Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: magyarpolitika

Az Európai Unió Tanácsának magyar elnöksége tájékoztatja prioritásairól az Európai Parlament bizottságait

Szerző: 2024. szeptember 29.No Comments

„A magyar miniszterek a parlamenti bizottságokban ismertetik a Tanács magyar elnökségének prioritásait.

Magyarország 2024 decemberéig tölti be a Tanács soros elnökségét. Ezt a szöveget a meghallgatások során rendszeresen frissítjük.

Alkotmányos ügyek

Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter szeptember 19-én kiemelte az EU reformjának szükségességét a közelgő bővítés miatt, és elmondta a képviselőknek, hogy az elnökség két miniszteri szintű megbeszélést tervez Európa jövőjéről. Az EP és a Bizottság közötti keretmegállapodás reformja kapcsán aggályokat fogalmazott meg az intézményközi egyensúly fenntartásával kapcsolatban. További prioritásként említette az érdekképviselet (lobbitevékenység) átláthatóságát, az EU csatlakozását az Emberi Jogok Európai Bíróságához és az EU etikai testületét.

A képviselők többek között arról vitáztak, hogy a magyar kormány miként viszonyul az uniós értékekhez, és hogyan tartja be az Európai Unió Bíróságának ítéleteit. Sok felszólaló aggodalmának adott hangot a miniszterelnök közelmúltbeli moszkvai és pekingi látogatásaival kapcsolatban, míg mások a nemzeti hatóságok szerepének erősítése mellett érveltek az uniós döntéshozatalban. Szóba került továbbá Magyarország bejelentése, miszerint a migrációs szabályoktól való eltérésre törekszik, valamint a magyar nemzetgyűlésnek az európai választások eltörlésére vonatkozó álláspontja.

Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszerbiztonság

Szeptember 23-án Raisz Anikó környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkár elmondta, hogy az elnökség a versenyképesebb Európa megteremtését fogja szorgalmazni, miközben a környezetszennyezés csökkentésének, az éghajlatváltozás mérséklésének és a biológiai sokféleség megőrzésének hármas kihívását is kezelni fogja. A képviselők a minisztert az üvegházhatású gázok 2040-re kitűzött uniós csökkentési céljáról, a tiszta ipari megállapodásról, a COP29-ről, a közelmúltbeli európai árvizekről, a körforgásos gazdaságról, a környezetszennyezésről, az új genomikai technikákról, a vegyi anyagokról, az erdők szerepéről és a talajfigyelésről faggatták.

Takács Péter egészségügyért felelős államtitkár prioritásként emelte ki a szív- és érrendszeri betegségekről szóló tanácsi következtetések elfogadását, valamint a szervadományozással és szervátültetéssel kapcsolatos uniós együttműködés megújítását. Az elnökség emellett el kívánja fogadtatni a dohányzásmentes környezetről szóló aktualizált tanácsi ajánlást, valamint előrelépést kíván elérni a gyógyszercsomaggal kapcsolatban. A képviselők a ritka betegségek, a gyógyszerekhez való egyenlő hozzáférés, az egészségügyi munkaerőhiány, az uniós gyógyszeripar versenyképessége, valamint az mRNS-vakcinák terén tervezett intézkedésekről faggatták az elnökséget.

Fejlesztés

Szeptember 26-án Tristan Azbej, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár elmondta, hogy az elnökség különös figyelmet fog fordítani a humanitárius, a béke és a fejlesztés kapcsolatára, különösen a Száhel-övezetben. Azbej úr prioritásként említette továbbá az EU Szamoa-megállapodásának végrehajtását az afrikai, karibi és csendes-óceáni térséggel, a gyökeres károk felszámolását, valamint a kereszténység elleni küzdelemmel kapcsolatos intézkedéseket.

Fejlesztés

Szeptember 26-án Tristan Azbej, az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár elmondta, hogy az elnökség különös figyelmet fog fordítani a humanitárius, a béke és a fejlesztés kapcsolatára, különösen a Száhel-övezetben. Azbej úr prioritásként említette továbbá az EU-nak az afrikai, karibi és csendes-óceáni térséggel kötött Szamoa-megállapodás végrehajtását, a migráció kiváltó okainak felszámolását a partnerországokban, valamint a Global Gateway kezdeményezés és az Európa Csapat fejlesztési megközelítés támogatását.

A képviselők megkérdőjelezték az elnökségnek az emberi jogok és a demokrácia védelmére vonatkozó állításainak hitelességét, tekintettel a kormányt övező jogállamisági aggályokra, valamint a Kínához és Oroszországhoz fűződő kapcsolataira. Felvetették továbbá a keresztényüldözés elleni küzdelem fontosságát, valamint a partnerországokkal és a származási országokkal való szorosabb együttműködésre vonatkozó terveket a visszatérés és visszafogadás terén.

Forrás:
Hungarian Presidency debriefs EP committees on priorities; Európai Parlament; 2024. szeptember 26.