Skip to main content
közigazgatás: magyar

Ismét várja a jelentkezőket a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja

Szerző: 2024. április 29.No Comments

„Ismét várja a jelentkezőket a Magyar Diplomáciai Akadémia (MDA) Diplomataképző Programja. Az intézmény – 2020-as megalakulása óta – a Külgazdasági és Külügyminisztérium utánpótlásának fő bázisa, magas színvonalú képzést, egyedülálló lehetőséget kínál a diplomáciai pályán való elhelyezkedéséhez.

A programban idáig részt vett hallgatókból 64-en már diplomáciai tevékenységet folytatnak, közülük 20-an külföldi nagykövetségeinken képviselik hazánkat.

Április 5. és május 5. között lehet jelentkezni a Magyar Diplomáciai Akadémia 2024 őszén induló Diplomataképző Programjának újabb évfolyamára. A képzésre minden olyan magyar állampolgárt várunk, aki rendelkezik felsőfokú végzettséggel a program megkezdésekor, beszéli az angol nyelvet felsőfokon és valamilyen egyéb idegen nyelvet legalább középfokon. A pályázóknak online szakmai és általános műveltségi írásbeli vizsgán kell részt venniük, ha ezen megfeleltek, szakmai orientációs felvételi beszélgetésen adhatnak számot felkészültségükről.

A Diplomataképző Program ösztöndíjprogram keretében valósul meg, amely során a felvételt nyert hallgatók havi nettó 275 ezer forint juttatásban részesülnek egy éven keresztül. A szeptemberben induló tanulmányi ciklus első szemeszterében mindenekelőtt a külpolitika és a külgazdaság területeit lefedő kurzusok révén olyan átfogó szakmai ismeretek elméleti elsajátítása vár a képzés résztvevőire, mint a geopolitika, a biztonságpolitika vagy a diplomáciai jog és protokoll. A leendő diplomaták továbbá nemzetközi tanulmányi utakon, illetve számos tréningen is részt vesznek, amelyeknek szerves részét képezi többek között a prezentáció- és a tárgyalástechnika.

„A kurzusokat Külügyi Klub kerekasztal-beszélgetések egészítik ki, amelyeken a területükön kiemelkedő elméleti és gyakorlati ismeretekkel, tapasztalattal bíró szaktekintélyek tartanak előadásokat olyan témákban, mint a regionális politika, az űrkutatás vagy a vízdiplomácia. Előadóink között köszönthettük többek között egykori külügyminiszterünket, Martonyi Jánost, továbbá Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkárt és Takács Szabolcsot, Magyarország washingtoni nagykövetét is.” – nyilatkozta Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke.

A diplomaták munkája során elengedhetetlen az idegen nyelvek mindennapos használata, ezért a Magyar Diplomáciai Akadémia hallgatói egy 77 nyelvet tartalmazó listából választhatják ki a részükre legmegfelelőbbet, melyet 8 hónapon át, heti 8 órában tanulhatnak – akár kezdő szintről indulva.

A Diplomataképző Program második féléve során a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, valamint Magyarország külképviseletein kell szakmai gyakorlatot teljesíteniük az ösztöndíjasoknak, ahol betekintést nyerhetnek a minisztérium életébe és közelebbről megismerkedhetnek a diplomata hivatás szépségeivel és kihívásával. A program során minden hallgatót mentor segíti, aki szakmai és személyes támogatást nyújt a tanulmányok, illetve a gyakorlat alatt.

„A szakembereknek, akik hazánkat a diplomácia világában képviselik, nem csak elméleti tudással, megfelelő készséggel kell rendelkezniük, hanem gyakorlati tapasztalatot is szerezniük kell. Éppen ezért úgy véljük, hogy a központban és a külképviseleteken történő szakmai gyakorlat teljesítése nem csupán egy páratlan lehetőség az ösztöndíjasok számára, de szerves része a diplomatává válásnak. Az idei évfolyam hallgatói a New York-i főkonzulátustól a tokiói és teheráni nagykövetségig tizenhat különböző városban vannak éppen kiküldetésen.” – tette hozzá Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya.

A Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programjára az intézmény weboldalán (https://magyardiplomaciaiakademia.hu/) jelentkezhetnek az érdeklődők, a programmal kapcsolatosan pedig a KKM utasításában olvashatnak részletesebb tájékoztatást.

A Magyar Diplomáciai Akadémiáról

A Magyar Diplomáciai Akadémia a Külgazdasági és Külügyminisztérium irányítása alatt működő oktatási intézmény. Világszínvonalú hazai és külföldi oktatók bevonásával, nemzetközi szinten versenyképes képzést nyújt a külügyi szolgálat jelenlegi és leendő tagjai, valamint a gazdasági szféra nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberei számára.”

Forrás:
Ismét várja a jelentkezőket a Magyar Diplomáciai Akadémia Diplomataképző Programja; Külgazdasági és Külügyminisztérium; 2024. április 22.