Skip to main content
gazdaságinformatikapolitikaszakirodalomtársadalomtechnikatudomány

A mesterséges intelligencia hatása a termelékenységre, az elosztásra és a növekedésre

Szerző: 2024. május 5.No Comments

„Kulcsmechanizmusok, kezdeti bizonyítékok és szakpolitikai kihívások

A tanulmány a mesterséges intelligencia (MI) közgazdaságtanát vizsgálja. Új, általános célú technológiaként kezeli, amely jelentősen befolyásolhatja a gazdasági termelékenységet és a társadalmi jólétet. Megvizsgálja a mesterséges intelligencia egyedülálló képességét az autonómiára és önfejlesztésre. Ez felgyorsíthatja az innovációt és potenciálisan újjáélesztheti a lassan növekvő termelékenységet különböző iparágakban. A tanulmány ugyanakkor tudatában van a mesterséges intelligencia hosszú távú termelékenységi hatásait övező bizonytalanságoknak is.
A tanulmány tárgyalja a problémákat is:
* a fejlesztések a nagy technológiai cégeknél koncentrálódnak
* egyenlőtlen alkalmazások
* egyenlőtlenségek
* diszkrimináció
* biztonsági kockázatok
Átfogó politikai megközelítést sürget a mesterséges intelligencia előnyös fejlődésének és elterjedésének biztosítása érdekében, beleértve a verseny előmozdítását, a hozzáférhetőség javítását, valamint a munkahelyek kiszorítását és az egyenlőtlenségek kezelését célzó intézkedéseket.”

Forrás:
The impact of Artificial Intelligence on productivity, distribution and growth; Francesco Filippucci, Peter Gal, Cecilia Jona-Lasinio, Alvaro Leandro és Giuseppe Nicoletti; OECD Artificial Intelligence Papers No. 15; OECD; 2024. április 16.