Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az EU Tanácsa elfogadta a belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló jogszabályt

Szerző: 2024. szeptember 30.No Comments

„A Tanács a mai napon végleges jóváhagyását adta a belső piaci szükséghelyzetre és a belső piac rezilienciájára vonatkozó intézkedések keretének létrehozásáról szóló rendelethez – ismertebb nevén a belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló jogszabályhoz. A jogszabály elfogadásával lezárult a döntéshozatali folyamat.

A ma elfogadott rendelet célja a jövőbeli válságok előrejelzése, valamint az azokra való felkészülés és reagálás, mégpedig a következők révén: az esetleges jövőbeli válságok monitorozása, éberségi vagy szükséghelyzeti üzemmód aktiválása a válság bekövetkezésekor, valamint az uniós és tagállami szintű válaszlépések koordinálása. A Tanács ezzel párhuzamosan egy olyan intézkedéscsomagot is elfogadott, amely a belső piachoz kapcsolódó területekre vonatkozó, már meglévő jogszabályokat módosítja úgy, hogy naprakésszé tegye azokat a válsághelyzetek tekintetében (a belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló rendelethez kapcsolódó jogszabálycsomag).

Felkészülés a következő válságra

A belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló jogszabály létrehoz egy, a Bizottság és a tagállamok képviselőiből álló „tanácsadó csoportot”, amelynek feladata, hogy értékelje az adott helyzetet, és válaszlépésekre tegyen javaslatot abban az esetben, ha az éberségi vagy a szükséghelyzeti üzemmód aktiválására sor kerül.

A jogszabály végső megoldásként szükséghelyzeti intézkedéseket ír elő. Ilyenek például a gazdasági szereplőkhöz intézett célzott információkérések, kiemelt fontosságú megrendelések a válság szempontjából releváns termékekre vonatkozóan, gyorsított eljárás egyes termékek forgalomba hozatalára vonatkozóan, valamint eltérés a termékspecifikus szabályoktól.

A Bizottság különböző válsághelyzetekre vonatkozó stresszteszteket és szimulációkat fog végezni az áruk, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgására gyakorolt lehetséges hatások értékelése érdekében. Emellett a gazdasági szereplőket is ösztönzik arra, hogy dolgozzanak ki protokollokat, tartsanak képzéseket és végezzenek válságszimulációkat.

A következő lépések

A Tanács általi mai jóváhagyással a jogalkotási aktus elfogadásra került. A rendeletet – azt követően, hogy az Európai Parlament elnöke és a Tanács elnöke azt aláírta – ki kell hirdetni az Európai Unió Hivatalos Lapjában, és az a kihirdetést követő 20. napon hatályba fog lépni. A tagállamoknak a rendelet hatálybalépésétől számítva 18 hónap áll rendelkezésükre az új szabályok végrehajtására.

Háttér

Az Európai Tanács a 2020. október 1–2-i következtetéseiben kijelentette, hogy az EU le fogja vonni a Covid19-világjárvány tanulságait, és kezelni fogja a belső piac még fennálló széttagoltságát, akadályait és gyengeségeit a szükséghelyzetek kezelése során. Az uniós iparstratégiáról szóló közlemény aktualizálásában a Bizottság olyan eszközt jelentett be, amely válság idején biztosítja a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását, valamint a nagyobb átláthatóságot és koordinációt.

A Bizottság 2022. szeptember 19-én nyújtotta be az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak az egységes piaci szükséghelyzeti eszközről szóló rendeletre vonatkozó javaslatot. A Tanács 2023. június 6-án fogadta el az általános megközelítését, majd 2024. február 1-jén a Parlament és a Tanács ideiglenes megállapodásra jutott. A tárgyalások egyik eredménye a rendelet nevének megváltoztatása volt, amely így a belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló jogszabályként vált ismertté.

Forrás:
A válsághelyzetekre való felkészültség: a Tanács elfogadta a belső piaci szükséghelyzetről és rezilienciáról szóló jogszabályt; EU Tanácsa; 2024. szeptember 26.