Skip to main content
Európai Uniófenntartható fejlődészöld átállás

Az ENSZ 29. éghajlatváltozási konferenciája (COP29): az EU erőfeszítéseket sürget az 1,5 °C-os cél elérhető közelségben tartása érdekében

Szerző: 2024. október 20.No Comments

„Az éghajlatváltozás egzisztenciális fenyegetést jelent az emberiségre, az ökoszisztémákra és a biológiai sokféleségre, valamint a békére és a biztonságra nézve. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének 29. éghajlatváltozási konferenciáján (COP29) az EU támogatni fogja egy, az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozására vonatkozó hatékony, elérhető és ambiciózus globális cél meghatározását. Emellett az éghajlatváltozás elleni küzdelem terén ambiciózus terveket sürget majd annak érdekében, hogy a globális felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozására irányuló célt elérhető közelségben lehessen tartani.

A Tanács a mai napon következtetéseket hagyott jóvá, amelyek az EU általános tárgyalási álláspontját fogják képezni a COP29 konferencián, melyet 2024. november 11. és 22. között Bakuban (Azerbajdzsán) rendeznek.

A Bakuban elérni kívánt eredmények

A Tanács sürgeti, hogy a Bakuban tartott COP29 konferencián olyan ambiciózus és kiegyensúlyozott eredmény szülessen, amely:

  • a rendelkezésre álló legjobb tudományos ismeretek fényében elérhető közelségben tartja az 1,5 °C-os hőmérsékleti célt
  • mindannyiunkat közelebb visz a hosszú távú reziliencia megvalósításához
  • új, hatékony, elérhető és ambiciózus, számszerűsített kollektív célt foglal magában

„A következtetések uniós országok közötti konszenzuson alapuló ambiciózus, ugyanakkor kiegyensúlyozott szövege képezi majd az EU bakui ütemtervét. Az EU továbbra is vezető szerepet fog játszani a globális felmelegedés korlátozására irányuló nemzetközi erőfeszítések terén, és a kiszolgáltatott helyzetben lévő országokkal és közösségekkel vállalt szolidaritásra sürget ebben a kollektív küzdelemben. Az éghajlatváltozás egyetlen országot, területet vagy régiót sem kímél.” – Raisz Anikó, Magyarország környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára

Az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozása és az új globális cél

A Tanács hangsúlyozza annak fontosságát, hogy megállapodás jöjjön létre az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásával kapcsolatos olyan új, számszerűsített kollektív célról, amely egyrészt elérhető, másrészt megfelel a törekvéseknek. Az új célt egy olyan, széles körű, transzformatív és többszintű megközelítés alapján kellene kialakítani, amely különféle finanszírozási áramlásokra, valamint a hozzájárulók szélesebb körére egyaránt kiterjed. Ez tükrözné a vonatkozó gazdasági képességeknek és a globális üvegházhatásúgáz-kibocsátások arányának az 1990-es évek eleje óta bekövetkezett növekedését.

Ezzel összefüggésben a Tanács ismételten hangsúlyozza, hogy a közfinanszírozás önmagában nem képes biztosítani a klímasemleges és reziliens globális gazdaság megvalósításához szükséges finanszírozási szinteket; és a zöld átálláshoz szükséges beruházások között a magánberuházásoknak kell a legnagyobb részarányt képviselniük.

Az ambíciószint növelése a nemzetileg meghatározott hozzájárulások esetében

A felmelegedés 1,5 °C-ra való korlátozása kollektív erőfeszítést és további lépéseket követel meg minden országtól, különösen a jelentős gazdaságoktól.

A Tanács ezért hangsúlyozza, hogy a nemzetileg meghatározott hozzájárulások következő körének – a 2025-ben benyújtandó klímaterveknek – előrehaladást és a lehető legmagasabb szintű ambíciót kell tükröznie, összhangban a tavalyi COP globális értékelésének eredményeivel.

A klímaterveknek a gazdaság egészére kiterjedő és abszolút, az összes üvegházhatású gázra kiterjedő csökkentési célokat kell magukban foglalniuk.

Mérséklés és alkalmazkodás

Következtetéseiben a Tanács kiemeli, hogy ebben a mostani, döntő fontosságú évtizedben sürgősen fokozni kell az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló törekvéseket és a végrehajtást. Felszólít továbbá minden felet arra, hogy tegyenek nagyobb erőfeszítéseket az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásnak és az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciának a vonatkozó és meglévő szakpolitikákba történő beépítésére.

A tavalyi COP28 globális értékelésére visszatekintve a Tanács hangsúlyozza, hogy a globális értékelésről szóló határozat valamennyi aspektusára kollektíven kell építeni és azokat kollektíven kell végrehajtani. A következtetésekben kiemeli különösen a következőket: az egyesült arab emírségekbeli párbeszéd fontosságát a kollektív előrehaladás nyomon követésében, a mérséklési munkaprogram jelentőségét az éghajlatváltozás mérséklésére irányuló ambíció léptékének növelésében, valamint az igazságos átmenet pályáira vonatkozó munkaprogram fontosságát a Párizsi Megállapodás céljainak mindenki számára igazságos és méltányos módon történő megvalósítása tekintetében.

A Tanács továbbá ismételten felszólít arra, hogy az energiarendszerekben igazságos, szervezett és méltányos módon kell megvalósítani a fosszilis tüzelőanyagokról való átállást, felgyorsítva a fellépést ebben a döntő fontosságú évtizedben, hogy ezáltal 2050-re – a tudományos ismeretekkel összhangban – el lehessen érni a nettó zéró üvegházhatásúgáz-kibocsátást.

Háttér

Minden évben sor kerül az ENSZ Éghajlatváltozási Keretegyezménye (UNFCCC) Feleinek Konferenciájára (COP), hogy meghatározzák az éghajlatvédelmi törekvéseket és kötelezettségeket, valamint azonosítsák és értékeljék az éghajlat-politikai intézkedéseket.

Az EU és annak tagállamai felei az összesen 198 részes féllel (197 ország és az Európai Unió) rendelkező egyezménynek. A Tanács soros elnöksége az Európai Bizottsággal közösen képviseli az EU-t ezeken a nemzetközi éghajlatváltozási csúcstalálkozókon.

A tavalyi COP28 konferencia az első globális értékelés lezárását jelentette. Ebben az értékelésben azt vették számba, hogy világszerte milyen erőfeszítéseket tettek az éghajlatváltozásnak a Párizsi Megállapodás szerinti mérséklése, valamint az 1,5 °C-os globális hőmérsékleti cél elérhető közelségben tartása érdekében.

A COP29 két pilléren nyugszik majd:

  • az ambíció fokozása, biztosítva valamennyi fél elkötelezettségét az ambiciózus nemzeti tervek és az átláthatóság mellett, ideértve az első, nagy fokú átláthatóságot biztosító keretrendszer véglegesítését
  • fellépések lehetővé tétele, mégpedig olyan módon, amely tükrözi a finanszírozás kritikus fontosságú szerepét az ambíciók cselekvéssé alakításában, és magában foglalja egy új, globális klímafinanszírozási cél meghatározását

A Tanács 2024. október 8-án következtetéseket hagyott jóvá az éghajlatváltozás elleni küzdelem finanszírozásáról, amelyek kiegészítik az EU által a COP29 éghajlatváltozási konferencián képviselendő, az e sajtóközleményben ismertetett általános álláspontot.

Forrás:
Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciája: az EU erőfeszítéseket sürget az 1,5 °C-os cél elérhető közelségben tartása érdekében; EU Tanácsa; 2024. október 14.