Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyar

Társadalmi egyeztetésen a GINOP Plusz 2.1.3-24 „KKV-k innovációs képességének támogatása” című felhívás tervezete

Szerző: 2024. május 20.május 21st, 2024No Comments

„Elindult csütörtökön a kkv-k innovációs képességeinek támogatását célzó GINOP Plusz pályázat társadalmi egyeztetése, az észrevételeket és a javaslatokat május 26-ig várják – jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára csütörtökön Gödöllőn.

Hankó Balázs elmondta, hogy a 75 milliárd forint keretösszeggel, európai uniós társfinanszírozással megvalósítani tervezett új pályázat a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) innovációs képességeit támogatja.
Az idén 40 milliárd forint lesz pályázható, projektenként 20 és 50 millió forint közötti támogatással.
Az államtitkár jelezte, hogy Magyarországon jelenleg a kkv-k harmada végez innovációs tevékenységet, a cél elérni az ötven százalékot.

Hankó Balázs hangsúlyozta, hogy az innovációban három területen kell fejlődni: több szabadalom, több védjegy és brand kell; több innovátor kis- és középvállalkozásra, valamint még több kutató-fejlesztőre van szükség.
Háromezerrel több innovátor kkv-ra van szükség 2030-ig, ezért is kívánják támogatni a magyar kkv-k innovációs képességét – mondta. Hozzátette, hogy a most induló, a kkv-kat innovációra inspiráló program ezer kkv esetében teszi azt lehetővé, hogy folyamatinnovációt vigyenek véghez.

Hankó Balázs kitért arra, hogy jó irányba változott a felsőoktatás, a szakképzés, és jó irányba megy az innováció és a felnőttképzés is. Jó az irány – mondta, hozzátéve: 2030-ra azt szeretnék elérni, hogy Magyarország legyen Európa tíz legjobb innovátora között, továbbá legyen egy magyar egyetem a világ 100 legjobb felsőoktatási intézménye között és legalább három Európa 100 legjobbja között.

Azt is szeretnék, ha a szakképzés nemcsak európai, hanem világszinten is jelentőset lépne előre, a felnőttképzésben pedig az a cél, hogy tízből heten vegyenek részt olyan felnőttképzésben, amely a magyar gazdaság, a magyar foglalkoztatók érdekeit képviseli…”

Forrás:
Hankó Balázs: innovációra inspiráló kkv pályázati program indul; Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM); 2024. május 16.
Társadalmi egyeztetésen a GINOP Plusz 2.1.3-24 kódszámú „KKV-k innovációs képességének támogatása” című felhívás tervezete; Pályázati Portál; 2024. május 16.
GINOP Plusz 2.1.3-24 KKV-k innovációs képességének támogatása; Széchenyi Terv Plusz; 2024. május 16. (Letölthető a véleményezendő dokumentum.)