Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Európa legnagyobb vállalatai nyílt levélben bírálják a mesterséges intelligencia javasolt uniós szabályozását (AI Act)

Szerző: 2023. július 2.No Comments

„Európa legnagyobb vállalatai közös fellépéssel bírálják az Európai Unió nemrégiben jóváhagyott mesterséges intelligenciára vonatkozó szabályozását [Csak annak tervezetét hagyták egyelőre jóvá. Szerk.] . Azt állítják, hogy az MI-törvény nem hatékony, és versenyhátrányt okozhat.

Több meghatározó cég – közöttük a Renault, a Heineken, az Airbus és a Siemens – 150 vezetője írta alá azt az Európai Parlamentnek, a Bizottságnak és a tagállamoknak küldött nyílt levelet, amelyben aggályaiknak adtak hangot, miszerint az új szabályozás veszélyeztetheti Európa versenyképességét és technológiai szuverenitását.

Június 14-én az Európai Parlament jóváhagyta azt a szabályozástervezetet, amelyen több mint két évig dolgoztak a törvényhozók. A jogszabálycsomag többek között megtiltja bizonyos MI rendszerek alkalmazását, illetve az MI-t használó technológiákat kockázati kategóriákba sorolja, és megerősíti az EU MI hivatalának ellenőrző szerepét is. A törvény külön átláthatósági, illetve szerzői jogi követelményeket támaszt olyan általános felhasználású fejlesztésekkel szemben is, mint az OpenAI ChatGPT nevű nagy nyelvi modellje. A törvény még nem lépett hatályba, a hátralévő intézményközi tárgyalások viszont várhatóan még ebben az évben lezárulnak. A jogszabály részleteiről bővebben az alábbi cikkben írtunk: A digitális világ mérföldköve az EU új MI-jogszabálya

A vezetők szerint aggodalomra ad okot, hogy a jogszabály meglehetősen szigorú a generatív mesterséges intelligencia rendszerekkel kapcsolatban, amelyeket – alkalmazási területtől függetlenül – fejlesztőiknek regisztrálniuk kell az EU-ban, kockázatértékelésen kell átesniük, és meg kell felelniük az átláthatósági követelményeknek, például nyilvánosan közzé kell tenniük az alkalmazásuk betanításához használt szerzői joggal védett adatokat.

A nyílt levélben az áll, hogy a követelményeknek való megfelelés aránytalanul megnövelné a költségeket, illetve jelentősen több felelősséget róna az MI-rendszereket fejlesztő cégekre, akik emiatt akár teljesen kivonulhatnak majd az európai piacról. A nagyvállalati vezetők arra biztatják az uniós jogalkotókat, hogy hagyjanak fel a generatív mesterséges intelligencia-modellekre vonatkozó szigorú megfelelési követelményekkel, és ehelyett azokra a rendszerekre összpontosítsanak, amelyek valódi kockázatot jelentenek.

Dragoș Tudorache, az AI-törvény kidolgozását vezető európai parlamenti képviselő a levélre reagálva azt mondta, „igazán kár, hogy néhány vállalat agresszív lobbija egyéb, komoly cégeket is magával ránt”. Azt is hozzátette, az EU szándéka a jogszabállyal, hogy az iparág számára egy egyszerű, átlátható rendszert biztosítson, semmi más.

A ChatGPT-t kifejlesztő OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman korábban arra figyelmeztetett, hogy a vállalat kivonulhat az európai piacról, ha nem tud megfelelni az uniós előírásoknak, azonban később módosította álláspontját, és azt mondta, hogy az OpenAI „nem tervezi a távozást” Európából.

Forrás:
Több európai nagyvállalat tiltakozik az EU mesterséges intelligenciát érintő jogszabálya ellen; Bodnár Barna; Rakéta; 2023. július 1.
Lásd még:
European companies claim the EU’s AI Act could ‘jeopardise technological sovereignty’; Jess Weatherbed; The Verge; 2023. június 30.
Open letter to the representatives of the European Commission, the European Council and the European Parliament; Google Drive (a nyílt levél, letölthető formában)