Skip to main content
Európai UniógazdaságinformatikaInternetpolitika

Az Európai Bizottság csökkenti a szabad szoftver projektek pénzügyi támogatását

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„A Next Generation Internet kezdeményezés 2018 óta támogatja a szabad szoftverprojekteket finanszírozás és technikai segítségnyújtás révén. A kezdeményezés bizonyított sikere ellenére az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a Horizont Európa 2025 munkaprogram jelenlegi tervezetében csökkenti ezt a finanszírozást. Ez a döntés rávilágít arra a nagyobb problémára, hogy hiányzik a szabad szoftverprojektek motivált és fenntartható közfinanszírozása.

A Next Generation Internet (NGI) kezdeményezés 2018 óta az Európai Bizottság (EB) Horizon Europe programjának projektje. Olyan tudományos kutatásokat és innovációkat finanszíroz, amelyek javíthatják az Internetet mint platformot, beleértve a szabad szoftverek fejlesztését is. Az FSFE (Free Software Foundation Europe) mindig is része volt ennek a kezdeményezésnek, mint konzorciumi tag az NGI Zero (NGI0) alcsoportban, ahol jogi és engedélyezési támogatást nyújtunk a kezdeményezés által finanszírozott több mint 400 szabad szoftver projekthez.

Az FSFE csalódottan veszi tudomásul, hogy a Horizon Europe jövőbeni tervein dolgozva az Európai Bizottság az NGI-t már nem említi a Horizon Europe 2025-ös finanszírozási tervezetei és munkaprogramjai között. Az ilyen kulcsfontosságú technológiák közfinanszírozásának hiánya negatív hatással van nemcsak a szabad szoftverekre, hanem az Internet egész jövőjére is.

Csapás a kiterjedt NGI ökoszisztémára

Az NGI-t úgy alakították ki, hogy nyílt digitális technológiákkal foglalkozó nagyszámú szervezetet és magánszemélyt támogasson nyílt pályázatokon és egy lépcsőzetes finanszírozási rendszeren keresztül. Ezen a rendszeren keresztül az NGI az Internet kulcsfontosságú nyílt technológiáinak finanszírozására fordítja költségvetését. A nyílt eszközök közé tartoznak a szabad szoftverek, a nyílt hardverek, a nyílt adatok, az adatvédelmi technológiák, a mesterségesintelligencia-rendszerek, a hálózatok és még sok más. Az előző, 2023-2025 közötti időszakra szóló, Horizon Europe Cluster 4 munkaprogram keretében 27 millió eurót különítettek el ezekre a projektekre.

Az FSFE tapasztalata szerint az elmúlt években az NGI szabad szoftver-projektek széles skáláját finanszírozta, amelyek támogatják a magánélet védelmét, a biztonságot, a vélemény- és részvételi sokszínűséget, a választási lehetőségeket a digitális szférában. Ezek olyan értékek, amelyek célja a demokratikus online részvétel támogatása, és a felhasználók nagyobb uralma a használt digitális technológiák felett. Az NGI finanszírozási támogatása szintén kulcsfontosságú volt az FSFE számára is. Lehetővé tette, hogy jobb szerzői jogi és licencelési gyakorlatot dolgozzon ki a szoftverprojektekhez, megkönnyítve ezzel a megfelelést mindenki számára.

Ezt a lépcsőzetes finanszírozási rendszert azonban a Horizon Europe 2025 jelenlegi javaslattervezete nem újítja meg, ami azzal a sajnálatos hatással jár, hogy számos szabad szoftverprojektet (és egyéb hasznos kutatási és innovációs projekteket) megfoszt a létfontosságú finanszírozástól. Ez aggasztó a sok ilyen folyamatban lévő alulról építkező szabad szoftverprojekt (és mások) jövője miatt.

Milyen eredményességű volt a finanszírozás?

