Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: magyarpolitika

Az uniós tagországok külügyminisztériumainak európai ügyekért felelős igazgatói találkoztak Budapesten

Szerző: 2024. július 14.No Comments

„A magyar elnökség keretében 2024. július 9-10-én került sor az európai igazgatók hagyományosan az elnökségi félévek elején megrendezett informális találkozójára a Várkert Bazárban.

Molnár Balázs Péter, Európa-politikáért felelős helyettes államtitkár, európai igazgató az ülés első paneljében átfogó tájékoztatást adott a magyar elnökség hét prioritásáról, amelyet a tagállamok érdeklődéssel fogadtak. A magyar elnökségnek szánt jókívánságok mellett számos tagállam képviselője kiemelte az egységen, következetességen és az őszinte együttműködésen alapuló elnökségi munka fontosságát. Egyöntetű támogatás mutatkozott a magyar elnökség versenyképességi célkitűzése kapcsán, de többen egyetértésüket fejezték ki a bővítés, a demográfia, a migráció, a kohézió jövője, illetve az agráriumot érintő és a védelempolitikára vonatkozó prioritás tekintetében is.

A második panel az Unió versenyképessége szempontjából kulcsfontosságú szakpolitikákat, azok jövőjét, illetve a következő jogalkotási ciklusba való integrációjuk témáját járta körbe. A delegáltak az Unió hosszútávú irányait kijelölő, az állam- és kormányfők által elfogadott 2024-2029 közti időszakra vonatkozó Stratégiai Menetrendben megfogalmazott prioritásokat, és az azokkal kapcsolatos preferenciáikat emelték ki. A következő jogalkotási ciklus tekintetében többen is a minőségi jogalkotás fontosságát, valamint az előző ciklusban elfogadott jogszabályok végrehajtását hangsúlyozták.”

Forrás:
Európai igazgatók informális találkozója Budapesten; Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége 2024; 2024. július 11.