Skip to main content
közigazgatás: magyar

Tállai András az önkormányzati rendszer átalakításáról

Szerző: 2011. január 30.No Comments

„A kormány az idén újraszabályozná az önkormányzatok helyét és szerepét az alkotmányban, majd ezt követően egy új önkormányzati törvényben. Ez számos kérdést felvet, köztük azt: szükséges-e, hogy a legkisebb településeknek is önálló polgármestere, képviselő-testülete, bizottságai és jegyzője legyen. Azt kell mindenekelőtt tisztázni, milyen típusú önkormányzatokra van szükség Magyarországon – mondta.

Alternatíva lehet, hogy a kisebb lélekszámú településeket akár választott elöljárók is vezethetnék, így ezeknek a kistelepüléseknek nem lenne sem képviselő-testülete, sem bizottsága.

Az elöljáróknak ugyanaz lenne a feladata, és ugyanolyan jogai lennének, mint a polgármesternek és a képviselő-testületnek, így az adott település érdekeit kellene képviselniük. Ha ezen a szinten változtatnak az önkormányzati rendszeren, akkor az „alapjaiban megváltoztatja az egészet”.

A következő ciklustól várható változásokat az indokolja, hogy jelenleg egy szétaprózódott és nagy költségekkel terhelt rendszer van Magyarországon. Az „én váram” szemlélet helyett a térségben való gondolkodás kerülhet előtérbe – fogalmazott az államtitkár, aki szerint meg kell nyitni a főváros és a kerületek viszonyának vitáját is, szükség van egy új fővárosi törvényre.

Jövőre a pénzügyi szempontból rendbe tett önkormányzatoknak már kevesebb feladatuk lesz, hiszen számos hatáskör átkerül a kormányhivatalokhoz, illetve a későbbi járási hivatalokhoz. Az igazgatási feladatok mellett a közoktatás is állami feladat lehet, és az egészségügyet is „szeretnék önkormányzati szempontból rendezni”, így a jövőben már csak a tipikusan helyhatósági feladatok maradnak helyben. Ezáltal egy sokkal hatékonyabb költségvetésű, az állam által jobban finanszírozott önkormányzati rendszer jön létre vélhetően már 2012-ben.”
Forrás:
31 milliárdos adósságelengedés jön idén, Index.hu, 2011. január 30.
Lásd még:
Az MSZP a közigazgatás ésszerű átalakítását sürgeti, hir3.hu, 2011. január 30.