Skip to main content
energiafenntartható fejlődésinformatikakörnyezetvédelempolitikaszakirodalomtársadalomtechnikatudomány

Mesterséges intelligencia (MI) hírek, információk – 2024. június 24.

Szerző: 2024. június 24.No Comments

== Biztonság- és védelempolitika ==

Az MI hatása a hadviselésre
A gyilkos robotoknál fontosabb lehet, ha a vezérkar működését MI-rendszerek támogatják.
How AI is changing warfare; The Economist; 2024. június 20.

== Európai Unió ==

Tovább halasztódik az uniós MI-jogszabály hatályba lépése
Az unió hivatalos lapjában anyagtorlódás miatt csak augusztus elején várható a jogszabály megjelenése. Ez azt is jelenti, hogy hetekkel (hónapokkal?) késhetnek a hatályba lépés menetrendjének egyes szakaszai.
EU delays compliance deadlines for the AI Act; Osborne Clarke; 2024. június 20.

Az uniós MI-jogszabály: példamutató szabályozás vagy elrettentő példa?
A különböző vélemények és tévhitek közepette a vállalatok és szervezetek bizonytalanok abban, hogy a mesterséges intelligenciáról szóló törvény milyen hatással lesz rájuk. Tehát, miről is van szó pontosan a mesterséges intelligenciáról szóló uniós jogszabályban? Mit tanulhatnak az uniós törekvésekből más országok szabályozói?
The EU AI Act: Regulatory Exemplar or Cautionary Tale?; TechPolicy.Press; 2024. június 13.

== Felsőoktatás ==

Csetbotok és az élet problémái
A csetbotok egyre nagyobb elérhetősége és kifinomultabb lehetőségei a tudományos csalások költségeinek drasztikus csökkenését is jelentik. Nagy -Britanniában más számára megbízásból végzett munkának (commissioning) hívják ezt a tevékenységet. A cikk az egyetemi hallgatók körében tapasztalható jelenségekről szól.
Chatbots and the Problems of Life. Resisting the pedagogy of the gaps; Alan Jacobs; The Hedgehog Review; 2024. június 18.

== Fenntartható fejlődés ==

Az MI-kormányzásnak stratégiailag kell foglalkoznia a környezeti hatásokkal
Kanadában az MI számítási kapacitás kiépítését célzó növekvő beruházásokat a növekvő környezeti ártalmakra való figyelem nélkül bonyolítják. E károk kezelése érdekében a jelentés környezeti hatásvizsgálatokat és a környezetkárosító fejlesztések megfelelő korlátozásának beépítését javasolja.
AI Governance Needs a Climate Change Strategy; Christelle Tessono; Centre for International Governance Innovation (CIGI); DHP (Digital Policy Hub) Working Paper; 2024. június 20.

A mesterséges intelligencia rejtett környezeti hatása
Miközben a z MI-rendszerek tömeges elterjedése látszólag egyik napról a másikra átalakította a digitális életet, a szabályozók elaludtak, és késlekednek az MI-adatközpontok energiaéhségének és vízigényének megfékezésében.
The Hidden Environmental Impact of AI; Lois Parshley; Jacobin; 2024. június 20.

Szén-dioxid-kibocsátás a generatív mesterséges intelligencia kipufogócsövében
Az MI-rendszerek teljes életciklusát és ellátási láncát kell figyelembe venni, amikor ezeknek a rendszereknek a környezeti terheléséről beszélünk.
Carbon Emissions in the Tailpipe of Generative AI; Tamara Kneese and Meg Young; Harvard Data Science Review; 2024. június 11.

== Futurológia ==

Ha Ray Kurzweilnek (ismét) igaza van, találkozni fogunk halhatatlan lelkével a felhőben
A híres futurista továbbra is embertelenül optimista a világgal és saját sorsával kapcsolatban – és úgy gondolja, , hogy a szingularitás néhány percnyire van már csak.
If Ray Kurzweil Is Right (Again), You’ll Meet His Immortal Soul in the Cloud; Steven Levy; Wired; 2024. június 13.

== Iparági hírek ==

Még mindig várunk a mesterséges intelligencia következő nagy ugrására
Az Anthropic legújabb Claude MI-modellje megelőzi az OpenAI és a Google riválisait. De a gépi intelligencia fejlődése az utóbbi időben inkább inkrementális, mint forradalmi.
We’re Still Waiting for the Next Big Leap in AI; Will Knight; Wired; 2024. június 20.

== Munka világa, gazdaság ==

Egy tanulmány szerint a magasabb jövedelműek nagyobb mértékben vannak kitéve a mesterséges intelligenciának
A magasabb keresetűek, például a szoftvermérnökök és az adattudósok jobban ki vannak téve a mesterséges intelligencia hatásainak, mint az alacsonyabb keresetű munkavállalók – derül ki a technológiáról és a munkaerőpiacról szóló legfrissebb kutatásból.
Higher earners face greater AI exposure, study finds; Financial Times; Michael Peel; 2024. június 20.

A mesterséges intelligencia gazdasági hatásai és a szabályozás
Az elméleti kutatások egyetértenek abban, hogy a mesterséges intelligencia hatással lesz a legtöbb foglalkozásra és átalakítja a növekedést, de az empirikus eredmények nem meggyőzőek a foglalkoztatásra és a termelékenységre gyakorolt hatásokat illetően.
The Economic Impacts and the Regulation of AI: A Review of the Academic Literature and Policy Actions; International Monetary Fund (IMF); 2024. március 22.

Az MI negatív hatásait a profitok és a környezetszennyezés megadóztatásával lehet kiegyensúlyozni
A költségvetési (fiskális) politika alkalmazásával lehet tompítani a negatív hatásokat. Tekintettel a mesterséges intelligencia természetével, hatásával és sebességével kapcsolatos nagyfokú bizonytalanságra, a kormányoknak olyan agilis megközelítést kell alkalmazniuk, amely felkészíti őket mind a szokásos üzletmenetre, mind a nagymértékben zavaró forgatókönyvekre.
Broadening the Gains from Generative AI: The Role of Fiscal Policies; International Monetary Fund (IMF); 2024. június 17.