Skip to main content
Európai Uniópolitika

Az Európai Tanács szerepe a jelölésekben és kinevezésekben

Szerző: 2024. június 30.No Comments

„Ezen az oldalon részletesebben tájékozódhat a következőkről:

  • Kinevezési jogkörök
  • Az Európai Tanács elnökének megválasztása
  • Az Európai Bizottság elnökének személyére tett javaslat
  • A főképviselő kinevezése
  • Az Európai Bizottság kinevezése
  • Az Európai Központi Bank vezető tisztségviselőinek kinevezése

Kinevezési jogkörök

Több magas rangú uniós tisztség betöltése tekintetében az Európai Tanács fontos szerepet játszik a kinevezési eljárás során, mindenekelőtt:

  • megválasztja az Európai Tanács elnökét
  • javaslatot tesz az Európai Bizottság elnökének személyére
  • kinevezi az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét
  • hivatalosan kinevezi a teljes biztosi testületet
  • kinevezi az Európai Központi Bank (EKB) Igazgatóságát, így az EKB elnökét is

Az Európai Tanács elnökének megválasztása

Az Európai Tanács megválasztja saját elnökét, amely tisztség először 2009-ben a Lisszaboni Szerződéssel került bevezetésre. Ehhez megerősített minősített többség szükséges.

Az elnök megbízatása 2,5 évre szól, és egyszer megújítható.

A jelenlegi elnök Charles Michel, aki 2019. december 1-jén lépett hivatalba. 2022. március 24-én másodjára is elnökké választották. Második hivatali időszaka 2022. június 1-jén kezdődött.

Az Európai Bizottság elnökének személyére tett javaslat

Az európai parlamenti választások eredményét figyelembe véve az Európai Tanács javaslatot tesz az Európai Bizottság elnökének személyére. Ez megerősített minősített többséggel történik.

Az Európai Parlament jóváhagyja a jelölést, amihez képviselői többségének támogatnia kell a jelöltet. Amennyiben az Európai Tanács jelöltje a parlamenti szavazáson nem kapja meg a szükséges többségi támogatást, az Európai Tanács új jelöltet állít. Erre a parlamenti szavazástól számított egy hónap áll a rendelkezésére.

Az Európai Parlament az új jelöltről ugyanolyan eljárással szavaz, tehát a jóváhagyáshoz az összes képviselő többségének támogatására van szükség.

Ezt az eljárást az Európai Unióról szóló szerződés 17. cikke írja elő.

A főképviselő kinevezése

Az Európai Tanács feladata az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének kinevezése, akire gyakran az EU vezető diplomatájaként hivatkoznak. A javasolt jelöltre vonatkozó döntéshez megerősített minősített többségre van szükség, és arról a Bizottság elnökével kell megállapodni.

Az Európai Tanács szintén megerősített minősített többséggel határozhat a főképviselő 5 évre szóló megbízatásának megszüntetéséről.

Ezt az eljárást az EUSZ 18. cikke írja elő.

Az Európai Bizottság kinevezése

Az Európai Tanács nevezi ki hivatalosan a teljes Európai Bizottságot. A Parlament egyetértési eljárással (a leadott szavazatok többségével) szavaz a biztosok testületéről, tehát a Bizottság elnökéről, a főképviselőről és a biztosokról.

Miután a Parlament egyetértését adta, az Európai Tanács hivatalosan kinevezi az Európai Bizottságot. Az Európai Tanács határozatához megerősített minősített többségre van szükség.

Ezt az eljárást az EUSZ 17. cikke írja elő.

Az Európai Központi Bank vezető tisztségviselőinek kinevezése

Az Európai Tanács nevezi ki az Európai Központi Bank (EKB) Igazgatóságának mind a 6 tagját, azaz az EKB elnökét, alelnökét és 4 további tagját.

Az Európai Tanács a Tanács ajánlása alapján hozza meg a határozatát. Emellett konzultál az Európai Parlamenttel és az EKB Kormányzótanácsával (amely az Igazgatóság 6 tagjából, valamint a 19 euróövezeti tagállam központi bankjainak elnökeiből áll). Ezt követően az Európai Tanács megerősített minősített többségi szavazással hozza meg a határozatát.

Ezt az eljárást az Európai Unió működéséről szóló szerződés (EUMSZ) 283. cikke írja elő.

Kapcsolódó dokumentumok és kiadványok

További információ

Forrás:
Az Európai Tanács szerepe a jelölésekben és kinevezésekben; Európai Tanács; 2024. június 26.
Az Európai Bizottság elnökének megválasztása (Infografika)
Az Európai Központi Bank Igazgatóságának kinevezése (infografika)