Skip to main content
gazdaságinformatikajogközigazgatás: külföldön

Az Európai Bizottság újabb lépést tesz a számítási felhő népszerűsítéséért

Szerző: 2013. október 28.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon szakértői csoportot hozott létre, amely egy választható eszközre alapozva a számítási felhőre vonatkozó biztonságos és tisztességes szerződési feltételek kialakításáért fog dolgozni. A cél a fogyasztók és a vállalkozások aggályait eloszlató bevált lehetőségek feltérképezése, hiszen ezen csoportok gyakran azért vonakodnak a számításifelhő-szolgáltatások igénybevételétől, mert a szerződési feltételek homályosak. A szakértői csoport létrehozása a Bizottság azon törekvésének része, hogy javítsa a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatások iránti bizalmat és felszabadítsa e szolgáltatásoknak az európai gazdasági termelékenység serkentésére alkalmas potenciálját. Emellett a Bizottság tavaly elfogadott, számítási felhőre vonatkozó stratégiájának (IP/12/1025, MEMO/12/713) egyik fő intézkedése, amely a közös európai adásvételi jogról szóló, jelenleg napirenden lévő javaslat (MEMO/13/792) alkalmazási körén kívül eső, számítási felhővel kapcsolatos kérdésekre kíván megoldást nyújtani.

„Az Európai Tanács múlt heti ülésén az EU vezetői cselekvésre szólítottak fel az egységes számításifelhő-piac kialakítása érdekében. A Bizottság kiveszi a részét a munkából. A számítási felhőben rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásával 2020-ig további 2,5 millió munkahelyet teremthetünk Európában, és évente megközelítőleg 1%-kal növelhetjük az uniós GDP-t”, nyilatkozta Viviane Reding jogérvényesülésért felelős biztos. „Egy kiegyensúlyozott szerződésifeltétel-csomag kidolgozására kérjük a szakértőket, hogy a fogyasztók, illetve a kis- és középvállalkozások magabiztosabban vehessék igénybe a számításifelhő-szolgáltatásokat. A bizalom megtérül – meg kell győzni a polgárokat arról, hogy a számukra nyújtott szolgáltatások méltányosak és megbízhatóak.”

A számítási felhővel foglalkozó szakértői csoport a számításifelhő-szolgáltatók, a fogyasztók és kkv-k, a tudományos körök és a jogi szakma képviselőiből áll (lásd a mellékletet). Első ülésükre 2013. november 19–20-án kerül sor, és jelentésüket előreláthatólag 2014 tavaszán teszik közzé. Ennek nyomán szakpolitikai dokumentum készül, amely egyúttal a fogyasztók és a kkv-k által kötött, számítási felhőre vonatkozó szerződések lehetséges jövőjéről szóló széles körű nyilvános konzultáció vitaindítójaként szolgál majd.

Háttér
Az Európai Bizottság 2012. szeptember 27-én elfogadta „A számítási felhőben rejlő potenciál felszabadítása Európában” elnevezésű stratégiát (IP/12/1025, MEMO/12/713). A stratégia arra irányul, hogy a gazdaság egészében elterjedtebbé váljon a számítási felhő használata. A szakértői csoport szerves részét képezi a stratégiának, illetve az egységes digitális piac további ösztönzésére irányuló bizottsági erőfeszítéseknek. A stratégia más, korábban előterjesztett jogalkotási kezdeményezésekre épül – ilyen például az EU adatvédelmi reformja (MEMO/13/923) és a választható európai adásvételi jogról szóló javaslat (MEMO/13/792).

A szakértői csoport feladata a Bizottságnak történő segítségnyújtás azon lehetőségek feltérképezésében, amelyek a fogyasztók és a kkv-k szempontjából javítanák a számítási felhőkre vonatkozó szerződések jogi keretét (IP/13/590), ezáltal megszilárdítva a fogyasztók és a kkv-k számítási felhők alkalmazásába vetett bizalmát.

A „számítási felhő” kifejezés olyan adatállományok (például szövegfájlok, képek, videók) és szoftverek távoli számítógépeken történő tárolására utal, amelyekhez a felhasználók interneten keresztül férhetnek hozzá a saját választásuk szerinti eszközön. Ez gyorsabb, olcsóbb, rugalmasabb és potenciálisan biztonságosabb az adott helyhez kötött számítástechnikai megoldásoknál. Számos népszerű szolgáltatás – köztük a Facebook, a Spotify és a web alapú e-mail – számítási felhőn alapuló technológiákra épül, mindazonáltal a tényleges gazdasági előnyök a felhőalapú megoldásoknak a vállalkozások és a közszféra általi széles körű használatában rejlenek.

A Bizottság számítási felhőre vonatkozó stratégiája három kiemelt intézkedést foglal magában; ezek egyike a számítási felhőre vonatkozó szerződések biztonságos és méltányos szerződési feltételeinek meghatározása. A szerződésminták hozzájárulhatnak a számításifelhő-szolgáltatók, illetve a fogyasztók és kisvállalkozások közötti szerződéses megállapodások gördülékenyebb létrejöttéhez, ugyanakkor megkönnyíthetik az EU adatvédelmi szabályainak alkalmazását, amennyiben azok a számítási felhőre vonatkozó szerződések szempontjából relevánsak.

Az Európai Bizottság adatvédelmi reformra irányuló javaslatai – amelyeket a múlt héten az Európai Parlament elsöprő többséggel támogatott (MEMO/13/923) – olyan keretet fognak létrehozni, amely szintén ösztönzőleg hat majd a felhőalapú szolgáltatások fejlesztésére. Az adatvédelmi reform mihamarabbi elfogadása lendületet adna az egységes digitális piac kialakításának, emellett segítene biztosítani, hogy a fogyasztók és a kkv-k teljes mértékben ki tudják használni a digitális szolgáltatások és a számítási felhő terjedésének előnyeit.

A Bizottság a közös európai adásvételi jogról szóló javaslattal már meg is kezdte a számítási felhőre vonatkozó szerződések jogi keretének javítását (MEMO/13/792). A közös európai adásvételi jog az egész EU-ra kiterjedő, választható adásvételi jogként működik majd, és olyan méltányos és kiegyensúlyozott szabályokat fektet le, amelyek a fogyasztók és a kkv-k segítségére lesznek a digitális termékek vásárlásakor – például mikor zenét vagy szoftvert töltenek le a számítási felhőből. A szakértői csoport célirányos kiegészítő munkát fog végezni a közös európai adásvételi jog hatályán kívül eső problémákkal kapcsolatban annak biztosítása érdekében, hogy a számításifelhő-alapú szolgáltatásokkal összefüggő egyéb szerződési kérdésekre egy hasonló választható eszköz adjon választ.

További információ
Európai Bizottság – szerződésjog

Európai Bizottság – adatvédelem

Európai Bizottság – számítási felhő

A számítási felhőre vonatkozó biztonságos és méltányos szerződési feltételekkel foglalkozó szakértői csoport tagjai…”

Forrás:
Az Európai Bizottság újabb lépést tesz a számítási felhő népszerűsítéséért; Európai Bizottság; IP/13/990, 2013. október 28.