Skip to main content
politikatechnikatudomány

Miért nem az MI írja a magyar stratégiát? – Orbán Balázs

Szerző: 2024. szeptember 15.No Comments

„Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója Miért nem az AI írja a magyar stratégiát? címmel tartott előadást az AI Summit 2024-en, amelyben kifejtette, hogy a mesterséges intelligenciából hiányzik az intuíció, amelyre szükség van a mostani viharos időkben.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs előadásának elején közölte, nem szeretne AI-ellenes beszédet tartani, de ő maga úgy gondolja, a mesterséges intelligencia jelenleg nem képes megírni egy nemzet stratégiáját, de nem szeretne csak a saját benyomására hagyatkozni, ezért megkérte a ChatGPT-t, hogy írjon egy nemzeti stratégiát. Ennek az lett az eredménye, amire számított, ugyanis egy jó alappilléreken álló szöveget kapott, ami bármely ország stratégiája lehetne, és szerinte pont itt kezdőnek a problémák.

Az a nemzeti stratégia, amely bármely országé lehetne, nem felel meg egyetlen országnak sem – fogalmazott Orbán Balázs, majd hozzátette, egy nemzeti stratégiának tükröznie kell az adott ország történelmi, politikai sajátosságait.

A kormányzás és a kibernetika kapcsolata

Orbán Balázs szerint ahhoz, hogy megértsük, miért nem képes az AI nemzetstratégiát írni, vissza kell mennünk egészen Platónig, aki az egyik dialógusában azt keresi, ki az igazi államférfi. A miniszterelnök politikai igazgatója által idézett írásban Platón az egyik karakterrel kimondatja: nem a kormányzás szabályai, hanem a kormányos az, aki átvezeti a hajót a viharos tengeren.

A politikai vezető erénye az, hogy képes a szabályok szelleme mellett, de azokat meghaladva döntéseket hozni – értelmezte a szövegrészletet Orbán Balázs, majd kitért arra, hogy Platón a görög kübernétész kifejezést használja, amiből két ma is használt szavunk származik: a kormányos és a kibernetika.

„A koncepció és a szavak szintjén tehát van valami rokonság a kormányzás és a kibernetika között. A kibernetika megfelel a politikai szabályoknak, a kormányos pedig a politikus személyének” – fogalmazott Orbán Balázs, aki szerint a politikai erény és a politikai szabályok közötti dilemma a mai napig megtalálható a politikában.

Szuverenitás vagy procedurális demokrácia

A miniszterelnök politikai igazgatója kifejtette, a nyugati országokban a procedurális demokrácia terjedt el, aminek értelmében nem személyes vezetők, hanem a törvények és az azokat végrehajtók szabják meg a cselekvés irányát. Robotpilóta-üzemmódban vannak az országok vezetései – összegezte.

Orbán Balázs szerint ha figyeli a magyar kormány és az Európai Unió vitáit, akkor azt láthatja, hogy az unió a szabályok mentén érvel, míg Magyarország szerint ki kell lépni a szabályok által adott keretekből, mert vannak olyan problémák, amelyek nem kezelhetőek azoknak a keretei között. Ennek az az oka, hogy a procedurális demokrácia csak kiszámítható helyzetekben és korokban működik, viszont most nem kiszámítható időket élünk, így nem véletlen, hogy Nyugaton is megjelennek azok a szuverenitáspárti politikusok, akik felismerték, hogy szeszélyes időkben személyes kvalitásokra van szükség.

Aki jó vezető akar lenni, annak fel kell ismernie, mi a helyes és mi a helytelen, ha a kormányzás szabályozásai erre nem képesek – mondta Orbán Balázs, aki hozzátette, mivel a ChatGPT nem tud kitörni a szabályok keretei közül, ezért sem képes megfelelő nemzeti stratégiát létrehozni, mivel ahhoz „szükség van egy hatodik érzékre, intuícióra”.

Mire használják a politikusok a mesterséges intelligenciát?

Orbán Balázs kifejtette, hogy az AI jelenleg is elsősorban a szövegalkotásban segíti a politikusokat, de nem megírja a szövegeket, hanem segít információt keresni, fordítani, nyelvi elemeket, anekdotákat adni és kigyűjteni a szükséges szakirodalmat.

