Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az Európai Bizottság elfogadta a 2024. évi uniós költségvetés módosításának tervezetét

Szerző: 2024. március 3.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon a 2024. évi uniós költségvetéshez kapcsolódó költségvetés-módosítási tervezetet fogadott el, amellyel az Európai Parlament és a Tanács között a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret felülvizsgálatáról létrejött megállapodás szerinti változtatásokat vezeti át.

A módosított költségvetés lehetővé teszi az Unió számára, hogy ebben az évben is folytassa az EU közös prioritásainak megvalósítását, ami az európai polgárok mellett mások javát is szolgálja. A módosított költségvetés mindenekelőtt megerősíti az Ukrajnának nyújtott támogatásunkat, fellendíti a kritikus technológiákba és a védelmi iparba történő beruházásokat, egyúttal további forrásokat biztosít a nyugat-balkáni partnerek támogatására. A módosított uniós költségvetés emellett alkalmasabb lesz a természeti katasztrófák sújtotta tagállamok és a humanitárius válsággal küzdő országok megsegítésére.

A 2024. évi uniós költségvetés módosítása több mint 5,8 milliárd eurós növekedést jelent, és a következő tételeket érinti:

  • az az Ukrajna-eszköz keretének növelése és az Ukrajna-tartalék igénybevétele 4,8 milliárd euró erejéig;
  • az Európai Védelmi Alap keretének 376 millió euróval történő megnövelése a Stratégiai Technológiák Európai Platformja (STEP) keretében;
  • az európai szolidaritási tartalék és a sürgősségisegély-tartalék (korábbi szolidaritási és sürgősségisegély-tartalék) megerősítése 365 millió euróval;
  • a Nyugat-balkáni Reform- és Növekedéstámogató Eszköz keretének 501 millió euróval történő megemelése, amihez szükség lesz még a jogalapra vonatkozó bizottsági javaslat társjogalkotók általi elfogadására is;
  • az elbocsátott munkavállalók támogatását szolgáló Európai Globalizációs Alkalmazkodási Alap tartalékának kiigazítása az elmúlt évek tényleges szükségleteinek megfelelően.

Következő lépések

A Bizottság benyújtotta a költségvetés-módosítási tervezetet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak jóváhagyásra.

Háttér-információk

Az EU a 2021–2027-es hosszú távú uniós költségvetés 2020. évi elfogadása óta jó pár példa nélküli és váratlan nehézséggel szembesült – elég csak az Ukrajna ellen indított brutális orosz inváziót és annak következményeit, a migrációs áramlásoknak a világjárványt követő újbóli erősödését, valamint a felgyorsult inflációt és a megnövekedett kamatlábakat megemlíteni.

Az uniós költségvetés fontos szerepet játszik az EU általi válságkezelésben. E sokrétű kihívások kezelése során a költségvetés erőforrásai csaknem kimerültek, ami gátolta a képességét abban, hogy biztosítsa akár a legsürgetőbb feladatok finanszírozását.

Annak érdekében, hogy az uniós költségvetés továbbra is szolgálni tudja az EU legfőbb céljainak megvalósítását, a Bizottság 2023 júniusában javaslatot tett az EU hosszú távú költségvetésének megerősítésére. Az uniós vezetők 2024. február 1-jén elfogadták a bizottsági javaslat mindegyik prioritását, és megállapodtak az EU hosszú távú költségvetésének első felülvizsgálatáról, továbbá az Ukrajna-eszköz és a STEP létrehozásáról. Erről a csomagról azóta az Európai Parlamenttel is megállapodás született, így a felülvizsgált többéves pénzügyi keretről szóló rendelet 2024. március 1-jén hatályba lép.

A költségvetés-módosítási tervezettel megvalósul a felülvizsgált többéves pénzügyi keretnek a 2024-es évre történő gyakorlati átültetése. A 2024. évi költségvetés korábbi számait még 2023 novemberében, az Európai Parlament és a Tanács között létrejött megállapodással fogadták el.

További információk

Az EU éves költségvetése

Az uniós költségvetés múltja, jelene és jövője

A hosszú távú uniós költségvetés valaha volt első felülvizsgálata segíteni fog az EU előtt álló legfontosabb kihívások kezelésében

Az Európai Tanács következtetései, 2024. február 1.

A Bizottság a legsürgetőbb kihívások kezelése érdekében a hosszú távú uniós költségvetés megerősítését javasolja

Uniós támogatás Ukrajnának

Többéves pénzügyi keret (2021–2027)

Idézet(ek)

„A 2024. évi uniós költségvetés mai módosításával biztosított, hogy a költségvetés továbbra is képes legyen támogatni valamennyi politikai prioritásunk megvalósítását. Ezzel a gyakorlatban is megvalósítjuk a 2021–2027-es időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keret félidős felülvizsgálatát. Az uniós költségvetés változatlanul az EU előtt álló kihívások megválaszolásának és közös európai ügyeink előmozdításának legfőbb eszköze.” – Johannes Hahn, a költségvetésért és az igazgatásért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság rekordidő alatt fogadta el a 2024. évi uniós költségvetés módosításának tervezetét az uniós prioritások megvalósításának folytatása érdekében; Európai Bizottság; 2024. február 29.