Skip to main content
közigazgatás: magyar

Állami feladat lesz a nemzeti adatvagyon kezelése

Szerző: 2010. november 16.No Comments

„Törvényt alkotna a kormány a nemzeti adatvagyon védelméről. A kabinet a múlt héten döntött a törvényjavaslatról, ami értelmében huszonegy különböző területen csak államigazgatási szervezet vagy állami cég, esetleg az ő megbízásából eljáró adatfeldolgozó vállalkozás kezelhet adatot. Az intézkedéstől biztonságosabb, hatékonyabb és évente hatmilliárd forinttal olcsóbb adatkezelést vár a kormány.

Jövő év végéig valamennyi olyan magáncéggel szerződést bontana az állam, amelyek jelenleg valamilyen állami adatbázist kezelnek vagy üzemeltetnek – ez derül ki a nemzeti adatvagyonról a parlamentnek múlt héten benyújtott törvényjavaslatból (pdf). Fellegi Tamás fejlesztési miniszter kedden kérdésünkre elmondta: jelenleg nagyjából hetven gazdasági társaság van szerződésben az állammal, és kap az adatkezelési munkákért nagyjából évi 12 milliárd forintot.

A kabinet számításai szerint ha a nemzeti adatvagyont csak csak államigazgatási szervezet vagy kizárólagosan állami tulajdonban lévő cég kezeli majd, akkor az adatkezelés biztonságosabb, hatékonyabb és olcsóbb is lesz. Fellegi Tamás kérdésünkre úgy becsülte, hogy akár 6 milliárd forinttal, tehát a felére is csökkenthetnek a költségek.”

Forrás:
Hatmilliárdot spórolna az adatainkon az állam, Index.hu, 2010. november 16.