Skip to main content
közigazgatás: magyarpolitikatársadalomterületfejlesztés

Nagy tervei vannak Navracsics Tibornak az újjászervezett közigazgatási minisztérium élén

Szerző: 2024. január 22.No Comments

„A következő két évben magasabb prioritást kap a területfejlesztés, amellyel lehetőség lesz a hatékonyabb munkára – a közigazgatási és területfejlesztési miniszter. Navracsics Tibor leszögezte: az intézkedés egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források hatékony elosztása érdekében.

– Magyarországon minden adottság megvan ahhoz, hogy a következő két évben a területfejlesztési politika legsikeresebb időszaka jöjjön el – jelentette ki a közigazgatási és területfejlesztési miniszter kedden Mohácson.

Navracsics Tibor a megújuló területfejlesztés, illetve az ezt szolgáló térségi együttműködések témái köré szervezett konferencián felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány a közigazgatás megújítását követően mostantól – a jogszabályi változásoknak is köszönhetően – a területfejlesztést teszi hatékonyabbá. Kifejtette: az új területfejlesztési politika egyik legfontosabb alapelve, hogy előtérbe helyezze a térségi együttműködéseket a források – kiemelten az Európai Uniótól érkező támogatások – hatékony elosztása érdekében. A tárcavezető jelezte: a magyar politikatörténetben másodszor fordul elő, hogy közigazgatási minisztériuma van az országnak.

Az első tárca idején, 2010 és 2014 között – idézte fel – sikerült kiépíteni egy új területi közigazgatási rendszert kormányablakokkal, új jogrendszerrel. Navracsics Tibor szerint a közigazgatás megújítása után most a területfejlesztés következik, amelynek részeként a kormányzat átalakításával, az új területfejlesztési törvénnyel, új szemléletmódot tükrözve lehetőség lesz a hatékonyabb munkára. A tárcavezető szólt arról is, hogy a térségi szereplők – így például az önkormányzatok – és az államigazgatás, a kormányzat jól kiegészíti egymást, a minisztérium feladata pedig, hogy a szereplőket a hatékony területfejlesztés és a rendelkezésre álló európai uniós források minél jobb felhasználása érdekében illessze össze. A jövőben minden eddiginél nagyobb szükség lesz a felek között párbeszédre a források hatékony elosztásának érdekében, ugyanis az igények mindig nagyobbak, mint a rendelkezésre álló forrás – mondta. Ennek kapcsán aláhúzta: ha a kormányzat egy térséget fejleszt, az nem jelenti azt, hogy egy másikat büntet, hiszen a „legnagyobb jó szándékkal rangsorolja a fejlesztési célokat is”. A területfejlesztés, a kormányzati politika legfontosabb célja, hogy „Magyarország jobb ország legyen, az itt élők jobban érezzék magukat, és gazdagabbak legyenek” – mondta.

A Magyar Közgazdasági Társaság és a minisztérium által szervezett egész napos konferencián részt vesz – mások mellett – Mayer Gábor területfejlesztésért, György István területi közigazgatásért és Dukai Miklós önkormányzatokért felelős államtitkár is.”

Forrás:
Nagy tervei vannak Navracsics Tibornak az újjászervezett közigazgatási minisztérium élén; Magyar Nemzet / MTI; 2024. január 16.
Lásd még:
Területpolitika – 2024. Megújuló területfejlesztés: összehangolt szakpolitikák a kiegyensúlyozott térségi fejlődés szolgálatában 2024. január 16. (Program) (PDF)
Megújuló területpolitika – összehangolt térségi együttműködések; Magyar Közgazdasági Társaság; YouTube