Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az Európai Tanács (EiT) elfogadta a 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendet

Szerző: 2024. június 30.augusztus 31st, 2024No Comments

„Az uniós vezetők közösen megvitatták és elfogadták az EU 2024–2029-es időszakra vonatkozó irányvonalait és céljait.

Ezen az oldalon részletesebben tájékozódhat a következőkről:

  • Mi az a stratégiai menetrend?
  • Miért van rá szüksége az EU-nak?
  • A stratégiai menetrendhez vezető út

Mi az a stratégiai menetrend?

Az uniós vezetők ötévente megállapodnak az EU jövőbeli politikai prioritásairól. Az Európai Tanács elnökének irányításával zajló e kollektív erőfeszítés keretében a vezetők tárgyalnak és együttesen döntenek. Minderre az európai parlamenti választásokhoz közeli időben és a mindenkori Európai Bizottság kinevezése előtt kerül sor.

A 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendet az Európai Tanács a 2024. június 27-i ülésén fogadta el. Tekintettel az új geopolitikai valóságra, a stratégiai menetrend hozzá fog járulni ahhoz, hogy Európa szuverénebbé váljon, és jobban fel legyen készülve a jövőbeli kihívások kezelésére. A menetrend három pilléren nyugszik, melyek:

  • a szabad és demokratikus Európa
  • az erős és biztonságos Európa
  • a virágzó és versenyképes Európa

Miért van rá szüksége az EU-nak?

Az elmúlt években az EU számos válsággal szembesült, amelyek nyomán erősebbé és egységesebbé vált. Legyen szó akár az éghajlatváltozás elleni küzdelemről, a Covid19-világjárvány hatásának enyhítéséről, vagy az Oroszország agressziós háborúja nyomán Ukrajna támogatására irányuló, példátlan intézkedések meghozataláról, az EU gyorsan és koordináltan cselekedett.

A világ egyre instabilabbá és összetettebbé válik, aminek következtében az EU gazdasági és geopolitikai kihívásokkal szembesül. Most minden eddiginél nagyobb szükség van arra, hogy a vezetők egyértelmű stratégiai tervet dolgozzanak ki a következő évekre, és szilárd keretet biztosítsanak azonnali fellépéseinkhez.

„A demokráciáink és az értékeink védelméhez, valamint a polgáraink javát szolgáló tartós béke és jólét biztosításához az Európai Uniónak általános politikai iránymutatásokra és prioritásokra van szüksége.” – Charles Michel, az Európai Tanács elnöke

A stratégiai menetrendhez vezető út

A folyamatot Charles Michel, az Európai Tanács elnöke irányította, kollektív és inkluzív módon szoros együttműködést folytatva az uniós országok vezetőivel.

Az Európai Tanács 2023. október 6-i, a spanyolországi Granadában tartott nem hivatalos ülésén az uniós vezetők első alkalommal vitatták meg a stratégiai menetrend jövőbeli prioritásait. 2023 novemberében és 2024 áprilisában Charles Michel elnök konzultációs fordulókat szervezett a vezetőkkel.

A 2024–2029-es időszakra szóló stratégiai menetrendet 2024. június 27-én fogadták el.

Path to the Strategic Agenda 2024-2029 (Infografika)

Forrás:
A 2024–2029-es időszakra szóló uniós stratégiai menetrend; Európai Tanács; 204. június 28.