Egy hatástanulmány megállapította, hogy az NGI-projektek rendkívül pozitívak voltak a nyilt projektek finanszírozásában és technikai támogatásában, valamint egy olyan internetes ökoszisztéma kialakításában, amely tiszteletben tartja a digitális jogokat, előmozdítja a fenntarthatóságot, valamint betartja az uniós jogszabályokat és értékeket. A tanulmány azt is megjegyzi, hogy a több mint 1000 támogatásban részesült projekt 57%-a „életképes alternatívát kínál a meglévő piaci megoldásokkal szemben”, 74%-a pedig utófinanszírozással folytatja működését.

Tekintettel ezekre a pozitívumokra, amelyeket az NGI-kezdeményezés általánosságban elért, kiábrándító és megdöbbentő a finanszírozás megszüntetésére vonatkozó döntés. A Horizon Europe 2025 támogatásának hiányában az NGI alternatív finanszírozás nélkül marad, ami árt a szabad szoftver ökoszisztémának, és ezáltal az uniós innovációnak. A szabad szoftverek és az NGI-kezdeményezés finanszírozásának háttérbe szorulása mögött az áll, hogy több forrást különítettek el a mesterséges intelligencia számára. Mindeközben az Európai Bizottság eddig nem volt hajlandó közölni, hogy miért történik mindez.

A nyílt Internet jövője közfinanszírozást igényel

A finanszírozás fontos eleme az új szabadszoftver-technológiák támogatásának, és gyakran meghatározza, hogy egy szabadszoftver-projekt képes-e túlélni, sikeres lesz-e, vagy az elhagyatott szoftverek táborát gyarapítja. Ez azért jelent különös problémát, mert infrastruktúránk nagy része ezeken a projekteken alapul, mivel ezek garantálják a szükséges függetlenséget és rugalmasságot. A finanszírozás megszüntetése saját autonómiánk megnyirbálását jelenti. Ez a vita ismét rámutat egy alapvető problémára: fenntartható, biztonságos és dedikált finanszírozásra van szükségünk az NGI- és szabadszoftver-megoldásokhoz, amelyek segítik Európát technológiájának ellenőrzésében.

Mivel az EU a digitális piacokról jogszabállyal tisztességesebb és versenyképesebb piacokat próbál létrehozni, elengedhetetlen a nagy, monopolisztikus és konszolidált digitális platformok (más néven „kapuőr”) üzleti modelljével szemben fellépő alternatív üzleti modellek fellendítése. A szabad szoftver kulcsfontosságú az ilyen ambiciózus célok eléréséhez. A közpénzek ezért minden eddiginél fontosabbak a szabad szoftver alternatívák támogatására az internetes infrastruktúrában. Lehetetlen elérni az eszközsemlegességet, valamint a szabad és nyitott internetet a közszféra elkötelezettsége nélkül az életképes és a való életben tesztelt szoftveralternatívák erőteljes és fenntartható ökoszisztémájának fenntartása mellett, amelyek kiiktathatják a kapuőröket.

Ezért felszólítunk ezen alapok azonnali ismételt rendelkezésre bocsátására, valamint a finanszírozás közép- és hosszú távú biztosítására. Ez az egyetlen módja annak, hogy sikeresen vigyük előre Európa digitalizációját.

Mit lehet tenni, hogyan lehet segíteni?

A költségvetési döntés még nem hivatalos – így még van esély az NGI számára forrás elkülönítésére. Ezért nagyon fontos felvenni a kapcsolatot Ursula von der Leyennel (az EU Bizottság elnökével), a DG Connect főigazgatósággal, és megkérni őket a pénzeszközök rendelkezésre bocsátására.

A tagállamok részéről is nyomásra van szükség. Győzze meg őket, hogy támogassák az NGI-alapok rendelkezésre bocsátását.”

Forrás:
European Commission cuts funding support for Free Software projects; European Digital Rights (EDRi) / Free Software Foundation Europe; 2024. augusztus 20.