Skip to main content
energiafenntartható fejlődésközigazgatás: külföldönpolitikazöld átállás

Dekarbonizáció szorult geoökonómiai helyzetben? Energiasokkok, kényszerfüggés a fosszilis tüzelőanyagoktól és Németország útja a nettó nulla szén-dioxid-kibocsátás felé

Szerző: 2024. szeptember 29.No Comments

„Hogyan maradhat fenn a dekarbonizáció irányítása a növekvő geoökonómiai feszültségek közepette? A globális feszültségek azzal fenyegetnek, hogy a pénzügyi és politikai forrásokat elterelik a zöld átmenetről a nemzetbiztonsági kérdések felé. Azonban hiányoznak azok az elemzési eszközök, amelyekkel értékelni tudnánk a dekarbonizáció irányítását a globális versengések korszakában. E hiány pótlására a szerzők kidolgoztak egy elemzési keretet, amely a geoökonómiai sokkok hatásait vizsgálja a befektetési, működési és politikai csatornákon keresztül. Makrogazdasági és vállalati szintű adatok, valamint dokumentumelemzések felhasználásával empirikusan tesztelték elképzeléseiket, például véve Németország dekarbonizációjának irányítását az orosz gázellátás 2022-es megszűnését követően. A szerzők szerint ez a sokk rövid távon negatív hatást gyakorolt a dekarbonizációra a működési csatornán keresztül, vegyes hatásokat a politikai csatornán keresztül, és hosszú távon pozitív hatásokat a befektetési csatornán keresztül. A szerzők reménye szerint az általuk kidolgozott elképzelések, az elemzések eredményei, hozzájárulnak ahhoz, hogy a klímaváltozás és az energiapolitika a jövő politikai gazdaságtani kutatásának központi kérdéseivé váljon.”

Forrás:
Decarbonization under geoeconomic distress? Energy shocks, carbon lock-ins, and Germany’s pathway toward net zero; Milan Babić, Daniel Mertens; Regulation & Governance; DOI: 10.1111/rego.12634; 2024. szeptember 19.