Az AI arra is jó, hogy véleményezze a politikusok szövegeit, így Orbán Balázs is betöltötte a mai előadását a Chat GPT-be, és örömmel vette tudomásul, hogy a mesterséges intelligenciának tetszettek az általa írottak, de a ChatGPT hozzátette a szövegéhez, hogy a jövőben sokkal többre lesz képes az AI, mint most, így akár nemzeti stratégiát is tud majd írni.

Egyelőre azért mindenkit arra szeretnék bátorítani, hogy ha választásra kerül a sor, akkor hús-vér politikusokra szavazzanak és ne gépekre – tette hozzá Orbán Balázs.”

Forrás:
Orbán Balázs: Magyarország szerint ki kell lépni a szabályok által adott keretekből; Budai Balázs; Index.hu; 2024. szeptember 9.

„A miniszterelnök politikai igazgatója a politika és a mesterséges intelligencia ellentmondásos viszonyáról beszélt, és többek között az is kiderült, hogy bár kipróbálta a generatív nyelvi modellt hazánk stratégiájának megalkotására, de végül elvetette, mert nem lett magyar.

Orbán Balázs az AI Summit 2024-es konferenciájára azzal a kérdéssel érkezett: mi az oka annak, hogy nem az AI írja meg a magyar stratégiát, holott képes lenne rá.

Mint mondta, a mesterséges intelligencia ötletelés szintjén tud segíteni a politikának, képes nyilatkozatot is írni, és sok esetben felmerül a gyanú, hogy néhány politikus esetében ez meg is történik, azonban az a stratégia, amit az AI próbaként megalkotott hazánk számára, lényegében bármelyik ország számára jó lett volna.

Mert: ami bármelyik országnak megfelel, az egyiknek sem jó, – magyarázta Orbán Balázs, hozzátéve: szükség van egy többletre, hogy valóban magyar stratégiát alkossunk, ez pedig a politikusi szakmát alapvetően érinti.

A miniszterelnök politikai igazgatója a konferencián arról is beszélt, hogy a magyar kormányzat nem a liberális demokráciákra jellemző módon, robotpilóta üzemmódban irányítja az országot, sokkal inkább támaszkodik a viharos tengeren a kormányos képességére, tapasztalatára.

Orbán Balázs a jelenlegi blokkosodó világunk dilemmájának nevezte, hogy választani kell a döntéshozók személyes rátermettsége, valamint a különböző hatalmi ágakhoz kapcsolható szabályok hatása között.

A magyar kormány a kezdetektől fogva úgy érvel, hogy nem lehet mindent a robotpilótákra bízni – magyarázta a miniszterelnök politikai igazgatója, ezt hívják szuverenitásnak. A robotpilóta-politikának megvannak a maga korlátai, amikor kiszámíthatóan jól mennek a dolgok, akkor működik, a viharos tengeren viszont nem lehet pusztán kalkulálni – folytatta az okfejtését, ami oda futott ki, hogy hogy személyes kvalitásra van szükség.

A Chat GPT ebből a korlátoltságból képtelen kilépni, mert nem írható le egy stratégia az adottságok, az értékválasztások, a tapasztalatok ismerete, egyfajta különleges belátás, hatodik érzék nélkül – fogalmazott. A generatív modell ezért nem fog olyan javaslatot tenni, hogy induljunk el a konnektivitás felé, nem fog huszárvágást javasolni Szingapúrnak, Izraelnek, Svájcnak, pedig azok emiatt lettek sikeresek, csak a legvalószínűbb választ fogja megadni.

Nem fogja megmondani a mesterséges intelligencia, hogy mi az a magyar, mi köt össze minket, hogy miért vagyunk hajlandóak összefogni, erre csak a magyar népesség képes – összegezte Orbán Balázs, majd elmondta: ki kell lépni a szabályok adta keretek közül, hogy egy átlagos stratégia egy nagy stratégia legyen.”

Forrás:
Orbán Balázs: A mesterséges intelligencia nem tudja megmondani, mi az a magyar; Sarkadi-Illyés Csaba; Economx.hu; 2024. szeptember 9.