Skip to main content
fenntartható fejlődésközigazgatás: magyarpolitikatársadalomzöld átállás

Új forrás, új szabályozások: nyílik a tér a települési zöldfelületek számára

Szerző: 2024. október 20.No Comments

„Szeptember végén a Nemzeti Fejlesztési Központ és Új Európai Bauhaus szakértői segítségével egy online esemény keretében tekintettük át a települések zöldítése érdekében kitáruló új lehetőségeket.

A még nyomdaszagú 282/2024. (IX. 30.) Korm. rendelet a települési zöldinfrastruktúráról (ZI) is jelzi, hogy a téma jelentősége nő, és már nemcsak az elhivatottak, „zöldek” kell, hogy foglalkozzanak a zöldfelületek fejlesztésével, hanem minden önkormányzat.

Az eseményünk célja az önkormányzatok ZI-val kapcsolatos törekvéseinek támogatása volt. Az előadók különböző szempontokból mutatták be, hogy milyen szakmai, illetve pénzügyi támogatások érhetők el, továbbá várhatók.

Az Új Európai Bauhaus (NEB), mint szakmai iránymutatás az élhető épített környezet és a minőségi együttélés kialakítását helyezi előtérbe: csináljunk együtt szépet és fenntarthatót. A NEB a fenntarthatóságra, esztétikára és közösségi részvételre épít, célja pedig, hogy olyan projektek valósuljanak meg, amelyek hosszú távon értékesek maradnak a helyi közösségek számára is. A fenntarthatóságot az anyaghasználat, az energiahatékonyság, és a körforgásos gazdaság elvei biztosíthatják, miközben a közösségi részvétel, valamint a társadalmi hozzáférés széles köre a társadalmi értékét adja meg a fejlesztésnek. Az Új Európai Bauhaus Útmutató elérhető itt.

Már hazai jó példák is vannak a NEB elvek alapján történő közösségi tervezésre, valamint díjazottjaink is vannak, pl. Ajka a volt Kripton gyár felújításával és az AHA Budapest projekt, amelynek megvalósító partnere a Magyar Energiahatékonysági Intézet.

Gyakorlatiasabb vizekre evezve Pej Zsófia, az Energiaklub adaptációs szakértője a zöldinfrastruktúra környezeti, gazdasági és társadalmi hasznainak mérésére alkalmas indikátorokról és a finanszírozási jó gyakorlatokról osztott meg információkat, melyeket időközben külön bejegyzésekben közzé is tettünk itt a honlapunkon.

A KEHOP Pluszban várható, zöld-kék infrastruktúrák fejlesztését célzó pályázati lehetőséget (2.2.1 kódszámú) bizonyára sokan várják már. Az Irányító Hatóság előadója hangsúlyozta, hogy a KEHOP Plusz olyan projekteket támogat majd, amelyek természet-alapú megoldásokkal kezelik a meglévő problémákat, és ezáltal élhetőbbé teszik a településeket. Ezzel hozzájárulnak majd a helyi ökoszisztéma szolgáltatások javításához, például a csapadékvíz-visszatartáshoz vagy a levegőminőség javításához.

A pályázatra való felkészüléshez olvassák el a komplex esetszimuláció prezentációját és a Zöldinfrastruktúra útmutatót (elérhető href=”https://www.palyazat.gov.hu/palyazatok/palyazati-dokumentaciok” target=”_blank” rel=”noopener”>ezen a linken, a Széchenyi Terv Plusz „Pályázáshoz szükséges általános dokumentumok, útmutatók 2021-2027”-n belül). Példák és ellenpéldák a támogatható tevékenységekre az ezen a linken elérhető ábrán.

Az esemény rávilágított arra, hogy a természetalapú megoldások sikeres megvalósítása nemcsak környezeti, hanem társadalmi, valamint gazdasági szempontból is előnyös. Az új Európai Bauhaus, a KEHOP Plusz és más pályázati lehetőségek jelentős támogatást nyújtanak a fenntartható zöld és kék infrastruktúrák kialakításához, a megfelelő eredmények eléréséhez azonban új szemléletű tervezési folyamatra van szükség: különböző területek szakértőinek koordinált együttműködése és a területhasználók érdemi részvételének biztosítása napi gyakorlattá kell váljon.”

Forrás:
Új forrás, új szabályozások: nyílik a tér a települési zöldfelületek számára; Energiaklub; 2024. október 8.