Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatika

„EU Digital Travel” alkalmazás – az Európai Bizottság javaslata

Szerző: 2024. október 13.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon két javaslatot fogadott el a schengeni térségbe beutazó és onnan kiutazó személyek útleveleinek és személyazonosító igazolványainak digitalizálására, más néven az „EU Digital Travel” alkalmazásra vonatkozóan.

Az Unió külső határainak átlépésekor szisztematikusan ellenőrzik mind az uniós, mind a nem uniós polgárokat. Ezeket az ellenőrzéseket jelenleg ténylegesen a határátkelőhelyeken végzik. Mivel csak 2023-ban közel 600 millió határátlépést regisztráltak, fel kell gyorsítani a határellenőrzést és biztosítani kell a zökkenőmentesebb utazást, ugyanakkor fenn kell tartani a biztonság magas szintjét azáltal, hogy minden egyes utazót ellenőriznek.

A Bizottság ezért a digitális utazási igazolványok alkalmazására vonatkozó közös keret és egy új „EU Digital Travel” alkalmazás bevezetését javasolja, amelyet használva az utazók létrehozhatják és tárolhatják digitális utazási igazolványukat. Az új szabályok megkönnyítik és biztonságosabbá teszik a schengeni térségbe való beutazást és az e térségen belüli utazást.

A digitális útlevelek és személyazonosító igazolványok bevezetésére vonatkozó új szabályok

A digitális utazási igazolvány az útleveleken és a személyazonosító igazolványokon tárolt adatok digitális változata. Az adatok magukban foglalják az útlevél vagy a személyazonosító igazolvány csipjén tárolt információkat, beleértve a birtokos arcképmását is, az ujjnyomatait azonban nem. A digitális úti okmány mobiltelefonon tárolható. Az utazók teljes mértékben önkéntes alapon és díjmentesen igényelhetik, illetve használhatják majd okmányaik e digitális változatát.

E szabályok:

  • lehetővé teszik a zökkenőmentesebb és gyorsabb határátlépést az utazók számára: az uniós és a nem uniós polgároknak egyaránt lehetőségük lesz arra, hogy az EU-ba való beutazással, illetve az onnan való kiutazással összefüggésben már az utazás előtt benyújtsák digitális útlevelüket vagy személyazonosító igazolványukat az előzetes határforgalom-ellenőrzés céljából.
  • elősegítik a szabad mozgást és csökkentik az uniós polgárok adminisztratív terheit: a tagállamok lehetővé tehetik az uniós polgárok számára, hogy a nyilvántartásba vételhez és az azonosításhoz digitális személyazonosító igazolványt használjanak. A digitális igazolvány felhasználható lenne például egy másik tagállamba költözéskor a nemzeti hatóságoknál való nyilvántartásba vételre vagy az elektronikus azonosítási rendszerekhez való hozzáférés megkönnyítésére.
  • fokozzák a határellenőrzés hatékonyságát: a digitális utazási igazolványon alapuló előzetes ellenőrzésnek köszönhetően a határigazgatási hatóságok arra összpontosíthatják idejüket és erőforrásaikat, hogy felderítsék a határokon átnyúló bűncselekmények elkövetőit és a migránscsempészést.
  • növelik a schengeni térség biztonságát: a digitális utazási igazolvány megkönnyíti a hatóságok számára az úti okmányok hitelességének és sértetlenségének az ellenőrzését, ezáltal megnehezíti a csalók számára, hogy hamis okmányokat használjanak vagy észrevétlenül átlépjék a határokat.

Az „EU Digital Travel” alkalmazás

A Bizottság az eu-LISA támogatásával kifejleszti az „EU Digital Travel” alkalmazást, és azt uniós szinten elérhetővé teszi. Az alkalmazás a schengeni térségbe beutazó, illetve onnan kiutazó, biometrikus útlevéllel vagy uniós személyazonosító igazolvánnyal rendelkező valamennyi uniós és nem uniós polgár számára elérhető lesz.

Az „EU Digital Travel” alkalmazásnak köszönhetően az utazók:

  • az útlevelük, illetve uniós polgárok esetében a személyazonosító igazolványuk használatával digitális utazási igazolványt hozhatnak létre.
  • előzetesen benyújthatják az útiterveket és az úti okmányokat a határforgalom-ellenőrzést végző hatóságokhoz, ezáltal csökkentve a várakozási időt a határátkelőhelyeken, mivel az ellenőrzések többségét így már előzetesen elvégeznék.
  • biztosíthatják az adataik védelmét: az alkalmazás használatakor a felhasználónak hozzá kell járulnia a személyes adatok kezeléséhez. A tagállamoknak ezenfelül átfogó adatbiztonsági és adatvédelmi képzést kell nyújtaniuk a határforgalom-ellenőrzést végző hatóságok számára, mielőtt engedélyeznék az adatokhoz való hozzáférésüket.

