Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatikanemzetközi szervezetekpolitikaszakirodalom

Az ENSZ 2024. évi elektronikus kormányzati felmérése: A digitális átalakulás felgyorsítása a fenntartható fejlődés érdekében – A mesterséges intelligenciáról szóló kiegészítéssel

Szerző: 2024. szeptember 22.No Comments

„Az ENSZ elektronikus kormányzati felmérését kétévente készíti el a Gazdasági és Szociális Ügyek Főosztálya. Ez az egyetlen olyan jelentés a világon, amely az ENSZ valamennyi tagállamának e-kormányzati fejlettségi állapotát értékeli. A felmérés eszközként szolgál a döntéshozók számára, hogy meghatározzák az e-kormányzás területén meglévő erősségeiket és kihívásaikat, és hogy iránymutatást adjanak az e-kormányzati politikák és stratégiák kialakításához. A kiadvány emellett rávilágít az e-kormányzás kialakulóban lévő trendjeire, problémáira és innovatív gyakorlataira, valamint az e-kormányzás fejlesztésének kihívásaira és lehetőségeire. Minden egyes fejezet elemzi a felmérés adatait, valamint kiemeli a stratégiákat, kihívásokat és lehetőségeket, hogy szakpolitikai lehetőségeket kínáljon. A felmérés kormányzati tisztviselőknek, egyetemi oktatóknak, kormányközi intézményeknek, civil társadalmi szervezeteknek, a magánszektornak és a polgároknak szól.

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének e-kormányzati felmérésének 2024-ben megjelenő tizenharmadik kiadása átfogó értékelést nyújt a digitális kormányzati tájképről mind a 193 tagállamban. A 2024. évi felmérés rávilágít a digitális kormányzat fejlődésének jelentős emelkedő tendenciájára világszerte, a rugalmas infrastruktúrába és a csúcstechnológiákba történő beruházások növekedésével. Az e-kormányzati fejlettségi index (EGDI) globális átlagértéke jelentős javulást mutat, a digitális kormányzat fejlettségében elmaradottak aránya a 2022-es 45,0 százalékról 2024-re 22,4 százalékra csökken. A digitális kormányzati fejlesztés terén elért jelentős előrelépés ellenére az afrikai régió, a legkevésbé fejlett országok és a fejlődő kis szigetországok EGDI-átlaga továbbra is a globális átlag alatt marad, ami hangsúlyozza, hogy célzott erőfeszítésekre van szükség a meglévő különbségek áthidalására.
Helyi szinten a felmérés továbbra is értékeli a városi portálokat a helyi online szolgáltatási index (LOSI) segítségével. A LOSI megállapításai folyamatos fejlődést tükröznek, ugyanakkor rámutatnak a nemzeti és helyi e-kormányzati teljesítmény közötti tartós különbségekre is, rámutatva arra, hogy célzott kezdeményezésekre van szükség a digitális kormányzat önkormányzati szintű megerősítése érdekében.
Ez a kiadás bemutatja az új digitális kormányzati modellkeretet, amely átfogó útitervet nyújt az országok számára a digitális kormányzati kezdeményezések hatékony tervezéséhez, végrehajtásához és értékeléséhez.
Egy rövid függelék a mesterséges intelligencia integrációját vizsgálja a digitális kormányzat fejlesztésébe, hangsúlyozva az előnyök maximalizálásának és a kockázatok minimalizálásának fontosságát a kiegyensúlyozott kormányzás elérése érdekében.”

Forrás:
United Nations E-Government Survey 2024 : Accelerating Digital Transformation for Sustainable Development – With the addendum on Artificial Intelligence; United Nations Department of Economic and Social Affairs; DOI: 10.18356/9789211067286; ISBN: 978-92-1-106728-6; 2024. szeptember