Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Az angol kormányzat MI-alkalmazást fejleszt a jogszabályalkotás támogatására

Szerző: 2024. augusztus 25.No Comments

„A brit kormány mesterséges intelligencia inkubátora (i.AI) egy MI-rendszert fejleszt a jogszabálytervezési folyamat megkönnyítése.

Az Igazságügyi Minisztériummal, a Kormányzati Jogi Osztállyal és a Nemzeti Archívummal együttműködve dolgozik a Lex nevű fejlesztésen, amelynek célja, hogy támogassa a jogalkotási csapatokat különféle mesterséges intelligencia eszközökkel, amelyek segítik a brit jogszabályok áttekintését, magyarázatát és értelmezését.

Liam Wilkinson, az i.AI alkalmazott mesterséges intelligencia osztályának vezetője elmondta, hogy a név a latin „lex” szóból származik, amely törvényt vagy jogszabályt jelent.

Egy blogbejegyzésben kifejtette, hogy a rendszer – amely jelenleg prototípus állapotban van – fő funkciói közé tartozik egy szemantikai keresési lehetőség, amely gyorsan megtalálja a kontextus szempontjából releváns jogszabályi anyagokat, valamint egy mesterséges intelligencia által támogatott tervezési eszköz, amely magyarázó megjegyzéseket generál a kormányzati törvényjavaslatokhoz.

Ezeket úgy tervezték, hogy megértsék az Egyesült Királyság-specifikus jogi kifejezéseket, és céljuk a kézi munka csökkentése, hogy a jogalkotási csapatoknak több idejük maradjon munkájuk bonyolultabb aspektusaira koncentrálni.

Az árnyalatok megragadása

„A projekt nyílt beágyazási modelleket (open embedding models) fejleszt annak érdekében, hogy a mesterséges intelligencia pontosan megragadja a jogi nyelv árnyalatait, így a jogszabálytervezési folyamat még precízebbé váljon” – mondta Wilkinson.

„Különösen figyelemre méltó, hogy ezeket a beágyazási modelleket nyílt forráskódúvá tettük, hogy másokat is segítsünk a jogszabályok mesterséges intelligencia általi értelmezésében, ezzel is tükrözve elkötelezettségünket az innováció és az együttműködés előmozdítása iránt a jogi szektorban.”

Hozzátette, hogy az Office of the Parliamentary Counsel nevű kormányzati intézménnyel folytatott felhasználói kutatási ülések hozzájárultak a fejlesztéshez, és további üléseket is terveznek a kormányzaton belül.

Ezen túlmenően az i.AI elkezdi meghatározni a Lex prototípus verziójának korai felhasználóit.

„Ahogy a projekt halad előre, arra számítunk, hogy jelentős hatással lesz a közszolgáltatások nyújtására, hozzájárulva egy rugalmasabb és produktívabb kormány létrehozásához” – mondta Wilkinson.

Az i.AI a Tudományos, Innovációs és Technológiai Minisztérium keretein belül működik, hogy előmozdítsa a mesterséges intelligencia közérdekű használatát.”

Forrás:
i.Ai develops Lex tool for legislative drafting; Mark Say; UKAuthority; 2024. augusztus 24.
Improving Legislative Drafting with Lex; Liam Wilkinson; Blogs, Incubator for Artificial Intelligence – GOV.UK; 2024. augusztus 15.
Incubator for Artificial Intelligence – GOV.UK
Lásd még:
A beágyazási modellekhez: „A szövegbeágyazások segítségével a szövegből származó szavakat vagy kifejezéseket olyan numerikus adatokká alakíthatjuk át, amelyeket egy gép megérthet. Gondoljon erre úgy, mintha a szöveget számok listájává alakítaná, ahol minden egyes szám a szöveg jelentésének egy részét ragadja meg. Ez a technika segít a gépeknek felfogni a szavak közötti összefüggéseket és kapcsolatokat.”
What is Text Embedding For AI? Transforming NLP with AI; DataCamp
Office of the Parliamentary Counsel: A jogszabályok kidolgozására szakosodott kormányzati jogi szakemberek csoportja. Szorosan együttműködnek a minisztériumokkal, hogy a szakpolitikát világos, hatékony és érthető jogszabállyá alakítsák. Szerepük gyakran akkor kezdődik, amikor a jogszabályokat először mérlegelik, és a parlamenti folyamat során és azon túl is aktívan részesei a folyamatnak. A Cabinet Office része.