Skip to main content

„Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) egykori elnöke, az európai gazdaságpolitika egyik meghatározó személyisége: jelentései, elemzései általában nagy hatással vannak az európai gazdasági térségre, beleértve Kelet-Közép-Európa országait is. A Draghi-jelentés főbb következtetései közvetlen hatást gyakorolnak a régió gazdasági kilátásaira, pénzügyi stabilitására és az európai integrációs folyamatra.

1. Pénzügyi stabilitás és monetáris politika

Draghi jelentései hangsúlyozzák az európai pénzügyi rendszer stabilitásának fenntartását, és azt sugallják, a kelet-közép-európai országoknak is fontos szerepük van ebben a folyamatban. A jelentés szerint a globális pénzügyi bizonytalanságok, mint például az inflációs nyomás, az energiaárak emelkedése és a geopolitikai feszültségek, komoly kihívásokat jelentenek. Ezért a régió országainak szorosabban kellene együttműködniük az eurózónával, és olyan monetáris politikákat kellene követniük, amelyek támogatják a pénzügyi stabilitást és az infláció elleni küzdelmet. Draghi rámutat arra is, hogy a jegybankoknak készen kell állniuk a kamatlábak növelésére, ha az infláció túllép egy fenntartható szintet.

2. Gazdasági növekedés és szerkezeti reformok

A Draghi-jelentés egyik legfontosabb üzenete, hogy a fenntartható gazdasági növekedés érdekében a kelet-közép-európai országoknak folytatniuk kell a szerkezeti reformokat. A jelentés rámutat arra, hogy az innováció, a digitalizáció és a zöld átállás a legfontosabb hajtóerők a jövőbeli növekedés szempontjából. Ennek érdekében a kormányoknak támogatniuk kell az oktatást, a kutatás-fejlesztést és az infrastrukturális beruházásokat. Emellett a munkaerőpiaci reformok, amelyek elősegítik a foglalkoztatottságot és növelik a munkaerő rugalmasságát, elengedhetetlenek a versenyképesség javítása érdekében.

3. Az európai integráció és a strukturális alapok szerepe

Draghi kiemeli, hogy a kelet-közép-európai országok számára az európai uniós tagság továbbra is kulcsfontosságú a gazdasági stabilitás és növekedés szempontjából. A jelentés arra ösztönzi a régió országait, hogy aktívabban vegyenek részt az európai integrációs folyamatban, hatékonyan használják fel az EU strukturális és beruházási alapjait a gazdaságuk fejlesztésére. Draghi hangsúlyozza, hogy az uniós támogatások megfelelő felhasználása kulcsfontosságú a gazdasági diverzifikáció, a régiók közötti egyenlőtlenségek csökkentése és a versenyképesség javítása szempontjából.

 4. Fiskális fegyelem és adósságkezelés

A Draghi-jelentés felhívja a figyelmet a fiskális fegyelem és az adósságkezelés fontosságára is. Bár a kelet-közép-európai országok adósságszintje általában alacsonyabb az eurózónához képest, Draghi szerint a költségvetési politikáknak fenntarthatónak kell maradniuk. A régiónak fel kell készülnie arra, hogy ellenálljon a külső sokkoknak, például az energiaárak emelkedésének vagy a globális piaci bizonytalanságoknak. A jelentés hangsúlyozza a költségvetési reformok, a hatékony adózás és a korrupció elleni küzdelem szükségességét is, hogy biztosítani lehessen a pénzügyi erőforrások megfelelő felhasználását.

5. Energiapolitika és klímaváltozás

A Draghi-jelentés kiemeli a klímaváltozás elleni küzdelem fontosságát és az energiapolitika szerepét a kelet-közép-európai régióban. A zöld átállás elengedhetetlen a fenntartható fejlődés szempontjából, és a kelet-közép-európai országoknak jobban kellene törekedniük a megújuló energiaforrások kiaknázására, az energiahatékonyság növelésére és az energiafüggőség csökkentésére. A jelentés szerint a zöld gazdaságra való áttérés nemcsak környezeti, hanem gazdasági előnyökkel is jár, hiszen új munkahelyeket teremt és elősegíti a technológiai innovációt.

Összefoglalásként, a Draghi-jelentés következtetései számos fontos tanulsággal szolgálnak a kelet-közép-európai országok számára. A pénzügyi stabilitás fenntartása, a fenntartható gazdasági növekedés előmozdítása, a szerkezeti reformok végrehajtása, az európai integráció előnyeinek kihasználása, a fiskális fegyelem fenntartása és a klímaváltozás elleni küzdelem mind-mind olyan területek, ahol a régió országainak aktív és átgondolt politikát kell folytatniuk. A Draghi-jelentés üzenete egyértelmű: a kelet-közép-európai országok számára a jövőbeni sikerek kulcsa az európai integrációban rejlő lehetőségek maximális kihasználása és az adaptív, hosszú távú stratégiai gondolkodás.”

Forrás:
A Draghi-jelentés kelet-közép-európai vonatkozásai; Hegedűs Csilla; Öt perc Európa blog, Ludovika.hu; 2024. október 2.