Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikapolitikatechnikatudomány

Az uniós MI-iroda (AI Office), mint az MI-rendszerekkel kapcsolatos szakértelem központja

Szerző: 2024. március 10.No Comments

„A mesterségesintelligencia-szakértelem Európai Unión belüli megerősítése felé tett jelentős lépésként a Bizottság bemutatott egy átfogó csomagot, amelynek célja az európai startupok és kkv-k támogatása a megbízható mesterséges intelligencia létrehozásában. A csomag az EU 2023 decemberében véglegesített mesterséges intelligencia törvényével (AI Act) kapcsolatos történelmi politikai konszenzus nyomán született, egyik központi eleme a Mesterséges Intelligencia Iroda (AI Office) létrehozása.

A bejelentés, amely von der Leyen elnök 2023-as, az Unió helyzetéről szóló beszédének részét képezte, az európai mesterséges intelligencia újítói számára hozzáférést biztosít Európa szuperszámítástechnikai képességeihez, lehetővé téve, hogy finomítsák AI-modelleiket. A Large AI Grand Challenge 2023 novemberi elindításával nemcsak pénzügyi támogatást, hanem szuperszámítástechnikai erőforrásokhoz való hozzáférést is kínál a mesterséges intelligencia startupoknak.

A kezdeményezés központi eleme az EuroHPC-rendelet módosítása, amely bevezeti az AI-gyárakat az EU szuperszámítástechnikai közös vállalkozásának (European High Performance Joint Undertaking EUHPC JU) kulcsfontosságú elemeként.

Ez a módosítás a következőket irányozza elő:

  • AI-központú szuperszámítógépek beszerzése, fejlesztése és kezelése, a gépi tanulási folyamat felgyorsítása és az általános célú AI (GPAI) modellek betanítása.
  • A mesterséges intelligencia szuperszámítógépekhez való hozzáférésének kiterjesztése, ezáltal demokratizálva az AI használatát.
  • Átfogó központ létrehozása startupok és innovátorok számára, teljes körű támogatást kínálva a nagyszabású mesterségesintelligencia-modellek algoritmikus fejlesztéséhez, teszteléséhez, értékeléséhez és validálásához.
  • Az általános célú mesterségesintelligencia-modellekre épített változatos, feltörekvő AI-alkalmazások létrehozásának katalizálása.

Ezen erőfeszítések kiegészítéseként a Bizottság elfogadta az AI@EC közleményt is, amelyben felvázolja a mesterséges intelligencia felhasználásával kapcsolatos stratégia megközelítést, az AI Act végrehajtását megelőzően. Ez magában foglalja a Bizottság intézményi és működési kapacitásának kiépítését a megbízható és etikus mesterséges intelligencia fejlesztéshez, valamint az uniós közigazgatás támogatásának kiterjesztését a mesterséges intelligencia bevezetésére irányuló törekvésekben.

Miközben az Európai Parlament és a Tanács az EUHPC JU létrehozásáról szóló rendelet javasolt módosításairól tanácskozik, a Bizottságon belül (DG CONNECT) az AI-politika uniós szintű központi koordinációs testületének szánt AI Office létrehozásán munkálkodott, amely határozat 2024. február 21-én lépett hatályba. Ez az Iroda kulcsszerepet játszik a jövőbeli AI Act uniós szintű végrehajtásában, biztosítja az általános célú mesterségesintelligencia-modellekre és -rendszerekre vonatkozó előírásoknak való megfelelést, valamint elősegíti a mesterséges intelligencia átfogó megértését és elterjedését az EU-ban.

Intézményi szinten az AI Office szorosan együttműködik a tagállamok képviselőiből létrehozott Európai Mesterséges Intelligencia Testülettel és a Bizottság Európai Algoritmikus Átláthatósági Központjával (ECAT).

Az AI Office tervezett létszáma 100 fő, amely egy független szakértőkből álló tudományos testületként szoros kapcsolatot biztosít a tudományos közösséggel. Létrehoznak egy tanácsadó fórumot, amely az érdekelt felek kiegyensúlyozott választékát képviseli majd, így jelen lesznek az ipari, kisvállalkozói, az akadémiai és a civil társadalmi szereplők is, hamarosan megnyitják a lehetőséget a független szakértői pozícióra való pályázásra. A tudáscsere érdekben fórumokat hoz létre az Iroda, ettől, illetve a saját tudományos és szakértői kapacitásától válik lényegében egy hálózati központtá a szabályozó szervezet.

Az Iroda elsődleges feladatai közé tartozik majd a tanácsadó testületek létrehozása a jogszabályok következetes alkalmazása érdekében a tagállamokban, a jogsértések kivizsgálása, valamint a végrehajtást elősegítő iránymutatások kidolgozása. Az Iroda ösztönözni fogja az európai mesterségesintelligencia-képességek növekedését is az AI Gyárak létrehozásával, emellett figyelemmel fogja kísérni a GenAI4EU kezdeményezést, amely a generatív mesterséges intelligencia különböző ágazatokban, például genomika, személyre szabott orvoslás, klímamodellezés és gyógyszeriparban történő alkalmazásaira összpontosít.

Eközben a Bizottság mesterségesintelligencia-egyezményt (AI Pact) fog indítani, amelyben felszólítja az európai és harmadik országok fejlesztőit, hogy önkéntesen kötelezzék el magukat az AI Act kulcsfontosságú elemei tekintetében a törvényes határidők előtt történő végrehajtása mellett.

Mindez nemcsak megerősíti az EU azon elkötelezettségét, hogy vezető szerepet töltsön be a mesterséges intelligencia etikus fejlesztése és alkalmazása terén, hanem egy robusztus, inkluzív és innováció-vezérelt mesterségesintelligencia-ökoszisztéma felé fekteti le az utat Európában, amelyet az EU alapértékei és szabályozási keretei köveznek ki.”

Forrás:
Az AI Office az AI-szakértelem központjává válhat; Pató Viktória Lilla; Ludovika.hu, Öt perc Európa blog; 2024. március 6.