felhasználni. Vajon vállalatként milyen alapvető kérdéseket kell feltennünk és milyen módszertant kell kialakítanunk a cég jövőbeni hatékony adatvezérelt működéséhez? Az MNB pénzügyi felügyelési területének adatmenedzselési példája kézzelfogható, gyakorlati eligazítást ad a döntésekhez.

A jelenkorban fennálló és folyamatosan növekvő adatmennyiség következtében a versenyképesség fenntartása (vagy épp a versenyelőny megszerzése) érdekében nélkülözhetetlen lépéssé vált a vállalatok életében az adatokban való mélyebb, szakszerű elmélyedés, valamint az adatvezérelt működés beemelése a szervezet folyamataiba, rendszereibe. Az előrejelzések szerint ez a jövőben se lesz másképp: ahogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke, Matolcsy György az Új fenntartható közgazdaságtan (2022) című globális vitairatban is kifejti „az új közgazdaság mindent mér és adattá alakít át”.

Az adatvezérelt működés lényegi eleme, hogy a döntések az adatok szisztematikus elemzésén és értelmezésén alapulnak. Az adatvezérelt működés az adatok gyűjtésének, elemzésének és felhasználásának gyakorlata, amely segítségével megoldásokat találhatunk a fennálló és a jövőben megjelenő kihívásokra. A hangsúly a változáson, az ehhez való alkalmazkodáson és reagálási képességen van. Az adatvezérelt működés kihívásainak bemutatása jelen értekezésben elsősorban a módszertanra fókuszál, emellett pedig beemelünk saját tapasztalatokat is, melyeket az MNB felügyeleti munkája során szereztünk…”

Forrás:
Az adat a jövő erőforrása – de hogyan használhatjuk jól?; Jakab Dávid; Magyar Nemzeti Bank; 2024. január 16. (PDF)
(A szerző a Magyar Nemzeti Bank Digitális felügyeletért felelős főosztályának elemzője.)