Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatechnikatörvények, határozatok

10/2024. (VIII. 8.) SZTFH rendelet az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről

Szerző: 2024. augusztus 9.No Comments

„A kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény 28. § (3) bekezdés c) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló 2021. évi XXXII. törvény 13. § n) és q) pontjában meghatározott feladatkörömben eljárva a következőket rendelem el:
1. § (1) E rendelet alkalmazásában IoT-eszköz az olyan, a kiberbiztonsági tanúsításról és a kiberbiztonsági felügyeletről szóló 2023. évi XXIII. törvény (a továbbiakban: Kibertan.tv.) szerinti IKT-termék, amely jelátalakítás révén a környezettel kölcsönhatásba lép. A kölcsönhatás formája lehet
a) érzékelés, amelynek során az IoT-eszköz a környezetről adatot gyűjt, illetve
b) beavatkozás, amely által a környezetben változás következik be.
(2) Az (1) bekezdés szerinti környezettel való kölcsönhatás megvalósulhat
a) alkalmazásprogramozási felület (a továbbiakban: API) által, amely biztosítja, hogy más számítástechnikai eszközök kommunikáljanak egy IoT-eszközzel az IoT-eszköz által biztosított alkalmazáson keresztül,
b) felhasználói felület által, amely biztosítja az IoT-eszköz és a felhasználó közötti közvetlen kommunikáció lehetőségét, vagy
c) hálózati kapcsolat által, amely biztosítja az IoT-eszköz elektronikus hírközlő hálózattal való kommunikációját adatok IoT-eszközre vagy IoT-eszközről történő közlése céljából vagy a hálózati felhasználói felület elérését.
(3) A (2) bekezdés c) pontja alkalmazása szempontjából a hálózati kapcsolatot lehetővé tévő interfészképesség magában foglalja mind a hardvert, mind az azt működtető és kiszolgáló szoftverkörnyezetet.
2. § (1) E rendeletet – a (2) és (3) bekezdésben foglalt kivétellel – az IoT-eszközök megfelelőségi önértékelésére és megfelelőségértékelésére (a továbbiakban együtt: értékelés) kell alkalmazni.
(2) Nem terjed ki e rendelet hatálya azoknak az IoT-eszközöknek az értékelésére, amelyekre vonatkozóan a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának elnöke külön rendeletben nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszert határozott meg.
(3) Az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszerének (a továbbiakban: tanúsítási rendszer) célja, hogy biztosítsa az állampolgárok, a gazdálkodó szervezetek és az állami szervek IoT-eszköz beszerzése során hozott döntéseinek támogatását és az eszközök összehasonlíthatóságát a tanúsítási rendszerben meghatározott megbízhatósági szintek alapján.
3. § (1) A tanúsítási rendszer a Kibertan.tv. 8. § (1) bekezdése szerinti „alap”, „jelentős” és „magas” megbízhatósági szintre vonatkozóan tartalmaz követelményeket…”

Forrás:
10/2024. (VIII. 8.) SZTFH rendelet az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről; Nemzeti Jogszabálytár
A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága elnökének 10/2024. (VIII. 8.) SZTFH rendelete az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről; Magyar Közlöny; 2024. évi 80. szám; 2024. augusztus 8.; 5689-5722. o. (PDF)