Skip to main content
Európai Uniógazdaság

Az Európai Unió Tanácsa zöld utat adott az uniós költségvetés végrehajtására vonatkozó egyszerűbb szabályoknak

Szerző: 2024. szeptember 22.No Comments

„A Tanács a mai napon elfogadta az EU költségvetésére alkalmazandó pénzügyi szabályokat megállapító uniós költségvetési rendelet felülvizsgálatát.

Ennek a célzott felülvizsgálatnak az a fő oka, hogy a költségvetési rendeletet hozzá kell igazítani a 2021–2027-es időszakra vonatkozó, jelenlegi többéves pénzügyi kerethez (MFF). A felülvizsgálat további célzott javításokat és egyszerűsítéseket vezet be. Ilyen javítások például az Unió pénzügyi érdekeinek fokozottabb védelme, a válság idején történő közbeszerzésre vonatkozó rendelkezések bevezetése, valamint a kedvezményezettekre vonatkozó szabályok és eljárások egyszerűsítése.

Az új rendelet által bevezetett főbb változások

Az új rendelet egyszerűsíti a szabályokat és az eljárásokat annak érdekében, hogy a címzettek számára javuljon a jogbiztonság és fokozódjon az egyértelműség, és ezzel egy időben csökkenjenek a pályázókra háruló adminisztratív terhek.

A költségvetési rendelet az ágazati alap-jogiaktusokban meghatározott költségvetési elvektől való egyes eltéréseket az „egységes szabálykönyv” megközelítéssel összhangban fogja tartalmazni.

Az új rendelet biztosítja, hogy a nemzeti közigazgatásokra csak korlátozott mértékben háruljanak további adminisztratív terhek, és a digitalizáció folyamata során garantálja az adatvédelmet.

A Covid19-világjárványból levont tanulságokra építve az új rendelet változtatásokat vezet be a hatékonyabb válságkezelés érdekében azáltal, hogy lehetővé teszi az uniós intézmények vagy szervek számára, hogy a tagállamok nevében nyilvános közbeszerzéseket hajtsanak végre árukra vagy szolgáltatásokra vonatkozóan, vagy központi beszerző szervként járjanak el, illetve árukat és szolgáltatásokat adományozzanak vagy értékesítsenek tovább.

A rendelet a jelenlegi többéves pénzügyi keret végéig megoldásként bevezeti a negatív bevételek fogalmát is a versenyjogi bírságok csökkentéséből vagy megsemmisítéséből eredő negatív kamatok finanszírozására.

Háttér és a következő lépések

A Bizottság 2022. május 16-án terjesztette elő az Unió általános költségvetésére alkalmazandó pénzügyi szabályokról szóló átdolgozott rendeletre vonatkozó javaslatát.

A Tanács és az Európai Parlament a 2023. december 7-i háromoldalú egyeztetésen ideiglenes politikai megállapodásra jutott.

A rendeletet az Európai Parlament szeptember 17-én, a Tanács pedig a mai napon hivatalosan elfogadta. A rendelet az Európai Unió Hivatalos Lapjában való kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba, és akkortól alkalmazandó.

Forrás:
Költségvetési rendelet: a Tanács zöld utat adott az uniós költségvetés végrehajtására vonatkozó egyszerűbb szabályoknak; Európai Unió Tanácsa; 2024. szeptember 19.