Az „EU Digital Travel” alkalmazás 2030-tól lesz elérhető. Lehetővé fogja tenni a digitális utazási igazolvány tárolását az európai digitális személyiadat-tárcában.

Következő lépések

Most a Tanácson és az Európai Parlamenten a sor, hogy megállapodjanak a javaslatokról. Miután a vonatkozó eljárásokkal összhangban elfogadták a javaslatokat, az „EU Digital Travel” alkalmazás és a szükséges technikai standardok kidolgozása következik.

Háttér-információk

A javaslatok a 2021-ben elfogadott schengeni stratégia megvalósítását szolgálják, amely stratégia a külső határokon folytatott eljárások digitalizálását célozza. A javaslatok ezen túlmenően az európai digitális személyiadat-tárca létrehozásához is kapcsolódnak, amely tárcában a digitális útlevelek és személyazonosító igazolványok mellett a digitális vezetői engedélyek, orvosi rendelvények és egyéb dokumentumok is tárolhatók.

A kezdeményezés előmozdítja a Bizottság európai digitális stratégiáját és a „digitális iránytűt”, összhangban az európai digitális évtized keretében kitűzött célokkal, amelyek szerint 2030-ra digitalizálnák a közszolgáltatásokat, és valamennyi uniós polgár számára biztosítanák a digitális azonosításhoz való hozzáférést.

További információk

Az adatok elektronikus benyújtására szolgáló alkalmazás („EU Digital Travel” alkalmazás) létrehozásáról szóló rendeletre irányuló javaslat

A személyazonosító igazolványon alapuló digitális utazási igazolvány létrehozásáról szóló tanácsi rendeletre irányuló javaslat 

Okmánybiztonság – Európai Bizottság (europa.eu)

Szabad mozgás és tartózkodás – Európai Bizottság (europa.eu)

Kérdések és válaszok az „EU Digital Travel” alkalmazásról

Tájékoztató az „EU Digital Travel” alkalmazásról

Idézet(ek)

„Az útlevelek és a személyazonosító igazolványok digitalizálására irányuló mai javaslat zökkenőmentesebb és biztonságosabb utazási élmény előtt nyitja meg az utat. Lehetővé teszi az utazók számára az Unión belüli könnyebb és gyorsabb mozgást. Jól ismert, hogy számos európai ezt az Unió előnyének tekinti.” – Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök

„Az úti okmányok mai napon javasolt digitalizálása lendületet ad a digitális schengeni térség kialakításának, és fontos előrelépés a határigazgatás hatékonyságának javítása terén. Azáltal, hogy az utazóknak lehetőségük lesz okmányaik előzetes, digitális benyújtására, a határőrök már az érkezés előtt elvégezhetik a személyazonosság ellenőrzését. Ez valamennyi utazó – köztük különösen az uniós polgárok – számára egyszerűbbé teszi az eljárásokat, és egyúttal a gyanús eseteket állítja az ellenőrzések célkeresztjébe, ezáltal növelve a külső határainkon végzett szisztematikus ellenőrzések hatékonyságát.” – Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök

„Az, hogy az uniós polgárok pusztán az útlevelük vagy személyazonosító igazolványuk használatával utazhatnak az EU-ba és azon belül, a szabad mozgáshoz való jog alapját képezi. Most pedig hozzáigazítjuk ezt a jogot napjaink digitális világához.” – Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos

„A digitális útlevél lényeges előrelépést jelent a schengeni térség biztonságának megerősítése és az utazás megkönnyítése terén. A ténylegesen utazni szándékozók gyors ellenőrzésének köszönhetően a határőrök nagyobb hangsúlyt helyezhetnek a bűncselekményekkel és terrorizmussal gyanúsított személyek feltartóztatására.” – Ylva Johansson, az uniós belügyekért felelős biztos”

Forrás:
A Bizottság javaslatot tesz az „EU Digital Travel” alkalmazásra a könnyebb és biztonságosabb utazás érdekében; Európai Bizottság; 2024. október 8.