Skip to main content
Európai Uniógazdaságközigazgatás: magyartechnikatudomány

Szabados Richárd: Mesterséges intelligencia a globális versenyképesség szolgálatában (magyar elnökség 2024)

Szerző: 2024. október 5.No Comments

„Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter vitaindító előadásával vette kezdetét az Európai Unió Tanácsának soros elnöksége keretében megrendezésre kerülő TechWeek elnevezésű nagyszabású szakmai fórum. A tanácskozás a mesterséges intelligenciát, annak főbb felhasználási módjait, szabályozási kérdéseit és globális versenyképességben betöltött szerepét állította az érdeklődés fókuszába.

A keddi nemzetközi konferencián részt vettek úgy uniós, mint nem uniós országok kormányzati szakértői, továbbá felsővezetői szinten a világ legkiemelkedőbb technológiai vállalatai. A konferenciával egy időben a Kormány fontos döntéseket hozott a mesterséges intelligencia leendő hatósági felügyeletével kapcsolatban.

Az Európai Unió Tanácsának soros magyar elnöksége keretében, a Nemzetgazdasági Minisztérium koordinációja mellett került megrendezésre a TechWeek Fórum, amelynek középpontjában azok a fejlett és feltörekvő technológiák álltak, amelyek hatással bírnak mindennapi életünkre úgy virtuális, mint nem virtuális téren.

A Vigadóban szeptember 30-án megtartott gálavacsorát Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter nyitotta meg. A miniszter beszédében kihangsúlyozta az MI versenyképességben betöltött szerepét, bemutatta Magyarország helyzetét a nemzetközi MI versenyben, és megfogalmazta Magyarország MI-vel összefüggő szakpolitikai ajánlásait.

Az október 1-i konferencián Szabados Richárd, a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára nyitóbeszédében kiemelte, hogy soha nem látott hatékonyságnövekedést várunk a MI megoldásokról az élet minden területén.

Szolnoki Szabolcs technológiáért felelős helyettes államtitkár prezentációjában bemutatta a hazai kormányzati MI alkalmazást támogató programokat, stratégiákat, valamint az EU Mesterséges Intelligencia rendeletének hazai végrehajtásával kapcsolatos kormányzati terveket, és az ehhez kapcsolódóan létrehozni tervezett intézményrendszert.

Az eseményen bemutatkoztak olyan, a mesterséges intelligencia kutatása és fejlesztése szempontjából kiemelkedő szakmai műhelyek, mint a hazai MI Koalíció, a SZTAKI, illetőleg a Neumann technológiai Platform.

A konferenciával egyidőben megjelent a Kormányhatározat arról, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium felügyelete alatt létrejön egy hazai szervezet, amelynek egyik célja, hogy szabályozói tesztkörnyezetet működtessen a fejlesztések előzetes tesztelésére. A vállalkozások számára áttekinthetően és ügyfélbarát módon egyablakos ügyintézéssel működteti az uniós szabályozásból fakadó hatósági feladatokat, ügynökségi jelleggel minden más hatóság bevonásával.

Az esemény szakpolitikai szekciójában előadást tartott Lucilla Sioli az Európai Bizottság CONNECT főigazgatóságának Mesterséges Intelligencia és digitális iparért felelős igazgatója, Jens Lundsgaard az OECD Tudományos, Technológiai és Innovációs Igazgatóságának igazgató-helyettese, továbbá Guillaume Avrin Franciaország nemzeti mesterséges intelligencia koordinátora.

A nemzetközi nagy technológiai cégek úgy, mint a 4iG, a Huawei, a Microsoft, az AWS, továbbá a Samsung és az Oracle a panelbeszélgetésekben elsősorban azt tárgyalták, hogy a mesterséges intelligencia hogyan változtatja meg az üzleti és gazdasági életet, milyen előnyökkel és kihívásokkal jár, és milyen lehetőségeket rejt a versenyképesség szempontjából.
Különös hangsúlyt kapott továbbá a jogszabályi környezet, tekintettel a nemrégiben elfogadott Mesterséges Intelligencia szabályzásáról szóló uniós rendeletre és annak jövőbeli végrehajtására.

Előbbieken túl Magyarország kiemelt célja volt, hogy a rendezvényt a tagállamok és a piaci szereplők közötti párbeszéd előmozdításának és a tudásátadás elősegítésének szentelje.”

Forrás:
Szabados Richárd: Mesterséges intelligencia a globális versenyképesség szolgálatában; Nemzetgazdasági Minisztérium; 2024. október 3.