Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyarművelődés

Beköltözhetnek-e a posták a művelődési házakba?

Szerző: 2024. augusztus 9.No Comments

„Augusztus 1-vel megközelítőleg 100 postahivatalt zár be a Magyar Posta. A vállalat szerint a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére. A kistelepüléseken újszerű megoldásokban gondolkoznak.

Dolgozói becslések szerint mintegy 90–100 postahivatal zárt be országszerte – írja a hellovidek.hu. Jellemzően az 1500 főnél kisebb lakosságú településeken került lakat a hivatalokra. Lapnak válaszolt a Magyar Posta, amely hivatalosan semmit nem kommunikált az ügyről. Mármint arról, hogy mely településken zárnak be.

Általánosságban azonban azt írták, hogy a posta jelenleg a jogszabályi elvárásokat messze meghaladva, országszerte közel 2150 postán áll az ügyfelek rendelkezésére. Az ügyfélforgalom csökkenése miatt azonban bizonyos helyeken üzemeltetési módot váltanak.

A többi között lehetőséget biztosítanak a szolgáltatások mobilpostára azon településeken, ahol postapartneri együttműködésre nem kerül sor. A postai szolgáltatás tehát továbbra is minden településen biztosított marad.

A lapnak megszólalt Tóth Zsuzsanna, a Postás Szakszervezet elnöke is, aki elmondta, hogy a Magyar Posta a piaci versenyben működő vállalat. A bevételeiből finanszíroz minden kiadást. Tehát a gazdaságos működés érdekében számos mérlegelés szükséges. Ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyfelek általi személyes igénybevétel az elektronikus szolgáltatások teljesítésével rendkívül megcsappant. Így nem csoda, ha az 1500 lakos alatti településeken a forgalomból eredő bevétel nagysága a veszteség nagyságát növeli.

A Magyar Posta az uniós előírások szerint nem kaphat állami támogatást.

Az Infostarton is beszámoltunk arról, hogy a kultúrház lehet az egyik megoldás azoknak a falvaknak, ahol az alacsony forgalom és a magas fenntartási költségek miatt veszélybe kerül a helyi posta. A kulturális államtitkárság új programja, hogy bevinnék a kis postákat a művelődési házakba.”

Forrás:
Beköltözhetnek-e a posták a művelődési házakba?; Infostart; 2024. augusztus 8.

„Egy helyi vállalkozónak ajánlották fel a posta üzemeltetését a Nógrád vármegyei Ecsegen, de olyan kevés pénzt kínáltak fel érte, hogy nem vállalta. A jövőben mobil posta működik a településen, ahogy több más településen is. A helyiek háborognak, de dolgozói információk szerint nagyjából 100 település jut hasonló sorsra.

Újabb három településen zárt be a posta augusztus elejétől Magyarországon – közölte az RTL Híradó.

A Nógrád vármegyei Ecseg egyike azoknak a településeknek, ahol a jövőben nem lesz posta. A helyiek úgy tudják, hogy az önkormányzat üzemeltethette volna a hivatalt. A csatorna munkatársai ellátogattak a csaknem 1200 fős településre, azonban a polgármestert nem tudták szóra bírni.

A helyiek értetlenül állnak a postahivatal megszüntetése előtt. A csatorna megszólaltatott egy vállalkozót, aki azt állította, hogy felajánlották neki a posta működtetését, de olyan kevés pénzt kínáltak fel érte, hogy nem érte volna meg.

Az egykori postahivatal helyét már csak egy hirdetmény jelzi, mely szerint a településen ezentúl csak mobil postai szolgáltatást tudnak igénybe venni minden munkanapon 08:45 és 09:55 között. Korábban napi nyolc órát volt nyitva. Ecseg lakói azonban még szerencsésnek mondhatják magukat, mivel a Komárom-Esztergom vármegyei Únyon naponta mindössze 20 percet lesz elérhető ez a szolgáltatás.

Az nem ismert, hogy bocsátottak-e el alkalmazottakat, és ha igen, hányat. Az sem segít, hogy a Posta továbbra sem árulja el, hogy pontosan hány településen zárt be a hivatal.

Mint beszámoltunk róla, először a „Postások” nevű Facebook-csoportban kezdtek posztolni arról, hogy az 1500 fő alatti településeken postahivatalokat zárnak be augusztus elsejétől. A hivatalos lista egyelőre nem nyilvános, azonban a Postás Szakszervezet elnöke utóbb nyilatkozott a bezárások okáról. Dolgozói becslések szerint körülbelül 100 postahivatalt érinthetnek a bezárások. A Posta első körben a helyi önkormányzatoknak vagy vállalkozásoknak ajánlotta fel az üzemeltetést. Ahol ez nem megoldható, ott a postákat kénytelenek bezárni, és mobilposta-szolgáltatással pótolják a kiesett hivatalokat.”

Forrás:
Újabb településeken zárták be a postát, a helyiek háborognak; Pataki István; Index.hu; 2024. augusztus 8.