Skip to main content
művelődés

Pixelek és nyomtatott betűk

Szerző: 2010. szeptember 3.szeptember 7th, 2010No Comments

Az elektronikus könyvek megjelenése nemcsak a könyvkiadás és könyvkereskelem világát forgatja fel, hanem a családokon belül is vitákat vált ki (azokon a családokon belül, amelyekben még szokás könyvet olvasni) az Egyesült Államokban. Az olvasás, a könyvesboltok böngészése korábban közös öröm forrása volt. Ehhez képest merőben új az a helyzet, amikor könnyen előfordul, hogy az egyik házastárs elektronikus olvasót használ, míg a másik ragaszkodik a nyomtatott betűhöz.
Az év végére 10,3 millió embernek lesz elektronikus olvasója az Egyesült Államokban, hozzávetőlegesen 100 millió elektronikus könyvet fognak venni. Ez az adat tavaly 3,7 millió és 30 millió volt.

A hazai kiadók tanácstalanságra (bár külföldön sem jobb túlzottan a helyzet) példa a Népszabadság cikke: „a Magvető már elkezdte a „védekezést”: igyekeznek időben kidolgozni az elektronikus könyvkiadásra való részleges vagy teljes áttérés jogi hátterét. Ez persze, sajnos, még nem jelent sokat: az illegalitás réme eddig sem zavarta túlságosan a letöltőket. Igazi védekezést a technikai gát, a másolás blokkolása jelentene, de vajon miért pont a könyvkiadók találnák ki azt, amit a zeneipar hosszú évekig nem tudott kikísérletezni? A zenészek így fel is adták a szélmalomharcot, és előremenekültek: sokan eleve az interneten teszik közkinccsé legújabb albumaikat, azzal számolva, hogy így még többen jönnek el a koncertjeikre, amiért viszont már fizetniük kell. Nem is keveset. Az írók számára efféle menekülési útvonal nem létezik. Hiába engednék szabadon felhasználni a verseiket vagy regényrészleteiket (vagy akár teljes műveket), ahogy ma is teszik néhányan, attól még nem jönnének többen író-olvasó találkozókra, felolvasásokra. Nem is lenne erre fizető kereslet. Végül odajutnánk, ahová legrosszabb álmainkban:Magyarországon eddig is csak maroknyi szerző volt képes megélni az írásaiból, de az illegális letöltések elharapózása után ők is elvesztenék a megélhetésüket. Hacsak nem lehetne rávenni a megosztó oldalak fenntartóit, üzemeltetőit, hogy fizessenek a letöltések után a szerzőknek. Vagy ha ez nem megy, akkor, javasolja Závada, hozzanak létre ösztöndíjakat, rangos elismeréseket, így érve el, hogy a jövőbeni szerzők is megírják a regényeiket.”

Forrás:
Of Two Minds About Books, New York Times, 2010. szeptember 1.
Úgy dőlne el minden, akár a dominók, Népszabadság, 2010. szeptember 1.
Szabadságharc vagy lopás?, Népszabadság, 2010. szeptember 2.