Skip to main content
informatikajog

Drámaian nő az internetes bűnözés Ausztriában

Szerző: 2011. január 18.No Comments

„Egy év alatt négyszázszorosára nőtt az internetes bűnözéssel összefüggő feljelentések száma Ausztriában – derült ki a belügyminisztérium jelentéséből.

Miközben a bűnözés összességében érezhetően csökkent 2010-ben, az internetes bűnelkövetéssel kapcsolatos feljelentések száma a 2009-es 38-ról közel 1500-ra emelkedett. Közel 150 honlapfeltörését jelentették a hatóságnak, pénztárak és jegyautomaták manipulálása miatt több mint 300 esetben érkezett panasz.

A minisztérium tájékoztatása szerint a legtöbbször hamis internetes áruházak útján csalnak ki pénzt az internetfelhasználóktól. Az ilyen honlapok száma egy év alatt a többszörösére nőtt, több száz ilyen portál létezéséről szerzett tudomást a rendőrség. Ezek az áláruházak legtöbbször csak néhány hétig üzemelnek, sokszor dél-amerikai, ázsiai vagy kelet-európai netkávézókból működtetik azokat a csalók.

Egy bűnügyi illetékes vadnyugati viszonyokról nyilatkozott az osztrák rádiónak. Nagyon gyorsan meg lehet gazdagodni, és jól el is lehet rejtőzni az interneten – mondta.”

Forrás:
Drámaian nő az internetes bűnözés Ausztriában, Index.hu, 2011. január 18.