közigazgatás: magyarszakirodalom

Miért annyira bonyolult a közigazgatási egyszerűsítés?

Szerző: 2010. október 1.No Comments

A bürokrácia okozta problémákból fakadó panaszok nagyon gyakoriak az OECD-országokban. A közigazgatás egyszerűsítése a közigazgatási és szabályozási folyamatok okozta terhek felülvizsgálatának és csökkentésének eszköze. A legtöbb OECD-országban erősen napirenden lévő kérdés volt az elmúlt évtizedben, és így lesz ez a jövőben is. Az egyes országok erőfeszítései a jelen válság során, hogy versenyképességüket és termelékenységüket erősítsék, csak még sürgetőbbé tették az egyszerűsítést.

Mostanáig a közigazgatási terhek csökkentését főként az motiválta, hogy javítsák a szabályozás költséghatékonyságát, mert ezek közvetlen és közvetett költségekkel járnak a szabályozás alanyai számára. Sok ország fogja befejezni jelenleg folyó projektumait az elkövetkező években, ezért dönteniük kell, hogy hogyan fogják ezeket folytatni és hatékonyabbá tenni.

A jelentés kitekint az 2010-es éven túlra és felvázolja a jelenlegi irányzatokkal és fejleményekkel összhangban lévő szakpolitikai választási lehetőségeket. A politika alakítóinak útmutatást ad a rendelkezésre álló eszközökről, továbbá elmagyarázza azokat a szokásos hibákat, amelyeket el kell kerülni a közigazgatási egyszerűsítési programok tervezése, végrehajtása és értékelése során.

Forrás:
Why Is Administrative Simplification So Complicated? Looking beyond 2010
OECD, ISBN: 9789264089730, 2010. október 19.
Letölthető pdf-ben is: itt