Skip to main content
gazdaságközigazgatás: magyar

A termelékenység növelése kulcsfontosságú lesz a közeljövőben, ezért az ÁSZ kiemelt figyelmet fordít a versenyképesség növelő programokra

Szerző: 2024. szeptember 15.No Comments

„Az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány kedvező feltételeket teremt a nominális bérek dinamikus növekedéséhez, emiatt a termelékenység növelése kulcsfontosságú lesz a közeljövőben. Az ezen célt szolgáló programok hatékonyságának ellenőrzésére az ÁSZ is kiemelt figyelmet fordít – mondta Dr. Szomolai Csaba, az Állami Számvevőszék alelnöke Nyíregyházán, a 62. Közgazdász-vándorgyűlésen megtartott előadásában.

Dr. Szomolai Csaba a rendezvényen bemutatott számvevőszéki elemzések eredményeit ismertetve rámutatott, hogy a 2017-2019. közötti időszak dinamikus bérnövekedését a gazdaság termelékenységének – alacsonyabb mértékű – emelkedése kísérte. Az érintett időszakban az infláció mértéke mindezek ellenére moderált maradt, amiben több egyedi és egyszeri intézkedés (pl. a gazdaság kifehérítése, SZOCHO kulcs fokozatos csökkentése) is közrejátszott.

AZ ÁSZ alelnöke az elemzés tanulságaként kiemelte, hogy az alacsony munkanélküliség és a munkaerőhiány a nominális bérek további dinamikus növekedéséhez vezethet. Az infláció emelkedésének kockázata mindenképpen csökken, ha a munka termelékenységének növekedése megközelíti a nominális bérek emelkedési ütemét. Ezért a munka termelékenységének fokozását szolgáló intézkedéseknek a versenyképesség javítása mellett az infláció féken tartása érdekében is nagy jelentősége lesz. Az ÁSZ a jövőben a saját tevékenységében is kiemelten fogja kezelni ezt a témát, így a versenyképességi támogatások keretrendszerének, indikátorainak és végrehajtásának is nagy figyelmet fog szentelni. Ebben a témakörben példaként említette az agrárium digitalizációjának fejlesztéséhez kapcsolódó, már folyamatban lévő számvevőszéki ellenőrzést, melynek elsődleges fókusza a digitalizációs intézkedéseknek az agrárium versenyképességére és jövedelmezőségére gyakorolt hatásának felmérése.

Az ÁSZ alelnöke a kiemeltnek tekinthető konkrét ellenőrzések körében említette a Nemzeti Vízstratégia megvalósítására hozott intézkedések ellenőrzését, a Brexit Alkalmazkodási Tartalékból nyújtott uniós támogatások odaítélésének és felhasználásának a vizsgálatát, illetve a Vidékfejlesztési Program keretében nyújtott uniós támogatások célzott ellenőrzését. Ez utóbbi kapcsán hangsúlyozta: az ÁSZ jelzése is hozzájárult ahhoz, hogy a lombkoronasétányról elhíresült projekt esetében a Magyar Államkincstár felfüggesztette a konkrét kifizetéseket.

Az ÁSZ Alelnöke beszámolt továbbá arról is, hogy az Állami Számvevőszék Akadémia az ősszel elindítja első képzéseit. Az Akadémia útnak indításának elsődleges célja, hogy az átlátható közpénzügyi gazdálkodás legjobb gyakorlatai széles körben megismerhetőek és elsajátíthatóak legyenek az államháztartási gazdálkodási szakemberek számára.”

Forrás:
Dr. Szomolai Csaba: Az ÁSZ fókuszában lesznek a versenyképesség növelő programok; Állami Számvevőszék; 2024. szeptember 6.