Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatikaművelődéstörténelem

Három nagy témát jár körül az Európai Levéltári Szakértő Testület budapesti találkozója (magyar uniós elnökség 2024)

Szerző: 2024. október 20.No Comments

„Három nagy témához, a személyes történethez, a közösség történetéhez és a digitalizációhoz kapcsolódnak az Európai Levéltári Szakértő Testület (EAG) 48. budapesti találkozójának témái – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára a Magyar Nemzeti Levéltárban.

Vincze Máté a tanácskozást megelőző, vasárnapi budapesti sajtótájékoztatón kiemelte, hogy hétfőtől szerdáig tart Magyarország európai uniós elnökségéhez kapcsolódva az a háromnapos konferencia, melynek keretében 35 ország – az Európai Unió tagállamai, az Európai Szabadkereskedelmi Társulás (EFTA) országai, valamint az Egyesült Királyság, Törökország, Bosznia-Hercegovina és Moldova – 65 szakértője érkezik Budapestre, hogy megvitassák azokat a fontos kérdéseket, amelyek az európai levéltárügyet meghatározzák.

A budapesti eseményen három nagy témához kapcsolódik az összes beszélgetés. A „személyes történet” tematika célja, hogy az európai levéltárak összefogásának eredményeként minél jobban kutathatókká váljanak a családfák; a „közösség története” téma arról szól, hogy a levéltárak osszák meg azokat a dokumentumokat, melyekkel az országok történetei könnyebben kutathatók; a harmadik téma, a „digitalizálás” pedig arra vonatkozik, hogy a 21. században „hiteles és jó forrásokat adhassunk a mesterséges intelligenciának ahhoz, hogy utána a saját múltunkról megbízható forrásokkal szolgáljon” – fogalmazott Vincze Máté.

Magyarországnak az EU-elnökségre létrehozott kulturális programja a kultúrához való hozzáférésnek a jogáról szól. Arról, hogy mindenki – ahogy az Alaptörvényben is benne van – a kultúrához hozzáférhessen és hogy ne jelentsen semmiféle adottság akadályt ebben – emlékeztetett a helyettes államtitkár.

A Magyar Nemzeti Levéltár (MNL) kezdeményezője és támogatója annak, hogy a levéltárak – mint a történelem első számú forrásai – elérhetőek legyenek Európában – hangsúlyozta Vincze Máté. Ez Magyarországon kiemelten fontos, ugyanis a történelem viharai miatt a hazai levéltárakból sok dokumentum eltűnt, ezért részben máshonnan kell, hogy összerakjuk történelmünket – tette hozzá.

Az Európai Levéltári Szakértő Testület találkozóin minden félévben az Európai Unió Tanácsának az elnökségét ellátó ország látja vendégül a levéltáros szakértőket.”

Forrás:
EU-elnökség – Vincze Máté: három nagy témát jár körül az Európai Levéltári Szakértő Testület budapesti találkozója; kormany.hu; 2024. október 14.