Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatika

Nem használható a Microsoft Copilot az USA Kongresszusának gépein

Szerző: 2024. április 7.No Comments

„A dolgozók a magáncélra használt eszközeiken továbbra is használhatják a generatív MI-szolgáltatást, de a hivatali gépeken nem. Az érzékeny kormányzati információk lehetséges kiszivárgásának problémájára az év „későbbi részében” kínálhat kockázatcsökkentő intézkedést a Microsoft.

A Kongresszus előírta, hogy az Egyesült Államok Kongresszusának munkatársai a továbbiakban nem használhatják a Microsoft Copilot szolgáltatást a kormányzati munkaeszközeiken. A Kiberbiztonsági Hivatal ugyanis kockázatosnak ítélte a Copilot használatát, mivel azon keresztül érzékeny, az intézményhez tartozó információk kerülhetnek a „nem a ház által jóváhagyott felhőszolgáltatásokba”, tehát külső felekhez.

Bár a tisztviselőket semmi sem akadályozza meg abban, hogy saját telefonjaikon és laptopjaikon használják a Copilotot, a Kongresszus tulajdonában lévő összes Windows-eszközön le lesz tiltva a Microsoft generatív MI-szolgáltatása.

Már több mint egy éve, hogy a Kongresszus ugyanígy korlátokat szabott a ChatGPT belső használatának, az alkalmazottak számára tilos a chatbottal való beszélgetés a munkahelyi eszközökön, de a fizetős, szigorúbb adatvédelmi beállításokat használó verziót továbbra is elérhetik. Korábban már más cégek példáján is felmerült, hogy a generatív chatbotokkal folytatott párbeszédek felhasználása miatt érzékenyebb szervezeti információk kerülhetnek illetéktelen felekhez, emiatt több helyen korlátozták a dolgozók hozzáférését az ilyen szolgáltatásokhoz.

A Microsoft közleménye szerint a kormányzati felhasználók esetében érthető mód magasabban van a léc biztonsági követelmények terén, így aktívan dolgozik egy olyan szövetségi és kormányzati felhasználásra szánt verzión, ami szigorúbb védelmet jelenthet, de hogy a megoldást mikor fogja leszállítani, azzal kapcsolatban még nem osztott meg pontos ütemtervet, csak hogy valamikor az év későbbi részében lehet rá számítani.”

Forrás:
Betiltották a Microsoft Copilotot a kongresszus gépein; Dömös Zsuzsanna; 2024. április 3.
Lásd még:
Scoop: Congress bans staff use of Microsoft’s AI Copilot; Andrew Solender, Ina Fried; Axios; 2024. március 29.