Skip to main content
közigazgatás: magyar

További egyeztetések szükségesek a területi közigazgatás átalakítása során

Szerző: 2010. szeptember 3.szeptember 7th, 2010No Comments

A területi kormányhivatalok kialakításának megvalósulása egyenlőre a kormányzaton belüli további egyeztetések végeredményétől függ. Ami biztos, hogy a megyei jogú városokban már januártól létrejönnek az integrált ügyfélszolgálati irodák, azaz kormányablakok, ahol egy helyen lehet majd intézni bizonyos ügycsoportokat. Ami még függőben az az, hogy a kormányablakok mögött ülők a közigazgatás milyen intézményeit fogják képviselni. Valószínűleg a kormányfő fog dönteni. Az eredeti elképzelés szerinti a hivatalok létrehozását csak Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi, Pintér Sándor belügy- és Martonyi János külügyminiszter támogatta, az öt másik viszont ellenezte, hogy „a felügyeletük alá tartozó államigazgatási szervezeteket egyetlen tollvonással összevonják” a január elsejével létrejövő megyei kormányhivatalok keretében (16 területi államigazgatási szervezetet integrálnának). Az összevonással megszűnne az érintett hivatalok önálló gazdálkodása. A beszerzések, a közszolgák foglalkoztatása, a bérelszámolás a kommunikáció, az informatikai rendszerek felügyelete, működtetése. A javaslat ellen már a közigazgatási egyeztetés alatt is több tárca vezetője tiltakozott. A konfliktust leginkább az okozta, hogy több miniszter is úgy vélte: súlyos zavarokat okozna a közszolgáltatásokban a döntés. Például a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (NEFMI) képviselői hosszasan bizonygatták milyen károkat okozhat saját területükön ez az elgondolás.

Értesülések szerint a következő kormányülésig egyfajta újratervezés zajlik: részben azt kell tisztázni, melyek azok a hivatalok, illetve közigazgatási feladatok, amelyek valóban minden zavar nélkül összevonhatók, másrészt azt, milyen közszolgáltatások végezhetők közös ügyfélszolgálaton keresztül. „Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában elmondta: jelenleg az új rendszer „finomhangolása” folyik, már eldőlt, melyek azok a dekoncentrált szervek, amelyek a jövőben kormányhivatal formájában fognak működni. A megyei jogú városokban első lépésként létrejönnek az úgynevezett integrált ügyfélszolgálati irodák, azaz kormányablakok.”

A miniszter mondott még egy nyugtalanító információt: „nem tudta megmondani, hogy lesz-e szükség létszámleépítésre az átszervezés után.” Amennyiben ez tényleg így van (és nem a közelgő választásokkal összefüggő taktikai kijelentés), akkor ez az előkészítés problémáira utal.

Forrás:
Navracsics: januártól kinyílnak a kormányablakok, Magyar Rádió, 2010. szeptember 3.
Orbán elnapolta: egyelőre nem lesznek megahivatalok, Népszabadság, 2010. szeptember 3. Még egyeztetnek, de januártól létrejönnek a kormányhivatalok, Magyar Nemzet, 2010. szeptember 3.

Kiegészítés:
Úgy tűnik, hogy külön problémát jelenthet a mezőgazdasági támogatások kifizetése. Ahogy a Népszabadság cikke fogalmaz: „Uniós agrárpénzek: megosztott irányítás
Csúszhat az uniós támogatások kifizetése, ha akkreditálni kell a területi ügynökségeket”. ( Bár itt egy kérdőjel mintha lemaradt volna…)
Népszabadság, 2010. augusztus 30.

További aggodalmak az egészségügy, közegészségügy területéről:
Káoszt, összeomlást okozhat a kormányzati integráció, Weborvos.hu, 2010. szeptember 1.