Skip to main content
Európai UniógazdaságinformatikaInternetpolitikatársadalomtávközléstechnikatudomány

Ki kicsoda az új Európai Parlament technológiapolitikával foglalkozó bizottságaiban?

Szerző: 2024. július 28.No Comments

„Sok ismerős arc visszatér az Európai Parlament technológiai politikákkal foglalkozó bizottságaiba, de több kulcsfigura is elhagyta a Parlamentet vagy a bizottságokat.

A Parlament állandó bizottságai és albizottságai kedden (július 23-án) tartották első üléseiket Brüsszelben, ahol két és fél éves ciklusra új elnököket és alelnököket választottak. Az új képviselők döntő szerepet játszanak majd a technológiai politika alakításában, hiszen a következő ciklusban számos új szabályozás várható.

A Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (Committee on the Internal Market and Consumer Protection, IMCO) a piacot és a fogyasztókat érintő technológiai szabályozásokkal foglalkozik, az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (Committee on Industry, Research and Energy, ITRE) pedig a fejlesztéssel, az innovációval és az iparral. Az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságé (Committee on the Internal Market and Consumer Protection, LIBE) a magánélet védelme és az adatvédelem.

Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottság (Committee on Industry, Research and Energy, ITRE)

Az ITRE visszatérő tagjai között van Eva Maydell bolgár EP-képviselő (néppárti), aki koordinálta az ITRE véleményét a mesterséges intelligenciáról és a chipekről szóló törvényről; Pilar del Castillo (néppárti, spanyol), az adattörvény előadója; Alexandra Geese német képviselő (zöldek), aki mesterséges intelligencia és adatvédelemmel kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik; és Baart Groothuis holland képviselő (Renew), a kiberbiztonsági NIS 2 irányelv előadója. Egy másik visszatérő európai parlamenti képviselő Michael Bloss (Németország, Zöldek/EFA), aki érdeklődést mutat az iránt, hogyan lehet a technológiát integrálni a környezeti fenntarthatósággal.

Henna Virkkunen (néppárti, Finnország), a kiberbiztonságról szóló törvény és a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) árnyékelőadója, korábban Finnország tudományos és technológiai minisztere, szintén az ITRE tagja. Ő azonban Finnország európai biztosjelöltje, így lehet, hogy elhagyja a Parlamentet.

Figyelemre méltó újonc a magyar EP-képviselő, Dávid Dóra (EPP), aki először indult, és korábban a Metánál és a Bizottság jogi szolgálatánál dolgozott.

Aura Salla finn EP-képviselő szintén a Metánál dolgozott, de a Gazdasági és Monetáris Bizottság (Committee on Economic and Monetary Affairs, ECON) tagja. Ez valószínűleg azt jelenti, hogy nem fog közvetlenül a technológiai politikával foglalkozni, de dolgozhat a magántőke uniós vállalatok számára történő mobilizálását célzó politikákkal, ami a technológiai versenyképességre irányuló törekvések részét képezi.

Cornelia Ernst (The Left), a gyermekek szexuális zaklatását tartalmazó online anyagok felderítéséről és eltávolításáról szóló törvénytervezet árnyékelőadója elhagyta a Parlamentet.

Az ITRE új elnöke Borys Budka (néppárti, Lengyelország) lett, aki Cristian Bușoi (néppárti) román képviselőt váltja.

Christophe Grudler (Renew, Franciaország) veheti át a készülő uniós űrjoggal kapcsolatos munkát, mivel egy másik befolyásos, űrrel foglalkozó törvényhozót, Niklas Nienaß-t (Németország, Zöldek/EFA) nem választották újra.

A biztonságos műholdas kommunikációról szóló törvény (IRIS2) két árnyékelőadójámak másfelé vezet az útja. Massimiliano Salini (Olaszország, Néppárt) már nem teljes jogú IMCO-tag, Ivo Hristovot (Bulgária, S&D) pedig nem választották újra.

Az EU új távközlési szabályozásának nincs egyértelmű vezető képviselője. Az elmúlt mandátumi időszak egyetlen távközlési rendeletén, a gigabites infrastruktúráról szóló törvényen dolgozó legtöbb előadót és árnyékelőadót nem választották újra, vagy Angelika Winzig (Ausztria, néppárti) kivételével elhagyták a bizottságot.

