Skip to main content
közigazgatás: magyar

Nyitnak a kormányablakok

Szerző: 2010. november 26.No Comments

„Orosházán tartott tájékoztatót november 25-én a közelgő államigazgatási változásokról dr. Csonka Ernő, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium területi közigazgatásért és választásokért felelős helyettes államtitkára.

A “jó állam” három pillére
Az államtitkár-helyettes a területi közigazgatás változásairól tartott beszámolót.
– A kormány programjában a “jó állam” kifejezést használjuk, mely három pilléren nyugszik. Először is könnyen értelmezhető és alkalmazható jogszabályokat kívánunk alkotni. Másodikként fontos, hogy a közigazgatás szervezeti rendszerét egyszerűsítsük. Szervezeti integrációt kívánunk végrehajtani, mely keretében például a földhivatal, a munkaügy és az ÁNTSZ szakigazgatási szervként betagozódik a kormányhivatalba. Emellett 2011. január 3-án nyitnak meg az úgynevezett kormányablakok. Ez egyfajta ügyfélszolgálati irodát jelent, ahol az állampolgárok különböző hatósági ügyeket tudnak indítani és teljes körű tájékoztatást kapnak. A harmadik pillér pedig, hogy a közszolgálatban dolgozók újra hivatásuknak érezzék a munkát, de szükséges emellett az ide tartozó közszolgálati etikának a visszaállítása illetve rögzítése – mondta dr. Csonka Ernő.

Elhangzott, hogy 2013. január 1-jén a megyei kormányhivatalok részeként létrejönnek a járási hivatalok, mint a közigazgatás legalsóbb szintjei. Ezek feladat és hatásköréről azonban nem tudtunk meg bővebbet.

Kérdésünkre, hogy az említett kormányablakok hol létesülnek és milyen ügyeket lehet majd ott intézni elhangzott, hogy a azok a megyeszékhelyeken és a fővárosban nyitnak, ahol egyszerre több ügyet is lehet indítani.
– Például lehet kérni elektronikus tulajdoni lapot, de akár a biztosítási jogviszonyt is le lehet majd kérdezni, tehát bárki megtudhatja, hogy a munkaadója bejelentette vagy sem. A valódi egyablakos ügyintézés annyit jelent majd, hogy bármilyen hatósági ügyet egy helyen, egy hivatalban tud elindítani az állampolgár – mondta Csonka Ernő, majd hozzátette: azzal, hogy egy közös szervezet alá vonják a megyékben tevékenykedő összes állami hivatalt, jelentős kiadás csökkentés érhető el. Megfogalmazása szerint a szakmában szinte mindenki egyetért az integrációval.
Arra a kérdésünkre, hogy az okmányirodák szerepe változik-e az új rendszerben, dr. Csonka Ernő úgy válaszolt, ebben egyelőre nem lesz változás.”

Forrás:
Nyitnak a kormányablakok, Melega Krisztián, OrosCafé, 2010. november 26.