Skip to main content
fenntartható fejlődésgazdaságkörnyezetvédelemközigazgatási informatika

Ipari kibocsátások: az EU Tanács jóváhagyta a környezet hatékonyabb védelmét célzó aktualizált szabályokat

Szerző: 2024. április 14.No Comments

„A Tanács a mai napon elfogadta az ipari kibocsátásokról szóló felülvizsgált irányelvet és az ipari kibocsátási portál létrehozásáról szóló rendeletet. E két, egymást kiegészítő jogszabály célja az ipari tevékenységek környezeti hatásának szabályozása és nyomon követése.

Az új szabályok az ipari létesítményekből származó káros kibocsátások mennyiségének csökkentésével biztosítani fogják az emberi egészség és a környezet fokozottabb védelmét, egyúttal előmozdítják az energiahatékonyságot, a körforgásos gazdaságot és a dekarbonizációt.

Javítani fogják továbbá a környezeti adatok bejelentését, mégpedig azáltal, hogy a meglévő Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás (Európai PRTR) korszerűsítésével létrehozzák az ipari kibocsátások átfogóbb és integráltabb portálját.

Az ipari kibocsátások csökkentése több területen

Az ipari kibocsátásokról szóló irányelv az ipari létesítmények, ezen belül az intenzív állattenyésztési gyakorlatokat alkalmazó gazdaságok szennyezőanyag-kibocsátását szabályozó legfontosabb uniós eszköz. A hatályos irányelv alkalmazási körébe tartozó létesítmények – beleértve az erőműveket, a finomítókat és a hulladékkezelést – az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának körülbelül 40%-áért, a levegőbe és vízbe történő szennyezőanyag-kibocsátásnak pedig 20%-áért felelősek.

Az ipari kibocsátások további csökkentése érdekében több nagy méretű, intenzív állattenyésztési gyakorlatokat alkalmazó gazdaság kerül a felülvizsgált irányelv hatálya alá, beleértve a sertés- és baromfigazdaságokat is. A bányászati tevékenységek és a nagyléptékű akkumulátorgyártás szintén az irányelv hatálya alá kerül, továbbá a Bizottság felülvizsgálata alapján a hatály az ipari ásványokra is kiterjeszthető.

Kevesebb bürokrácia az e-engedélyezésnek köszönhetően

A létesítmények működése engedélyhez kötött, mivel bizonyítaniuk kell, hogy megfelelnek az ipari kibocsátások csökkentésére vonatkozó jelenlegi szabályoknak, beleértve a megfelelő intézkedéseket és a kibocsátási határértékeket is.

Az új irányelv hatékonyabbá és kevésbé megterhelővé teszi az engedélyezési eljárást például azáltal, hogy kötelezi a tagállamokat, hogy 2035-re elektronikus engedélyezési rendszert (e-engedélyezés) vezessenek be.

Hatékony végrehajtás és szankciók

A tagállamok hatékony, arányos és visszatartó erejű szankciókat rónak majd ki azokra, akik megsértik az irányelvet. Súlyos jogsértés esetén a gazdasági szereplők kötelezhetők arra, hogy éves uniós árbevételük legalább 3%-áig terjedő bírságot fizessenek.

Az irányelv értelmében továbbá az egészségkárosodást szenvedett személyek jogosultak lesznek kártérítést igényelni azoktól, akik megsértik az irányelvet.

Tájékoztatás és társadalmi részvétel

A mai napon hivatalosan elfogadott rendelet az ipari kibocsátásokra vonatkozó átfogóbb és integráltabb tájékoztatás céljából létrehoz egy új portált, mely a meglévő Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartás (Európai PRTR) helyébe lép.

Ami az európai zöld megállapodás szennyezőanyag-mentességi célkitűzését illeti, az új portál javítani fogja az ipari kibocsátásokhoz kapcsolódó információkhoz való nyilvános hozzáférést, és megkönnyíti a nyilvánosság részvételét a környezetvédelmi döntéshozatalban, a szennyező források azonosítását is beleértve.

További lépések

Az ipari kibocsátásokról szóló irányelvet alá kell írni és ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában. A kihirdetését követő huszadik napon lép hatályba, Az uniós tagállamoknak ezt követően 22 hónap áll majd rendelkezésükre, hogy az irányelv rendelkezéseit nemzeti jogukba átültessék.

A Bizottság 2028-ban (majd azt követően ötévente) az új keletű technikák figyelembevételével felülvizsgálja és értékeli az irányelv végrehajtását. Emellett a Bizottságnak 2026-ig fel kell mérnie, hogy miként lehet a legjobban kezelni a szarvasmarhatartásból és az uniós piacon forgalomba hozott mezőgazdasági termékekből származó kibocsátásokat.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követően az új ipari kibocsátási portálról szóló rendelet 2028-tól valamennyi tagállamban kötelező és közvetlenül alkalmazandó lesz.

Háttér-információ

Az európai zöld megállapodás a nagy ipari létesítményekből származó szennyezés kezelésére irányuló uniós intézkedések felülvizsgálatára szólított fel. Az Európa jövőjéről szóló konferencia alkalmával az európai polgárok kinyilvánították, hogy támogatják az EU-t a víz, a talaj és a levegő szennyezésének leküzdésében és a metánkibocsátás csökkentésében.

A Bizottság 2022. április 5-én javaslatot nyújtott be az ipari kibocsátásokról szóló, első alkalommal 2010-ben elfogadott irányelv felülvizsgálatáról. Ezzel párhuzamosan egy kiegészítő javaslatot is előterjesztett az Európai Szennyezőanyag-kibocsátási és -szállítási Nyilvántartásról szóló, 2006-ban elfogadott rendelet módosításáról.

A két társjogalkotó július 19-én kezdte meg a jogszabály végső formájára irányuló tárgyalásokat. Három tárgyalási fordulót követően 2023. november 28-án ideiglenes megállapodás született mindkét jogalkotási javaslatról.

Forrás:
Ipari kibocsátások: a Tanács jóváhagyta a környezet hatékonyabb védelmét célzó aktualizált szabályokat; Európai Unió Tanácsa; 2024. április 12.