Belső Piaci és Fogyasztóvédelmi Bizottság (Committee on the Internal Market and Consumer Protection, IMCO)

Visszatérő tagok: Alex Agius Saliba (Málta, S&D), az MI-törvény „árnyékelőadója” Kim van Sparrentak (Hollandia, Zöldek) és Svenja Hahn (Renew, Németország), Andreas Schwab (Németország, EPP), a digitális piaci törvény (DMA) előadója, valamint Christel Schaldemose (Dánia, S&D), a DSA előadója.

Az újonnan érkezett képviselők között van a német Katrin Langensiepen (Zöldek/EFA), aki a digitális technológiák hozzáférhetőségéről beszélt, és az ír Regina Doherty (EPP), Írország korábbi foglalkoztatási és szociális védelmi minisztere. Doherty a tőkepiacok javításáról beszélt a digitális és zöld projektek jobb támogatása érdekében.

Paul Tang (Hollandia, S&D), a CSAM-rendelet árnyékelőadója nem indult az újraválasztáson.

Anna Cavazzinit (Németország, Zöldek/EFA), aki a digitális jogokkal és a digitális piac tisztességességével kapcsolatos politikákkal foglalkozott, újraválasztották az IMCO elnökének.

A mesterséges intelligenciáról szóló törvény előadója, Brando Benifei (Olaszország, S&D) mostantól az IMCO-bizottság póttagja, nem pedig teljes jogú tagja.

Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (Committee on the Internal Market and Consumer Protection, LIBE)

Visszatérő LIBE-tagok: Jeroen Lenaers (Hollandia, EPP), aki részt vesz az általános adatvédelmi rendeletben (GDPR) és az elektronikus hírközlési adatvédelmi rendeletben; Juan Fernando López Aguilar (Spanyolország, S&D), aki részt vesz a Schengeni Információs Rendszerben (SIS); Birgit Sippel (Németország, S&D), a gyermekek szexuális zaklatásáról szóló online anyagokról szóló ideiglenes rendelet előadója; és Moritz Körner (Németország, Renew), aki szintén a CSAM-ról beszél.

A magyar Donáth Anna (Renew), aki LIBE-előadóként dolgozott a politikai reklámtörvényen, és Patrick Breyer (Zöldek, Németország) már nem tagja a Parlamentnek.

Javier Zarzalejost (Spanyolország, néppárti), a CSAM-ügy előadóját választották a LIBE új elnökévé, López Aguilar (Spanyolország, S&D) helyére.

Markéta Gregorová (Zöldek, Cseh Köztársaság), a Parlament egyetlen megmaradt kalózképviselője valószínűleg az ITRE és a LIBE póttagjaként próbálja majd megvédeni a magánélet és az anonimitás védelmét.

A technológiapolitika szempontjából érdekes más európai parlamenti képviselők

A Jogi Bizottságnak (Committee on Legal Affairs, JURI) is van néhány visszatérő, a technológiapolitikához kapcsolódó képviselője, például Axel Voss (Németország, néppárti), a mesterséges intelligenciáról szóló jogszabály árnyékelőadója és az „A mesterséges intelligenciára vonatkozó felelősségi szabályok”-ról (AI Liability Directive) szóló parlamenti kezdeményezés előadója; René Repasi (Németország, S&D), a javítási jogról szóló törvény (Right to Repair Act) előadója és az IMCO korábbi tagja; valamint Sergey Lagodinsky (Németország, zöldek), a mesterséges intelligenciáról szóló törvény és a termékfelelősségről szóló irányelv (Product Liability Directive) árnyékelőadója.

Damian Boeselagert (Zöldek, Németország), aki az ITRE-ben az adatkezelési törvény és az adattörvény (Data Governance Act és Data Act) árnyékelőadója volt, az ECON-bizottság alelnökévé választották, és az ITRE-ben marad póttagként.

Dragoș Tudorache (Románia, Renew) nem indult az újraválasztáson, és várhatóan a Bizottság MI-hivatalában fog majd dolgozni.”

Forrás:
The who’s who of the Parliament’s tech committees; Julia Tar, Théophane Hartmann; Euractiv; 2024. július 24.