Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyarpolitika

Elképesztően megnőtt a NAV hatásköre, meglepő ügyekben is megjelenhetnek

Szerző: 2024. március 17.No Comments

„A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a jegyzői határozatokat, csupán széles feladatkörének köszönhetően végrehajtja azokat – mondta hétfőn Vágujhelyi Ferenc, az adóhatóság elnöke.

Nemzeti Adó és Vámhivatalnak 13 évvel ezelőtt, létrejöttekor 820 feladatköre volt, ez mára 1217 feladatkörre bővült – mondta el egy háttérbeszélgetésen Vágujhelyi Ferenc, a NAV elnöke.

„Olyan dolgokért felelünk, mint például ha valakinek szemetes a telke, büdös vagy hangos vagy bármi ilyesmi, akkor a jegyző vagy a kormányhivatal határozatát nekünk kell kikényszeríteni. Nekünk kell adott esetben végrehajtani is, például el kell szállítanunk a szemetet is. Ezek nem olyan klasszikus feladatok, mint amik egyébként adó-, vám- és bűnügyi hatósági körbe tartoznak… A társadalommal sokkal több lett az interakciónk, és a sajtó is emlékszik rá, hogy például Balatonfüreden tyúkólat kellett bontanunk” – mutatott rá.

A NAV-nak nincs joga felülvizsgálni a határozatokat, csupán végrehajtja azokat – tette hozzá az elnök, aki beszélt arról is, hogy mivel érzékeny adatokkal dolgoznak, azokat nem oszthatják meg a közvéleménnyel. „A közteherviselésbe vetett bizalmat és konkrétan a közteherviselést végrehajtó szervezetbe vetett bizalmat erősen amortizálhatja az, ha az adózók akár az ízlésüknek megfelelő, akár az ízlésükkel ellentétes politikai vélemény képviseletében látják a NAV-ot. A NAV viszont nem pártpolitizál. Természetesen az adópolitika formálásában részt veszünk, a társadalommal együtt élünk. A politika eredetileg a város vagy a közügyeinkkel való foglalkozást jelenti. Természetesen különböző szakterületeink a saját szakmájukon belül ilyet végeznek” – részletezte.

Vágujhelyi Ferenc hangsúlyozta: a jog és a társadalom nyelve nem mindig pontosan ugyanaz, különösen a stílusát tekintve. Ezért is fordulhat elő, hogy a NAV reakciója sokszor kontraproduktív. Ezt lefordítani a társadalom nyelvére a média feladata – tette hozzá az elnök.

Az orosz szankciók ellenőrzése, kis csomagok özöne

A 2021. július elsejével életbe lépett új adótörvényeknek köszönhetően a 22 eurónál olcsóbb, nem uniós országból érkező e-kereskedelmi árukra is áfát kell fizetni – emlékeztetett a Nemzeti Adó és Vámhivatal vámszakmai és nemzetközi elnökhelyettese, Bakai Kristóf Péter a beszélgetésen. A tavalyi évben 81 millió ilyen kis csomag importeljárását kellett lefolytatni, de ezen csomagoknak csak a 10 százaléka marad Magyarországon, az összes többi elhagyja hazánkat, és a környező európai uniós országokba érkezik be.

A vámhatóság sajátos feladata még az Oroszország és Fehéroroszország ellen életbe léptetett szankciók betartatása – mondta az elnökhelyettes. „Alapvetően a tranzitforgalomra, a kiléptetési tilalom kiterjesztésére, a gyémántbehozatalra vonatkozott, illetve az acéltermékekkel kapcsolatos szabályok szigorodtak még. Ennek az intézkedésrendszernek a kikényszerítésében szoros kapcsolatban vagyunk a fővárosi kormányhivatallal. A jogkövető gazdálkodók tájékoztatása útján hívjuk fel a figyelmet arra, hogy milyen tilalmak és korlátozások alá esik jelenleg az export az orosz, illetve a fehérorosz irányba, illetve az import ugyanonnan” – mondta Bakai Kristóf Péter.

A szakember megjegyezte, az Európai Unió mint vámunió 2041-re megszabadulna a vámáru-nyilatkozatoktól – a bevitt adatok a logisztikai szakmától, a raktározóktól, a termelőktől, az importőröktől a megfelelő pillanatban rendelkezésre állnak majd.”

Forrás:
Elképesztően megnőtt a NAV hatásköre, ilyen meglepő ügyekben is megjelenhetnek; Domanits András; Infostart / InfoRádió; 2024. március 11.